Skip to main content

Θέρμη:Συναυλία στη μνήμη του Θεσσαλονικιού συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή

Ο μεγάλος Θεσσαλονικιός συνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής τιμάται σε μια εκδήλωση των χορωδιών της Θέρμης, με ελεύθερη είσοδο

Οι Χορωδίες του Δήμου Θέρμης στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων τους, παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στη μνήμη του Έλληνα συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή το Σάββατο 2 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης στις 19:30 με ελεύθερη είσοδο.

Συμμετέχουν οι χορωδίες:

Μικτή Πολυφωνική χορωδία Θερμαϊδες 
Μικτή Πολυφωνική χορωδία  Νέας Ραιδεστού 
Μικτή Πολυφωνική χορωδία Θέρμης 
Μικτή Πολυφωνική χορωδία Μίκρας 
Μικτή Πολυφωνική χορωδία Ταγαράδων 
Παιδική-Νεανική χορωδία Ταγαράδων 

Πιάνο : Νανσυ Αραμπατζή
Μπουζούκι : Αντώνης Μπαλάσκας.
Διεύθυνση χορωδιών και καλλιτεχνική επιμέλεια: Ελευθερία Μεταξά – Αρμοδώρου.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ

Μικρασιάτης στην καταγωγή, ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη , ξεκίνησε να γράφει τα τραγούδια του στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ενώ έφτασε στο αποκορύφωμα της δημιουργικότητάς του τη δεκαετία του ’70, οπότε και συνέγραψε τα περισσότερα από αυτά…

Μολονότι η μουσική του παραγωγή δεν ξεπέρασε συνολικά τα 220 τραγούδια, τα περισσότερα από αυτά είτε έγιναν αμέσως γνωστά την εποχή της πρώτης κυκλοφορίας τους, είτε άρχισαν να ακούγονται περισσότερο τα χρόνια που ακολούθησαν…

Κουβαλώντας μια «ευγενική περήφανη μελαγχολία» στη γραφή του, διάλεγε πάντα ή και έγραφε ο ίδιος στίχους που καθρέφτιζαν βαθύτερες ανθρώπινες σκέψεις και συναισθήματα και στη συνέχεια τους έντυνε με μια σειρά από «απλωμένες» μελωδίες, που από τις πρώτες κιόλας νότες τους, μαρτυρούσαν την ατμόσφαιρα και την ταυτότητα του δημιουργού τους: «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», «Ο ουρανός φεύγει βαρύς», «Που ’ναι τα χρόνια», «Όταν ανθίζουν πασχαλιές», «Μ’ έκοψαν με χώρισαν στα δυο», «Ήταν πέντε, ήταν έξι», «Του κάτω κόσμου τα πουλιά», «Το σακάκι μου κι αν στάζει», «Τρελοί και άγγελοι», «Το κόκκινο φουστάνι» και τόσα άλλα …,

Συνεργάστηκε με σπουδαίους στιχουργούς (Κ. Βίρβος, Σ. Τσώτου, Μ. Μπουρμπούλη, Μ. Ελευθερίου, Λ. Παπαδόπουλο) και ποιητές (Γ, Θέμελης, Ντ. Χριστιανόπουλος, Κ. Βάρναλης), δημιουργώντας για περισσότερο από 30 χρόνια κλασσικά λαϊκά τραγούδια, με ιδιαίτερη απήχηση στον κόσμο.

Ακολούθησε μια ηθελημένη σιωπή 11 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων επέστρεψε στη γενέτειρα του. Κατόπιν προτροπής του Γιώργου Νταλάρα, επανήλθε το 1998, με κομμάτια βασισμένα στη βυζαντινή υμνογραφία, που παρουσιάστηκαν και ηχογραφήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, με τον Γ. Νταλάρα, την Αιμ. Κουγιουμτζή και χορωδία, με τον τίτλο «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων».

Πέθανε, σε ηλικία 73 ετών, στις 12 Μαρτίου του 2005.