Skip to main content

Θεοδωρίδου: Ποιοι προηγούνται στη διαδικασία εμβολιασμού

Το πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Για την πορεία των εμβολιασμών και τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας.

«Η μεγάλη προσδοκία για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν η παρασκευή ενός εμβολίου. Μετά άρχισαν οι προβληματισμοί για την προμήθεια και την περιορισμένη διαθεσιμότητα. Γι' αυτό σε όλες τις χώρες έγινε μία προτεραιοποίηση.

Η προτεραιοποίηση στηρίζεται στην επιστημονική επισκόπηση. Εκτός από τις βιβλιογραφίες, σημαντικές ήταν οι πληξροφορίες από άλλα κράτη», τόνισε.

Τα κριτήρια γενικώς ήταν:

η προφύλαξη από θάνατο
η προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο

Τα επιδημιολογικά στοιχεπία της χώρας μας που έχουν νοσήσει βαριά, δείχνει ότι η ηλικία είναι ο πλέον επιβαρυντικός παράγοντας. Οι εννέα στους δέκα θανάτους και οι οκτώ στους δέκα βαριά ασθενείς, είναι ηλικιωμένοι.

Αυτή ήταν και η στρατηγική που ακολουθεί η χώρα μας έως τώρα. Να δημιουργήσουμε ένα τείχος προστασίας. Όταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι περιορισμένη, η προτεραιότητά μας είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες.

Η προτεραιοποίηση έγινε ως εξής:

-υγειονομικοί
-Ασθενείς και προσωπικό κέντρων αποκατάστασης
-Εκπαιδευτικοί, προσωπικό και μαθητές ειδικών σχολείων, άνω των 16 και άτομα σε επαφή με ζώα
-Άτομα για τη διασφάλιση και τη συνέχεια του Κράτους

Αυτοί έχουν εμβολιαστεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους.

Η δεύτερη ομάδα άτομα άνω των 85 και τα άτομα 80 και άνω, ενώ σήμερα άρχισαν να εμβολιάζονται και οι άνω των 70.

Όπως ανέφερε, μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60-64 ετών, που ξεκίνησε σήμερα, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες που έχουν ένα από τα παρακάτω υποκείμενα νοσήματα σοβαρού κινδύνου:

-Μεταμόσχευση και άτομα σε λίστα αναμονής
-Νεφρική ανεπάρκεια
-Κυστική ίνωση
-Καρκίνος υπό αγωγή και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία 5ετία

Και θα ακολουθήσουν

-Σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού
-Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα
-Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
-Σύνδρομο Down

Αυτή η ομάδα θα εμβολιάζεται ανεξαρτήτου ηλικίας. Θα ακολουθήσουν οι ηλικίες 70 και άνω και μετά των 65 και άνω.

Παράλληλα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός με ηλικιακό κριτήριο των 18 και άνω με νοσήματα, όπως:

Άτομα με χρόνια καρδιολογικά νοσήματα, άτομα με διαβήτη, άτομα με νοσήματα του αναπνευστικού, άτομα με καρκίνο, άτομα σε ηπιότερη ανοσοκαταστολή, άτομα με νεφρική νόσο, άτομα με ηπατική νόσο, άτομα με διαταραχή σπλήνα, άτομα με σοβαρή αναπηρία, άτομα σοβαρή ψυχιατρική νόσος.

«Είναι εμφανές πως είναι πολύ δύσκολη η ταξινόμηση και η ανεύρεση των ατόμων με αυτά τα νοσήματα. Αυτή θα γίνει μέσω του κωδικού νόσου ή των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται. Η άυλη συνταγογράφηση θα βοηθήσει κατά πολύ», κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.