Skip to main content

Θέουτα - Συγκλονίζει βίντεο: Ανήλικος δένει μπουκάλια πάνω του για να επιπλέει

Δραματικές εικόνες από τον ισπανικό θύλακα Θέουτα στη Βόρεια Αφρική, που αντιμετωπίζει μαζική εισροή μεταναστών - Χιλιάδες ανήλικοι ανάμεσά τους.

Συγκλονίζουν οι εικόνες από το ανθρώπινο δράμα που λαμβάνει χώρα μπροστά από τον ισπανικό θύλακα Θέουτα της Βόρειας Αφρικής. Ένα αγόρι, ηλικίας περίπου 13 ετών, κολυμπάει στη θάλασσα της Μεσογείου για να φτάσει στην ισπανική πόλη έχοντας δεμένα πλαστικά μπουκάλια στην πλάτη του για να επιπλεύσει.

Το παιδί εντοπίζουν στρατιώτες στην παραλία El Tarajal. Εκείνος τρέχει για να σκαρφαλώσει τον τοίχο. Οι στρατιώτες τον σταματούν και το αγόρι βάζει τα κλάματα.



Η προσπάθειά του αυτή σημειώνεται την ώρα που περίπου 8.000 άνθρωποι – ανάμεσά τους και 2.000 ανήλικοι – εισήλθαν στον ισπανικό θύλακα τις τελευταίες ημέρες. Περίπου 4.000 στάλθηκαν πίσω.

Η εικόνα ενός μωρού που σώθηκε παρά λίγο από πνιγμό από έναν Ισπανό αστυνομικό έκανε τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας την αγανάκτηση των χρηστών του διαδικτύου.

@guardiacivil 

Όμως πολλοί είναι και οι έφηβοι, συχνά μικρής ηλικίας, οι οποίοι κατάφεραν μόνοι τους να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν μέσω θαλάσσης στις ισπανικές ακτές, που απελαύνονται ή περιπλανιούνται στους δρόμους της Θέουτα.

Οι περισσότεροι νέοι που επιθυμούν να φύγουν από το Μαρόκο προέρχονται από φτωχές οικογένειες, έχουν εγκαταλείψει το σχολείο και συχνά κάνουν μικροδουλειές για να ζήσουν. Στη Φνιντέκ όλοι τους ονειρεύονται ότι θα καταφέρουν πάλι να περάσουν τα σύνορα.

Τουλάχιστον 4.800 μετανάστες, ανάμεσά τους 1.500 ανήλικοι, έχουν απελαθεί από τις ισπανικές αρχές από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Ισπανία έχει κατηγορήσει το Μαρόκο για ασέβεια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προθυμία να ρισκάρει τις ζωές παιδιών και μωρών στο πλαίσιο μιας διπλωματικής διαμάχης ανάμεσα στις χώρες.

Το 2018 το Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Συμβούλιο του Μαρόκου (CESE), ένας επίσημος οργανισμός, είχε εκφράσει την ανησυχία του για το «τεράστιο» χάσμα που χωρίζει τους 11 εκατομμύρια νέους Μαροκινούς από την υπόλοιπη κοινωνία και «τη μεγάλη πρόκληση» που αποτελεί η κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Εγκατάλειψη του σχολείου, ανεργία, χαμηλοί μισθοί, απουσία κοινωνικών παροχών: οι νέοι 15 με 34 ετών στο Μαρόκο, που αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού, παραμένουν οι μεγάλοι ξεχασμένοι της ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκθεση του CESE.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω με την πανδημία της covid-19. Πέρυσι δύο στους πέντε νέους που ζούσαν σε πόλεις ήταν άνεργοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.