Skip to main content

Μια μεγάλη αγκαλιά στον Δημήτρη, τον πρώτο Ουκρανό μαθητή που έφθασε στον νομό Τρικάλων

Η ζεστή υποδοχή του 10χρονου μαθητή από το Χάρκοβο στο Βαλτινό Τρικάλων – Τι λέει στη Voria o δάσκαλος που γύρισε από τον Σαρτανά

Η «καλημέρα» που φώναξαν δυνατά οι μαθητές του δημοτικού σχολείου στο Βαλτινό, ακούστηκε 10 χιλιόμετρα μακριά κι έφτασε ως την πόλη των Τρικάλων.

Ήταν η πιο βροντερή καλημέρα της χρονιάς και με αυτήν υποδέχτηκαν τον 10χρονο Δημήτρη, τον καινούργιο τους συμμαθητή που έφτασε στο χωριό και στο σχολείο από το εμπόλεμο Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Ο Δημήτρης γράφτηκε στην Δ΄ τάξη και ήδη έχει εκπλήξει τους δασκάλους του σχολείου με τις γνώσεις του στα μαθηματικά. Στη γλώσσα βέβαια έχει ελλείψεις, καθώς δεν μιλάει ελληνικά, αλλά οι δάσκαλοι θα τον βοηθήσουν να τα ξεπεράσει.

Ο 10χρονος έφτασε με την μητέρα του, τη γιαγιά του και τον παππού του στο Βαλτινό και φιλοξενούνται σε συγγενείς τους. «Στην αρχή ήταν σαστισμένος, αλλά πολύ γρήγορα ένιωσε οικειότητα με τα παιδιά και έπαιζε μαζί τους σαν να ήταν φίλοι από καιρό», δήλωσε στη Voria, ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Βαλτινού, Δημήτρης Καραμίντζιος.

Στην μικρή εκδήλωση για την υποδοχή του μαθητή, παρέστη και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, Χρήστος Τρικάλης, ο οποίος του έδωσε μία σχολική τσάντα, τετράδια και γραφική ύλη.

«Είναι ο πρώτος μαθητής που έρχεται στον νομό μας από την εμπόλεμη Ουκρανία και σύντομα αναμένονται άλλοι τρεις. Στόχος όλων των εκπαιδευτικών είναι να ενσωματωθούν τα παιδιά στην εκπαιδευτική διαδικασία και να μην έχουν κανένα πρόβλημα. Ο Δημήτρης παίζει στα διαλείμματα με τους συμμαθητές του, σαν να γνωρίζονταν από παλιά και παρότι επικοινωνούν στα αγγλικά, όλα τα παιδιά είναι πρόθυμα να τον βοηθήσουν να μάθει την ελληνική γλώσσα», ανέφερε στη Voria, ο κ. Τρικάλης.

Ο δάσκαλος που γύρισε από τον Σαρτανά

Ρόλο διερμηνέα στην πρώτη μέρα στο σχολείο για τον Δημήτρη, είχε ο δάσκαλος, Χρήστος Παλαύρας, ο οποίος επέστρεψε πριν λίγες μέρες από την Μαριούπολη. Ο εκπαιδευτικός από τα Τρίκαλα -ένας από τους 12 Έλληνες εκπαιδευτικούς που είχαν αποσπαστεί φέτος στην Ουκρανία- υπηρετούσε την προηγούμενη σχολική χρονιά στο Χάρκοβο και φέτος πήγε στη Μαριούπολη και στο σχολείο του Σαρτανά για να διδάξει την ελληνική γλώσσα.

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή, ο Χρ. Παλαύρας εγκατέλειψε την πόλη και πλέον έχει χάσει την επαφή με τους περισσότερους από τους μαθητές του.

«Στον Σαρτανά είχαμε περίπου 1.000 μαθητές και τα ελληνικά διδάσκονται ως δεύτερη ξένη γλώσσα, αφού από τους 15.000 κατοίκους, οι περίπου 13.000 είναι ομογενείς. Πολλά από τα παιδιά γνωρίζουν ελληνικά, αρκετά μάλιστα έζησαν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους στην Ελλάδα, οι περισσότεροι ομογενείς ωστόσο έχουν σχέσεις και επαφές με την Κύπρο. Και στην Κύπρο έχουν καταφύγει με την έναρξη του πολέμου», μας είπε ο κ. Παλαύρας, ο οποίος από τότε που επέστρεψε στην Ελλάδα αναζητά κάποιο νέο από τους μαθητές του στον Σαρτανά.

Στην ερώτηση αν θα ήθελε να επιστρέψει στην Ουκρανία με τη λήξη του πολέμου ο κ. Παλαύρας εμφανίζεται σκεπτικός. «Για τα επόμενα χρόνια στη Μαριούπολη και στη γύρω περιοχή δεν θα υπάρχει ζωή. Δύσκολα θα επέστρεφα εκεί από όπου πέρασε ο πόλεμος», λέει.