Skip to main content

Θεοδωρίδου για εμβόλιο AstraZeneca: «Στάση αναμονής» για τις εγκύους

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca - Τι είπε για τις κυήσεις

Στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού της Johnson & Johnson και της AstraZeneca αναφέρθηκε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson τόνισε ότι «είχαμε την απόφαση για άρση των περιορισμών στη χορήγηση του εμβολίου» και τα δεδομένα από τις ΗΠΑ δόθηκαν με μικρή διαφορά χρόνου από τον ΕΜΑ- η απόφαση ήταν κοινή μετά από λεπτομερή έλεγχο των περιστατικών με παραμέτρους κίνδυνου και κατά φύλο και κατά ηλικίες».

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο αριθμός των περιστατικών ήταν 15 σε 7,9 εκατ. δόσεις, και εντοπίστηκαν σε γυναίκες με ηλικία 18 -49 ετών. Χαρακτηριστικά τα 13 ήταν σε αυτή την ηλικία και τα άλλα δύο σε πάνω από 50 ετών. Στη συνέχεια επανέλαβε ότι «τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών», ωστόσο πάντα θα συνεχίζεται η επιτήρηση κι αν υπάρχουν δεδομένα που διαφοροποιούν τη θέση έρχονται ως αποτέλεσμα αυτής της επιτήρησης.

«Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα, η Επιτροπή των Εμβολιασμών γνωμοδότησε την άρση των περιορισμών στη χορήγηση του εμβολιου της J&J στην Ελλάδα», είπε, σημειώνοντας ότι «είναι ένα εμβόλιο πολύ χρήσιμο και θα πάει εκεί που αδυνατούν λόγω φυσικής δυσκολίας να πάνε τα άλλα εμβόλια».

Εμβόλιο AstraZeneca

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι θα υπάρχει μια ευελιξία ανάμεσα στην 1η με την 2η δόση. «Αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες, αυτό είναι εφικτό», είπε.

Για την άνοιγμα της πλατφόρμας στις ηλικίες 30-39 ετών, στην οποία βρίσκονται γυναίκες «στην κατάλληλη -και στη χώρα μας- ηλικία αναπαραγωγής».

Η ίδια είπε ότι «ο εμβολιασμός με το εμβόλιο τύπου mRNA στην κύηση είναι ασφαλής», αναφέροντας τις σχετικές έρευνες που έχουν γίνει. Κατόπιν, τόνισε ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα (όπως είναι της AstraZeneca και της J&J) είναι κατά 99,9% είναι ασφαλή στην κύηση και πως μειονεκτούν μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση των εμβολίων κατά την κύηση.

«Το ότι θα είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, στηρίζει και την περίπτωση πως αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Επομένως είναι μια στάση αναμονής για λίγο, μέχρι να έχουμε επαρκή στοιχεία και αυτή η επιστημονική τυπικότητα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας», πρόσθεσε.