Skip to main content

Θεοδωρίδου: 1 στα 5 κρούσματα είναι παιδιά - Εμβολιασμός ενόψει έναρξης σχολείων

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε πως τα κρούσματα σε παιδιά κάτω των 17 ετών αυξήθηκαν, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, μέσα σε δύο μήνες.

Στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας αλλά και στην τρίτη δόση που αναμένεται να εγκριθεί από τον EMA για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στέλνοντας το μήνυμα πως «άμεσα το κουδούνι χτυπάει για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων και ας ελπίσουμε και των διστακτικών».

Όπως τόνισε, τα σχολεία αναμένεται να ξεκινήσουν για δεύτερη χρονιά κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού, μόνο που αυτή τη φορά τα όπλα κατά του ιού δεν είναι μόνο τα ατομικά μέτρα πρόληψης, αλλά και ο εμβολιασμός. «Υπάρχουν σημαντικές διαφορές από την πρώτη σε σχέση με τη δεύτερη χρονιά» αφού φέτος υπάρχουν τα δεδομένα της «μεγάλης, ανατρεπτικής επιδημιολογικής μεταβολής με τον υπερμεταδοτικό ιό της Δέλτα, αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου», ανέφερε.

Τόνισε πως τα κρούσματα σε παιδιά κάτω των 17 ετών αυξήθηκαν μέσα σε δύο μήνες, αφού ενδεικτικά τον Μάιο του 2021 οι μολύνσεις σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ανέρχονταν στο 7,5% επί του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων, ποσοστό που ανέβηκε στο 20% (1 στα 5 κρούσματα αφορά παιδιά) τον Ιούλιο του 2021. «Υπάρχει μία εύλογη ανησυχία τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων» σημείωσε και πρόσθεσε πως τα παιδιά αποτελούν σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων όλων των χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε τους λόγους που η Επιτροπή τάχθηκε υπέρ των εμβολιασμών της εν λόγω ηλικιακής ομάδας και υπογράμμισε πως τα εμβόλια mRNA έχουν κριθεί ασφαλή με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες για τα παιδιά και έτσι μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση της ομαλής εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Όσον αφορά στην επίδραση της πανδημίας στα παιδιά, η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε πως σε μεταμελέτη που διενεργήθηκε κατά την περίοδο Ιανουάριο 2020 - Φεβρουάριο 2021, οπότε και βρίσκονταν σε ισχύ τα lockdown, διαπιστώθηκε πως 1 στα 4 παιδιά (25%) παρουσίασαν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ 1 στα 5 (20%) παρουσίασε συμπτωματολογία άγχους, «ποσοστά υπερδιπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά».

Αναφορικά με την αναμνηστική δόση, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως άτομα σε ανοσοκαταστολή και άνθρωποι άνω των 60 ετών είναι αυτοί που πρέπει να λάβουν μία τρίτη δόση, τονίζοντας πως θα συνεκτιμηθούν δεδομένα από μελέτες και επιδημιολογικά δεδομένα για τις κατηγορίες που πρόκειται να τη λάβουν. Συμπλήρωσε δε πως αναμένεται η επίσημη έγκριση του EMA για τη λήψη της τρίτης δόσης.