Skip to main content

Θεοδωρικάκος: Πάνω από 36.000 μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα τον Αύγουστο

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να περνάει κανείς από τον Έβρο παράνομα στην Ελλάδα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σε 36.386 ανέρχονται οι απόπειρες παράνομων εισόδων στη χώρα μας μέσω του Έβρου, δήλωσε σήμερα μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι από την αρχή του έτους έχουν γίνει συνολικά 154.102 απόπειρες παραβίασης των συνόρων, ενώ από τον Μάρτιο έχουν πραγματοποιηθεί 3.381 προσαγωγές και 2.500 συλλήψεις. Παράλληλα, συνελήφθησαν και 252 διακινητές.

«Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε την κορύφωση ενός κλιμακούμενου σχεδίου εργαλειοποίησης κανείς δεν επιτρέπεται να κάνει ότι δεν βλέπει αυτή την πραγματικότητα. Οχι απλώς δεν είναι επικοινωνιακό τέχνασμα αλλά είναι η αδήριτη και σκληρή πραγματικότητα», τόνισε ο υπουργός.

Και συνέχισε: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να περνάει κανείς από τον Έβρο παράνομα στην Ελλάδα και αυτό είναι υποχρέωσή μας στον ελληνικό λαό, απέναντι στην Ευρώπη και απέναντι στο Διεθνές δίκαιο. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα προστασίας των συνόρων μας αλλά είναι και ένα μήνυμα σεβασμού της ίδιας της ανθρώπινης ζωής».

Επιπλέον ο κ. Θεοδωρικάκος εστίασε στην ετοιμότητα της χώρας μας για την αντιμετώπιση κάθε απειλής για το μεταναστευτικό ζήτημα: «Είναι ένα μήνυμα αποτροπής απέναντι σε κάθε αδίστακτο δουλέμπορο. Είναι και ένα μήνυμα εθνικης αποφασιστικότητας απέναντι σε καθένα που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικο... είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή. Ότι κι αν σκεφτούν ως τέχνασμα, ότι και αν χρησιμοποιησουν για να υλοποιήσουν τις παράνομες επιχειρήσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά

Αναφερόμενος στο τεχνητό εμπόδιο κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων είπε ότι προχωρά η επέκταση του φράχτη στο σύνολό του, καθώς και η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων επιτήρησης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι από το Μάρτιο, η ΕΛΑΣ διέσωσε 234 παράνομους μετανάστες που "τοποθετήθηκαν σε νησίδες του Έβρου".

Ειδικότερα για το πρόσφατο περιστατικό στον Έβρο, ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι οι δυνάμεις μας δρουν αποκλειστικά σε ελληνικά εδάφη, καθώς, εάν βρεθούν σε ξένο έδαφος "ανοίγει ο ασκός του Αιόλου".

Επισήμανε επίσης, ότι τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο ανέδειξαν ότι είναι εθνικά επιζήμιο, την ώρα που οι μετανάστες κατήγγειλαν τις πρακτικές της Τουρκίας, η αντιπολίτευση να αναμασά την τουρκική προπαγάνδα:

"Οι ίδιοι, οι διασωθέντες μετανάστες, ουσιαστικά κατήγγειλαν την Τουρκία με όσα είπαν, και κυρίως με το γεγονός ότι αναγνώρισαν και περιέγραψαν ότι μετακινήθηκαν από την τουρκική πλευρά, από τις περιοχές που ζούσαν [..] προς την ελληνοτουρκική μεθόριο, με τη προοπτική ότι θα τους μαζέψει η Ελλάδα, παρότι επρόκειτο για παράνομη μορφή μετανάστευσης. Την ώρα που οι ίδιοι οι διασωθέντες κατήγγειλαν την Τουρκία, η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε την ελληνική πλευρά, αναμασώντας εξ αντικειμένου, την τουρκική προπαγάνδα. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Πρέπει να ανασκευαστεί. Το εθνικό συμφέρον πρέπει πάντα να προηγείται των κομματικών επιδιώξεων", είπε χαρακτηριστικά.