Skip to main content

Θέρμη: Ο... ισόβιος δήμαρχος και οι προβληματισμοί χρώματος γαλάζιου

Ποιες κινήσεις γίνονται στον δήμο Θέρμης για τις δημοτικές εκλογές του 2023. Οι υποψήφιοι, οι μνηστήρες και τα δεδομένα.

Αδιαφιλονίκητο φαβορί έχουν οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 στη Θέρμη. Από τη στιγμή που ο δήμαρχος, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, αποφάσισε να είναι εκ νέου υποψήφιος, η αλήθεια είναι πως και οι εκλογές του επόμενου έτους αρχίζουν με τον δήμαρχο να έχει το μεγάλο προβάδισμα, έναντι οιουδήποτε αντιπάλου.

Για να καταλάβει κάποιος εκτός Θέρμης τι σημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος για τον δήμο πρέπει να κοιτάξει πολύ πίσω στο χρόνο. Στο μακρινό πια 1982, όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά κοινοτικός σύμβουλος Θέρμης. Η διαδρομή του στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Θέρμης παρέμεινε αδιάλειπτη μέχρι σήμερα και προφανώς θα παραμείνει και μέχρι το 2028, αφού ο κ. Παπαδόπουλος αποφάσισε να παραμείνει ενεργός αυτοδιοικητικά. Ο κ. Παπαδόπουλος εκλέγεται δήμαρχος από το 1998. Έξι φορές δήμαρχος και πάει για έβδομη...

Στις δημοτικές εκλογές του 2019 το ποσοστό που έλαβε ήταν 54,79%. Κάποιος θα μπορούσε να πιστέψει πως δεν είναι ένα ποσοστό που... τρομάζει έναν επίδοξο αντίπαλο. Δεν είναι έτσι ακριβώς όμως. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 13.686 ψήφους. Πιο πίσω από αυτές τις ψήφους και αυτό το ποσοστό ακολουθεί το... χάος.

Ο δεύτερος συνδυασμός (ΣΥΡΙΖΑ) με επικεφαλής την κ. Άννα Τσιφτελίδου πήρε μόλις 3.719 ψήφους και ποσοστό 14,89%, ενώ ο τρίτος (ΝΔ) με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Φάσσα πήρε 3.665 ψήφους και ποσοστό 14,67%.

Ακολούθησαν ο κ. Κωνσταντίνος Μπίκος με 7,39%, ο κ. Φάνης Καρκατζούνης (Λαϊκή Συσπείρωση – ΚΚΕ) με 6,9% και ο κ. Δημήτρης Βλαχομήτρος, από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, με ποσοστό 1,36%, αλλά και μία έδρα, λόγω απλής αναλογικής.

Ο κ. Παπαδόπουλος είναι από τα γνωστά και προβεβλημένα μέλη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και παρά τα πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια στη Θέρμη, δεν έκρυψε ποτέ τις πολιτικές του ρίζες. Ότι συγκεντρώνει όμως τις προτιμήσεις της πλειοψηφίας των πολιτών από όλο το κομματικό φάσμα είναι κάτι που επίσης δεν κρύβεται.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θέρμη, κατά την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ επιφύλαξε μόνο καλά λόγια για τον κατά τα άλλα "πράσινο" δήμαρχο και δεν δίστασε να δείξει πόσο καλή σχέση έχουν οι δυο τους μεταξύ τους. Οι έπαινοι περίσσεψαν και συνεπώς περισσεύει και η πίεση στους "δεξιούς"...

Από τη στιγμή που η ΝΔ δεν μπόρεσε τόσα χρόνια να βρει έναν δυνατό αντίπαλο στη Θέρμη, που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία Παπαδόπουλου, είναι προφανές ότι εν όψει 2023 τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.

Το καλό είναι ότι δεν λείπουν οι προθέσεις από το γαλάζιο τοπικό πολιτικό προσωπικό να δώσουν τη μάχη. Ο προβληματισμός για τη ΝΔ είναι η στήριξη ενός προσώπου, το οποίο θα μπορέσει να συσπειρώσει το "γαλάζιο" ακροατήριο ή σωστότερα θα μπορέσει να πείσει τους "δεξιούς" που εμπιστεύονται τον κ. Παπαδόπουλο να στηρίξουν έναν "γαλάζιο" υποψήφιο.

