Skip to main content

Θέρμη: Οκτώ πυρκαγιές σε 48 ώρες - Ενδείξεις εμπρησμού σε Καρδία και Λιβάδι

Στην περίπτωση της Καρδίας οι φωτιές ξέσπασαν σε περιοχή η οποία έχει κηρυχθεί αναδασωτέα και η οποία κατά 90% ανήκει στον δήμο Θέρμης.

Συνολικά οκτώ πυρκαγιές ξέσπασαν μέσα σε ένα διήμερο, την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Αυγούστου, σε έξι διαφορετικά σημεία στον δήμο Θέρμης.

Ανάλογα περιστατικά είχαν σημειωθεί και τις προηγούμενες μέρες σε περιοχές του δήμου. Σύμφωνα με τον δήμαρχος Θέρμης το μπαράζ των πυρκαγιών δεν είναι τυχαίο. Όπως καταγγέλλει ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος “κάποιες από αυτές τις πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών. Έχουμε σοβαρές ενδείξεις γι’ αυτό και έχουμε ενημερώσει σχετικά και το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας”.

Μεγαλύτερες υποψίες δημιουργούν οι πυρκαγιές οι οποίες ξέσπασαν στις περιοχές της Καρδίας και του Λιβαδίου. “Στην Καρδία οι επιτήδειοι τρεις φορές έβαλαν φωτιά. Την πρώτη φορά το πρωί της Παρασκευής και τη δεύτερη το απόγευμα της ίδιας μέρας, ενώ ακολούθησε και τρίτη απόπειρα το Σάββατο. Και τα τρία περιστατικά αντιμετωπίστηκαν ταχύτατα καθώς ο δήμος, με την αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας και το δίκτυο των εθελοντών, επιτηρεί σε 24ωρη βάση όλες τις δασικές εκτάσεις και παρεμβαίνει αμέσως με τα μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και την Πυροσβεστική Υπηρεσία”, αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Καρδίας οι φωτιές ξέσπασαν σε περιοχή η οποία έχει κηρυχθεί αναδασωτέα και η οποία κατά 90% ανήκει στο δήμο Θέρμης και το υπόλοιπο 10% σε ιδιώτες.

Όσον αφορά την πυρκαγιά στην περιοχή του Λιβαδίου η οποία ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε δύο σημεία, την Παρασκευή, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι “αυτό γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο, κάτι που προφανώς δεν είναι τυχαίο. Εμείς επιτηρούμε διαρκώς την περιοχή και η παρέμβασή μας, όπως έγινε και την Παρασκευή, είναι άμεση”.

Σημειώνεται ότι ήδη από τις 6 Αυγούστου, με εντολή του δημάρχου, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης έχει τεθεί σε 24ωρη επιφυλακή λόγω της υψηλής επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς. Στελέχη και εθελοντές του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας περιπολούν διαρκώς σε όλες τις δασικές εκτάσεις του δήμου και παρεμβαίνουν όπου υπάρχει περιστατικό πυρκαγιάς, επικουρώντας το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στη διάθεσή τους έχουν τρία μικρά πυροσβεστικά οχήματα, χωρητικότητας εξακοσίων λίτρων νερού το καθένα, άλλο ένα πυροσβεστικό όχημα καθώς και τέσσερα μηχανήματα έργου. Για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των δασικών εκτάσεων χρησιμοποιούνται και δύο drones, ενώ στη διάθεση του δήμου έχει τεθεί ένα υδροφόρο όχημα, μαζί με οδηγό, από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, σε ετοιμότητα βρίσκονται δεκάδες αγρότες με τα μηχανήματά τους (τρακτέρ και βυτία) ώστε να συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης.

Παράλληλα, με παρέμβαση του δημάρχου Θεόδωρου Παπαδόπουλου έχει απαγορευτεί, ήδη από τις 4 Αυγούστου, η κυκλοφορία σε όλα τα δασοκτήματα του δήμου Θέρμης.

Όπως επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης, τα επόμενα 24ωρα, λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών θερμοκρασιών παραμένει μεγάλος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Για το λόγο αυτό, απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες όπως κατά τις διάφορες δραστηριότητές τους στην ύπαιθρο να αποφεύγουν τη χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα. Επίσης τονίζει ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ρίψη αναμμένων σπίρτων ή αποτσίγαρων στην ύπαιθρο. Παράλληλα, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης υπενθυμίζει σε όλους τους δημότες πως αν κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά σε οποιοδήποτε σημείο, σε όλη την έκταση του δήμου, θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον γνωστό τριψήφιο αριθμό 199. Επίσης, μπορεί να ενημερώσει, χωρίς καμιά καθυστέρηση τον πλησιέστερο δασικό σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης Ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας, το 112.