Skip to main content

Θες να μάθεις πόσο οικολογικό είναι το ποδήλατο; Πέρνα μια βόλτα από τη Νέα Παραλία (φωτο)

Πέντε νέοι από Μεξικό, Ουγκάντα, Βέλγιο, Γαλλία και Τσεχία ενημερώνουν τους Θεσσαλονικείς για το οικολογικό πλεονέκτημα της χρήσης του ποδηλάτου

Δράση με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση του ποδηλάτου ως οικολογικού μέσου μεταφοράς πραγματοποιείται σήμερα στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Εθελοντές από το εξωτερικό παροτρύνουν τον κόσμο να χρησιμοποιήσει για λίγη ώρα δωρεάν τα ποδήλατα που διατίθενται στο πλακόστρωτο, στο ύψος του αγάλματος του Κ. Καραμανλή, τα οποία είναι όλα μεταχειρισμένα, επισκευασμένα και αναδιαμορφωμένα, ενώ παράλληλα δίνουν πληροφορίες για το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει ο καθένας από εμάς στον πλανήτη.

Ο Ρομπέρτο από το Μεξικό, η Λένα από το Βέλγιο, ο Χοακίν από τη Γαλλία, ο Χασάι από την Ουγκάντα και η Πάβλα από την Τσεχία ενημερώνουν τον κόσμο για το οικολογικό πλεονέκτημα της χρήσης του ποδηλάτου. Παράλληλα, ζητούν από τους πολίτες να συμπληρώσουν ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο με τις καθημερινές τους συνήθειες που σχετίζονται με τη διατροφή και την ενεργειακή κατανάλωση, το αποτέλεσμα του οποίου δείχνει πόσες φορές μεγαλύτερη θα έπρεπε να είναι η Γη για να αντέξει, εφόσον όλοι ακολουθούν τις συγκεκριμένες πρακτικές.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της οργάνωσης νεολαίας Alter Ego NGO, η οποία, συμμετέχοντας ενεργά σε προγράμματα Erasmus+ και προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, υπό την εποπτεία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, έχει ως στόχο να ενεργοποιήσει και να δραστηριοποιήσει νέες και νέους αλλά και ανθρώπους όλων των ηλικιών, μεταξύ άλλων, σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η οικολογία, αλλά και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Και οι πέντε νέοι βρίσκονται στην Ελλάδα από μία εβδομάδα έως δύο μήνες, συμμετέχοντας σε δράσεις οικολογικού περιεχομένου. Η Λένα και ο Χοακίν ήταν το προηγούμενο διάστημα στη Σαμοθράκη, όπου πήραν μέρος σε καθσρισμούς ακτών και εξωραϊσμό χώρων πρασίνου. "Είμαι στην Ελλάδα δύο μήνες και μου αρέσει πολύ. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη έχει πολλά πράγματα να δεις, οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί και το φαγητό εξαιρετικό", είπε στη Voria.gr ο Χοακίν. Μοναδικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον Χασάι, είναι η ζέστη, για την οποία δεν ήταν προετοιμασμένος, όπως επισήμανε. Η ζέστη, εξάλλου, ανέφερε, είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο κόσμος διστάζει να χρησιμοποιήσει αυτήν την ώρα το ποδήλατο.

Η δράση, πάντως, θα συνεχιστεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι.