Skip to main content

Θεομηνία σε Ημαθία και Πέλλα

Ισχυρές καταιγίδες, που συνοδεύονται από χαλάζι, έπληξαν χθες περιοχές τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας. Χείμαρροι οι δρόμοι. Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Περισσότερες από 280 κλήσεις δέχθηκε η

της Κάτιας Γερακαρίτου

Ισχυρές καταιγίδες, που συνοδεύονται κατά τόπους από δυνατούς ανέμους και χαλάζι, έπληξαν χθες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας. Χείμαρροι οι δρόμοι. Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα.

Περισσότερες από 280 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για απεγκλωβισμούς και απαντλήσεις υδάτων στους δυο νομούς, σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Κοκολάκης. «Έπεσε πάρα πολύ νερό, έριξε και χαλάζι και η κατάσταση ήταν δύσκολη» είπε χαρακτηριστικά. 

Τα πιο σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και στα Γιαννιτσά, όπου πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους. Σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη μόνο στην Αλεξάνδρεια έγιναν 180 κλήσεις προς την Πυροσβεστική, ενώ απεγκλωβίστηκαν 70 άτομα από αυτοκίνητα που «έμειναν» στο δρόμο λόγω της μεγάλης ποσότητας του νερού. «Ευτυχώς δεν κινδύνεψαν ζωές» υπογράμμισε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας. Τη διακοπή των μαθημάτων στην Αλεξάνδρεια και στο Λουτρό αποφάσισε ο δήμαρχος της περιοχής.

Καταστροφές σημειώθηκαν και στα Γιαννιτσά, όπου η Πυροσβεστική δέχθηκε περίπου 80 κλήσεις για απάντληση υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων. Τα ορμητικά νερά εγκλώβισαν δύο άτομα μέσα σε ΙΧ χρειάστηκε η συνδρομή της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους.

Τουλάχιστον 20 κλήσεις δέχθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία της Αριδαίας στην Πέλλα για απάντληση υδάτων από υπόγεια σπιτιών και οικόπεδα, ενώ και σε αυτή την περιοχή υπήρξε αυτοκίνητο που ακινητοποιήθηκε μέσα στο νερό. Πλημύρισε και το υπόγειο του Δημαρχείου Αλμωπίας στην Αριδαία, από τη δυνατή βροχόπτωση.

Σε ελεγχόμενη πλημμύρα, στο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Έδεσσα, για να μην υπερχειλίσει το υδροηλεκτρικό φράγμα και πλημμυρίσει η πόλη προχώρησαν οι αρχές. Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, το ύψος της βροχής έφτασε ακόμη και τα 50 εκατοστά, ενώ στην Αριδαία, όπου το νερό ανήλθε στους 20 πόντους.

Κλειστή είναι η Εγνατία Οδός στο κομμάτι Κοζάνη-Καλαμιά με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, επειδή ο δρόμος πλημμύρισε λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω της παλιάς εθνικής οδού. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, λίγο μετά τις 9 το πρωί έκλεισε στο σημείο αυτό και το ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Θεσσαλονίκη.

Δυνατή βροχόπτωση έπληξε την Κοζάνη και την Καστοριά, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη σε αυτές τις περιοχές σε δέκα περιπτώσεις για άντληση νερών από σπίτια.

Αυτή την ώρα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας και των δήμων βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές για την καταγραφή των ζημιών. Συνεργεία του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν τις επόμενες ώρες τους ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν σημειωθεί ζημιές σε καλλιέργειες στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας. Αρκετοί αγρότες από τις δύο περιοχές επικοινωνούν από το πρωί με τους αρμόδιους προκειμένου να δηλώσουν καταστροφές.

Για σήμερα, Τρίτη, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.