Skip to main content

Θέρμη: 60 κρούσματα κλοπών μετασχηματιστών σε ένα μήνα

Άμεση λήψη μέτρων από τον ΔΕΔΔΗΕ και την Αστυνομία για τις κλοπές μετασχηματιστών και καλωδίων αποφασίστηκε σε σύσκεψη στη Θέρμη

Άμεση λήψη μέτρων και συνεργασία ανάμεσα στον ΔΕΔΔΗΕ και την Αστυνομία με στόχο την κατάρτιση ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου και τη συντονισμένη παρέμβαση για τις κλοπές μετασχηματιστών και καλωδίων αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Θέρμης με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θεόδωρου Παπαδόπουλου.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες ζητούν από τους πολίτες να βοηθήσουν καταγγέλλοντας τα περιστατικά ή οτιδήποτε ύποπτο για την αντιμετώπιση των εγκληματικών αυτών ενεργειών.  

Στη σύσκεψη στην οποία προέδρευε ο κ. Παπαδόπουλος συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι του δήμου Θέρμης, ο Περιφερειακός  Διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ Κεντ. Μακεδονίας Ιορδάνης Αμανατίδης με στελέχη του φορέα, ο γενικός Διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης υποστράτηγος Νικόλαος Ζησιμόπουλος με άλλα στελέχη της αστυνομίας, η κ. Κωνσταντία Σαλογιάννου Γεν. Διευθυντρια Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής καθώς και οι πρόεδροι και μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής.

«Ο δήμος Θέρμης συγκάλεσε τη σύσκεψη όχι μόνο για να αναδειχτεί το πρόβλημα, αλλά για να ξεκινήσει μία συνεργασία και να υπάρξουν δεσμεύσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να βρεθεί λύση», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σημείωσε ότι ο δήμος μπορεί να βοηθήσει και να σταθεί δίπλα στους αγρότες, όπως ακριβώς πράττει με τη σημερινή σύσκεψη, όμως η πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των εγκληματικών αυτών ενεργειών ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ, που είναι ιδιοκτήτρια και στην Αστυνομία.



«Το φαινόμενο των κλοπών των μετασχηματιστών της ΔΕΗ δεν είναι νέο και παρά τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα, που έχουν ληφθεί κατά καιρούς, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους καλλιεργητές. Εκτός από τη ζημία στον ΔΕΔΔΗΕ, που ξεπερνά τα 5.000.0000 ευρώ για τη Μακεδονία και τη Θράκη, οι κλοπές αυτές δημιουργούν προβλήματα τόσο στην ύδρευση των οικισμών, όσο και στην άρδευση των καλλιεργειών και την κλοπή εργαλείων από τους αγρότες της περιοχής», ανέφερε ο δήμαρχος.  

Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη Περ. Δ/ντή του ΔΕΔΔΗΕ τα κρούσματα στην περιοχή τον τελευταίο μήνα φτάνουν τα εξήντα και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι όταν οι αγρότες είναι στα χωράφια τους.

Παρά το γεγονός της έντασης των κλοπών και της επικινδυνότητας, δεν γίνονται οι ανάλογες καταγγελίες στην αστυνομία, σύμφωνα με τον γεν. Διευθυντή της Ασφάλειας υπ. Ζησιμόπουλο, ο οποίος ζήτησε την άμεση συνεργασία της ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να καταρτιστεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των κλοπών.

«Η αστυνομία είναι στην υπηρεσία του πολίτη και θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, όμως και οι πολίτες πρέπει να καλούν το 100 όταν βλέπουν κάτι το ύποπτο και φυσικά να καταγγέλλουν τα περιστατικά», ανέφερε.  

Ο κ. Αμανατίδης δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μηνύσεις και να παράσχει στην αστυνομία κάθε σχετική βοήθεια όπως καταγραφή συμβάντων επι χάρτου αλλά και πιθανά σημεία παρόμοιων εγκληματικών ενεργειών.

Οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών από Θέρμη, Τρίλοφο,  Κ. Επανωμή, και Βασιλικά είπαν ότι το  πρόβλημα, αν και γνωστό εδώ και χρόνια δεν έχει επιλυθεί, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς.

Τόνισαν ότι το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο το τελευταίο διάστημα, ότι υπάρχουν σημεία όπου “χτυπούν” επανειλημμένως μέχρι και τέσσερις φορές την εβδομάδα, ενώ κινδυνεύει η αγροτική παραγωγή και οι περιουσίες τους.