Skip to main content

Θεοδωρίδου: Ηπιότερο το τέταρτο κύμα - Θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η ένταση του τέταρτου κύματος θα είναι ηπιότερη και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους.

«Η ένταση του τέταρτου κύματος, έαν υπάρξει και σε περίπτωση που έρθει στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.

«Η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στην τήρηση των μέτρων προστασίας», υπογράμμισε η πρόεδρος.

Η ίδια τόνισε ότι η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν 86% και 66% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αναφέρθηκε επίσης στις δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, επισημαίνοντας ότι συστήνεται και οι δύο δόσεις να γίνουν με το ίδιο εμβόλιο. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι σε περιπτώσεις θρομβώσεων στην πρώτη δόση εγκρίνεται η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο. Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει, τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν κάνει διακοπές.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Το τείχος προστασίας πρέπει να ανυψωθεί. Ο χρόνος τρέχει και η προσπάθεια πρέπει να είναι σταθερή», σημείωσε η καθηγήτρια.

Για τους επαγγελματίες Υγείας και τον εμβολιασμό τους η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι βασικά όπλα είναι η «ενημέρωση και πειθώ» και πως «έσχατη λύση θα είναι η υποχρεωτικότητα».

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι τακτικές ενημερώσεις θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα- μία για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και μια κάθε Πέμπτη μετά την σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.