Skip to main content

Θερμό καλοκαίρι για την αγορά εργασίας της Θεσσαλονίκης

Θερμό καλοκαίρι, αλλά και καυτός χειμώνας προμηνύεται για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, καθώς η πραγματική ανεργία σήμερα καλπάζει στο 25%, τα λουκέτα συνεχίζονται, ενώ σε 10.000 υπολ
Θερμό καλοκαίρι, αλλά και καυτός χειμώνας προμηνύεται για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, καθώς η πραγματική ανεργία σήμερα καλπάζει στο 25%, τα λουκέτα συνεχίζονται, ενώ σε 10.000 υπολογίζονται οι επιχειρήσεις που έκλεισαν το 2009. Παράλληλα, εκπρόσωποι ττου Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης προειδοποιούν ότι έπεται δύσκολη συνέχεια για τους εργαζόμενους και υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση επαναφέρει τον εργασιακό μεσαίωνα δίνοντας το «πράσινο φως» σε ελαστικές σχέσεις εργασίας και επιπλέον απολύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πλεκτοβιομηχανία εσωρούχωνΜινέρβα, η οποία προχώρησε σε 4ήμερη εργασία για τους 220 περίπουεργαζόμενους, με μείωση του μισθού κατά 20%.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κ. Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ενώ ο αντιπρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Μάκης Κούρος καλεί όλους τους εργαζόμενους στην αυριανή πανελλήνια απεργία και προειδοποιεί "για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, για να σταματήσει ο εργασιακός Μεσαίωνας και να διωχθεί από τη χώρα το ΔΝΤ".

Ο κ. Τσαραμπουλίδης και ο κ. Κούρος επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έλαβε μόνο μέτρα συρρίκνωσης του εισοδήματος των εργαζομένων και συνταξιούχων και αυτό, υποστηρίζουν, ότι θα έχει άμεση συνέπεια στη μείωση της ελληνικής παραγωγής, αφού μειώνεται η κατανάλωση, η οποία ως άμεση συνέπεια θα έχει τη συρρίκνωση των επιχειρήσεων, και την απώλεια θέσεων εργασίας. Από την άλλη δεν βλέπουν να κόβονται σπατάλες στο δημόσιο και δεν βλέπουν αποτέλεσμα από τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τώρα, δεδομένου ότι παρά τις αυξήσεις των φόρων στα τσιγάρα, τα έσοδα του κράτους από αυτά είναι μειωμένα, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα. "Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα κατάφεραν μόνο να αυξήσουν το φόβο και την ανασφάλεια των εργαζομένων", υποστηρίζει ο κ. Τσαραμπουλίδης και προβλέπει οτι το 2011 θα ειναι πιο δύσκολη χρονιά από τη φετινή για τους εργαζόμενους.

Οκ. Τσαραμπουλίδης επισημαίνει ότι τα περισσότερα λουκέτα και η ανεργία αφορούν στον κατασκευαστικό κλάδο, στην οικοδομή, στο εμπόριο, στον επισιτισμό, στα τουριστικά επαγγέλματα, στη μεταποίηση. Παράλληλα επισημαίνει ότι η ανεργία σε νέους πτυχιούχους και γυναίκες ξεπερνά το 30%, δηλαδή ένας στους 3 νέους πτυχιούχους είναι άνεργος στη Θεσσαλονίκη. Η μαύρη εργασία αγγίζει το 17% στη Θεσσαλονίκη και πιστεύει ότι θα αυξηθεί περαιτέρω, δεδομένου ότι σε περίοδο κρίσης πάντα αυξάνεται.

Κατά το Ινστιτούτο Εργασίας οι άνεργοι σήμερα σε όλη τη χώρα είναι 850.000 και εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του 2010 οι άνεργοι θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο, ενώ το 2011 προβλέπεται χειρότερο. Αναλογικά πιστεύει ότι η ανεργία θα αυξηθεί και στη Θεσσαλονίκη μέχρι τέλος του 2010. Ο κ. Τσαραμπουλίδης αναφέρει οτι η ΕΣΥΕ αναγνωρίζει ότι η ανεργία στη Θεσσαλονίκη είναι 12,5%, ποσοστό που αμφισβητεί το  ΕΚΘ  και μετρά την πραγματική ανεργία σε 25% . Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει, η ΕΣΥΕ καταχωρεί τους μισούς πολίτες της χώρας στον μη ενεργό πληθυσμό και δεν προσμετρά στους ανέργους αυτούς που απασχολήθηκαν έστω και για λίγες ημέρες.
 Κατά το Ινστιτούτο στην Κεντρική Μακεδονία επίδομα ανεργίας λαμβάνουν 121.525 άνεργοι, από τους οποίους οι 78.000 είναι επιδοτούμενοι και οι 43.500 μακροχρόνια άνεργοι.

Ο κ. Τσαραμπουλίδης εκτιμά ότι θα υπάρξει μεγάλο κύμα απολύσεων εξαιτίας της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, της αύξησης του ορίου απολύσεων στις επιχειρήσεις, της μείωσης των αποζημιώσεων και της μείωσης της αμοιβής των πρωτοπροσλαμβανόμενων. Υποστηρίζει επίσης ότι κάποιοι εργοδότες «εκμεταλλεύονται» την κρίση και προχωρούν σε απολύσεις ή μείωση του ωραρίου εργασίας ή των ημερών εργασίας.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Μινέρβαδιαβεβαίωσε ότι η κατάσταση του μειωμένου ωραρίου θα ισχύσει γιαέξι μήνες, ωστόσο κ. Κούρος προβλέπει ότι θα κρατήσει για ένα χρόνοτουλάχιστον. Και αυτό γιατί αναφέρει ότι τα μέτρα όλα που ανακοινώθηκανγια μείωση μισθών και συντάξεων οδηγούν στη μείωση της κατανάλωσης,άρα και στη μείωση της παραγωγής. «Τι θα παράγει η βιομηχανία, ημεταποίηση; Αν οι πωλήσεις της μειώνονται, θα συρρικνώσει την παραγωγήτης. Και μιλάμε για μια καλή επιχείρηση, η οποία φροντίζει τουςεργαζόμενους», εξηγεί. Η διοίκηση της Μινέρβα και στη θυγατρική τηςΕΛΕΤΕΝ πριν δυο μήνες εφάρμοσε μείωση των ημερών εργασίας. Επίσης,αναφέρει οτι έκλεισε το γραφείο του τηλεοπτικού σταθμού STAR στηΘεσσαλονίκη και απέλυσε άλλα 4 άτομα. Ο κ. Κούρος επισημαίνει οτι τοΕΚΘ χαρακτηρίζει παράνομες και καταχρηστικές τις απολύσεις και ζητείτην επαναπρόσληψή τους.

Ο κ. Κούρος εξαπολύει μύδρους κατά του υπουργού Εργασίας και του υφυπουργού γιατί πιστεύει ότι «κοροιδεύει τους εργαζόμενους, που είναι οι μοναδικοί οι οποίοι έχουν πληρώσει τις εισφορές τους και πληρώνουν και τους φόρους τους. Ο κ. Λοβέρδος κάθε μέρα αναιρεί αυτά που είπε την προηγούμενη». Εκφράζει την αγανάκτησή του γιατί, όπως επισημαίνει, δεν μπορεί ένας εργαζόμενος με 35 χρόνια εργασίας να παίρνει μειωμένη σύνταξη κατά 30%, αν δεν κλείσει 40 χρόνια δουλειάς. Κατά τη γνώμη του «πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να βγουν στους δρόμους για να διώξουμε το ΔΝΤ. Σε όποια χώρα πήγε την κατέστρεψε και το έδιωξαν. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στην Ελλάδα, να τους δείξουμε την έξοδο», υποστηρίζει ο κ. Κούρος.

Εκτιμά ότι τα φαινόμενα μείωσης των ωρών και ημερών εργασίας από τις εταιρείες θα γίνουν πολύ συχνά στο μέλλον, γιατί και οι επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη λύση. Και για αυτό το ΕΚΘ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει αναπτυξιακά μέτρα και να στηρίξει τις επιχειρήσεις για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.