Ο κ. Παπαδόπουλος άλλωστε εκλέγεται τόσα χρόνια δήμαρχος σε έναν "γαλάζιο" δήμο. Σε έναν δήμο, όπου η ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές πήρε ποσοστό 41,58%. Και μόνο αυτό συνιστά ζήτημα προβληματισμού για τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ.

Η κ. Άννα Τσιφτελίδου, που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατέγραψε για τα δεδομένα του κόμματος καλό ποσοστό. Και μόνο που πέρασε σε ψήφους (έστω μόνο 54) τον "γαλάζιο" υποψήφιο κ. Φάσσα, είναι αξιοσημείωτο. Γι' αυτό και αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφια και να έχει και την κομματική υποστήριξη.

Ο κ. Φάσσας σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζει τον προβληματισμό του για εκ νέου υποψηφιότητα για τον δήμο. Το τοπίο σχετικά με τις αποφάσεις του θα ξεκαθαρίσει και σε σχέση με τη στάση της ΝΔ, επισήμως ή ανεπίσημα. Κι αυτό αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο ή ως το τέλος του 2022. Εφόσον δεν υπάρξει κάποιος άλλος υποψήφιος για να αλλάξει τα δεδομένα, ο κ. Φάσσας είναι πιθανό να ριχτεί ξανά στη μάχη ως υποψήφιος δήμαρχος.

Το... κενό που καταγράφεται στα δεξιά έρχεται να καλύψει ως ένα βαθμό η βούληση του κ. Παντελή Βογιατζή να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θέρμης. Ο κ. Βογιατζής έχει εκδηλώσει τη βούλησή του, πλην όμως ακόμη είναι άγνωστο εάν τελικά θα κατορθώσει να στήσει ψηφοδέλτιο ή σωστότερα εάν θα κατορθώσει να στήσει το ψηφοδέλτιο που ο ίδιος ιδανικά θα ήθελε. Επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά του προφανώς και δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν το φθινόπωρο, όμως φέρεται να έχει κάνει ήδη ένα μεγάλο κύκλο επαφών για την υποψηφιότητά του. Ένα ζήτημα είναι και ο πατέρας του κ. Βογιατζή, ο οποίος διατέλεσε αντιδήμαρχος του κ. Παπαδόπουλου στο παρελθόν και έχει πολύ στενή σχέση με τον δήμαρχο...

Για τον κ. Μπίκο τα πράγματα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα. Κι αυτός είχε διατελέσει αντιδήμαρχος του κ. Παπαδόπουλου, που δοκίμασε την τύχη του ως υποψήφιος δήμαρχος και τα πήγε σχετικά καλά. Όχι όμως τόσο, ώστε να ριχτεί με τους ίδιους όρους ξανά στη μάχη ως υποψήφιος. Εξάλλου, μετά την εκλογή του παραιτήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο κι έτσι όλα πλέον είναι θολά.

Αν θα προκύψει κι άλλος υποψήφιος "γαλάζιας" απόχρωσης μένει να το δούμε.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του κ. Καρκατζούνη ως επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ, ενώ ο κ. Βλαχομήτρος απουσία πια της απλής αναλογικής δύσκολα θα έχει τη δυνατότητα εισόδου στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο κι έτσι είναι άγνωστο εάν θα εκπροσωπηθεί και το 2023 η εξωκοινοβουλευτική αριστερά στον δήμο Θέρμης.

Σε επίπεδο εκλογικού αγώνα, στη Θέρμη λίγα πράγματα κινούνται σήμερα. Σίγουρα δεν κινείται τίποτα από την πλευρά του δημάρχου, ο οποίος έχει επικεντρωθεί στο έργο του, προκειμένου να έχει το κατάλληλο αφήγημα δυο μήνες πριν τον Οκτώβριο του 2023 για να πείσει τους συμπολίτες του να τον εμπιστευτούν για έβδομη φορά ως δήμαρχο. Μέχρι τότε προεκλογικές κινήσεις από τον κ. Παπαδόπουλο δύσκολα θα δούμε. Οι υπόλοιποι όμως θα πρέπει να αρχίσουν νωρίς αν θέλουν να έχουν τύχη...