Skip to main content

Προποντίδα: Στα 6 εκατ. οι ζημιές - Μαζεύουν ακόμη τα πεσμένα δέντρα

Μόνο στον δήμο Ν.Προποντίδας κατατέθηκαν περίπου 1.700 αιτήσεις καταγραφής ζημιών από ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρηματίες.

Ενάμιση περίπου μήνας έχει περάσει από τη μέρα που χτύπησε η φονική κακοκαιρία, την περιοχή της Χαλκιδικής, που άφησε πίσω της οκτώ νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμοι συνεχίζουν τις προσπάθειες να επουλώσουν τις πληγές και να επέλθει πλήρως η ομαλότητα στην καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών.

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις καταγραφής ζημιών από τους πολίτες στους οικείους δήμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στον δήμο Νέας Προποντίδας κατατέθηκαν περίπου 1.700 αιτήσεις από ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρηματίες, των οποίων οι περιουσίες έχουν υποστεί ζημιές λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τον νομό. «Συνεχίζουμε τους ελέγχους ακόμα και σήμερα με μηχανικό που έρχεται στην περιοχή από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», υπογράμμισε, μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών σε υποδομές και κτήρια του δήμου. Ο κ. Καρράς εκτιμά ότι το κόστος των ζημιών εξαιτίας της σφοδρής φονικής κακοκαιρίας στις υποδομές του δήμου ανέρχεται περίπου στα 5-6 εκατ. ευρώ.

Το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών και η οικονομική επιχορήγηση προς τον δήμο θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει αύριο στην Αθήνα ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς. Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης Θοδωρή Λιβάνιο.

Η εικόνα σήμερα

Ακόμα και σήμερα σε αρκετά σημεία του δήμου σχηματίζουν λόφους τα δέντρα που έπεσαν από το χτύπημα της κακοκαιρίας. Κάτοικοι, αφού τα συλλέξουν, τα συγκεντρώνουν σε διάφορα σημεία του δήμου καθώς δεν γνωρίζουν που αλλού μπορούν να τα αφήσουν.

Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης στη Voria.gr με τους κορμούς και τα κλαδιά από πολλά δέντρα που είναι συγκεντρωμένα σε κεντρική περιοχή της Ποτίδαιας, κοντά στο σημείο που έπεσε η κολόνα της ΔΕΗ από την κακοκαιρία. Όπως ανέφεραν, κάτοικοι της περιοχής έχουν επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές, αλλά κανένας δεν ανταποκρίθηκε. Μάλιστα εκφράζουν φόβους για εκδήλωση πυρκαγιάς σε αυτά τα σημεία εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

«Τα σημεία, που είναι συγκεντρωμένα κλαδιά και κορμοί δέντρων, τα γνωρίζουμε. Σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία που είναι αρμοδιότητά της, τα μαζεύουμε. Με μηχανήματα πηγαίνουμε στις περιοχές που τα άφησαν οι κάτοικοι και τα παίρνουμε. Από τις 11 Ιουλίου δεν έχουμε σταματήσει. Αυτή την περίοδο εργαζόμαστε κοντά στην Ποτίδαια και στον Αγ. Μάμα», ανέφερε ο δήμαρχος.