Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χωρίς αποζημίωση οι καπνοπαραγωγοί-Παρέμβαση Αναστασιάδη

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεσμευθεί ότι τον Μάρτιο του 2019 οι καπνοπαραγωγοί του νομού θα εισπράξουν την αποζημίωση.

Ακόμα αναμένουν την πολυπόθητη αποζημίωση για την καταστροφή των φυτειών τους από παθογόνα αίτια αλλά και την κακοκαιρία οι καπνοπαραγωγοί του νομού της Θεσσαλονίκης.

Για το ζήτημα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση τον Δεκέμβριο του 2018 με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, ο οποίος είχε δεσμευθεί ότι τον Μάρτιο του 2019 οι καπνοπαραγωγοί του νομού θα εισπράξουν την αποζημίωση που δικαιούνται.

Την ίδια ώρα οι αποζημιώσεις ή αλλιώς ενισχχύσεις de minimis, που δεν καλύπτει ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, είχαν καταβληθεί κανονικά από τον περασμένο Δεκέμβριο στους καπνοπαραγωγούς Έβρου, Ξάνθης, Ροδόπης, Καβάλας, Σερρών, Δράμας, που υπέστησαν  ζημία, χωρίς αυτό να γίνει με τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με παρέμβαση- ερώτηση που πραγματοποίησε για το θέμα ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίης της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, «και ενώ ο Μάρτιος έχει παρέλθει, τελευταία κυκλοφορούν πληροφορίες ότι η ενίσχυση θα δοθεί και σε άλλους νομούς, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται και πάλι οι  καπνοπαραγωγοί της Θεσσαλονίκης στους δικαιούχους ενίσχυσης. Αν ισχύει αυτό είναι μία άδικη και άνιση αντιμετώπιση των  καπνοπαραγωγών  Θεσσαλονίκης».

Ο βουλευτής ζητά από τον υπουργό να προχωρήσει σε αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των καπνοπαραγωγών του νομού αιτούμενους παράλληλα να ενταχθούν άμεσα στους δικαιούχους της ενίσχυσης.