Skip to main content

Θερμοκοιτίδα για start ups από την ΟΛΘ ΑΕ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Το Κέντρο Καινοτομίας θα δώσει τη δυνατότητα για πειραματική ανάπτυξη και εφαρμογή νέων ιδεών σε τρεις κλάδους που καθημερινά δοκιμάζονται σε λιμάνια.

Τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προωθεί η ΟΛΘ ΑΕ. Οι μελέτες του σχεδίου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να διαμορφωθεί περί τα 5 εκατ. ευρώ, τα οποία πιθανότατα θα προκύψουν από κοινοτικά προγράμματα και αυτοχρηματοδότηση, ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου εκτιμάται στα τρία χρόνια από σήμερα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του προέδρου της ΟΛΘ ΑΕ κ. Σωτήρη Θεοφάνη, ο οποίος στην συγκεκριμένη περίπτωση αξιοποιεί και την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, το Κέντρο Καινοτομίας θα δώσει τη δυνατότητα για πειραματική ανάπτυξη και εφαρμογή νέων ιδεών πάνω σε τρεις κλάδους που καθημερινά δοκιμάζονται σε ένα λιμάνι: τη λιμενική λειτουργία, τα logistics και τις εμπορευματικές μεταφορές. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα καινοτομικό οικοσύστημα, στο κέντρο του οποίου θα βρίσκεται μία θερμοκοιτίδα, που θα φιλοξενεί νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups), οι οποίες θα ασχολούνται με τα αντικείμενα που απασχολούν τις επιχειρήσεις των τριών κλάδων.  

Εκείνο που μένει να αποδειχθεί από την μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι εάν υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά και τους ερευνητές. Και σε ποιο βαθμό. Από τα πρώτα στοιχεία, αλλά και τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της πιάτσας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης προκύπτει ότι με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα συντονιστούν πολλές δυνάμεις. Από νέους επιστήμονες, μέχρι ώριμες και καταξιωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν συστηματικά λύσεις για την επόμενη ημέρα. Θέματα όπως η τεχνολογία blockchain, δηλαδή η αλυσίδα ολοκληρωμένων ψηφιακών συναλλαγών, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και οι αυτοματισμοί, αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά τις λιμενικές εργασίες, την ναυτιλιακή αγορά και τις μεταφορές, τόσο σε επίπεδο κόστους, όσο και ποιότητας εργασιών. Επιπροσθέτως, μόλις οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις και καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Θεοφάνης δεν αποκλείει να  υπάρξουν συνέργειες με πρωτοβουλίες όπως η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ, ως τον δημόσιο φορέα που έχει αναλάβει να δημιουργήσει το καινοτομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης.

Χωροταξικά το project σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στην περιοχή των «στάβλων», ένα κτιριακό συγκρότημα που υπάρχει στα ενδότερα του λιμανιού, ανάμεσα στην 2η και 3η προβλήτα. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1980 και απαρτίζονται από κτίρια που έχουν κριθεί διατηρητέα. Αυτό σημαίνει ότι στην όποια ανάπλαση τους η πρόσοψη θα παραμείνει ως έχει, ώστε να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία τους, ενώ είναι βέβαιον ότι θα χρειαστεί η κατασκευή κι άλλων σύγχρονων κτιρίων.  

Ως πρότυπο για το Κέντρο Καινοτομίας της ΟΛΘ ΑΕ ο κ. Θεοφάνης έχει το PORTXL, το Κέντρο Καινοτομίας που έχει δημιουργήσει το Ρότερνταμ, ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά εμπορικά λιμάνια.  Στα οκτώ χρόνια που αναπτύσσεται η συγκεκριμένη δράση τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, κυρίως στο επίπεδο των συνεργασιών. Στο PORTXL συνεργάζονται εκατοντάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά και δημόσιοι φορείς που εμπλέκονται στην λιμενική βιομηχανία.