Skip to main content

Thesi: Μπαίνουν ξενόγλωσσες πινακίδες μετά το δημοσίευμα της Voria.gr

Η λύση στο θέμα με τις πινακίδες στο σύστημα στάθμευσης του δήμου Θεσσαλονίκης που είναι μόνο στα ελληνικά - Ο αντικαπνιστικός και τα τραπεζάκια έξω

Άμεση ήταν η αντίδραση του δήμου Θεσσαλονίκης στο δημοσίευμα της Voria.gr σχετικά με τις ενημερωτικές πινακίδες για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης (δείτε εδώ) οι οποίες είναι μόνον στα ελληνικά, προκαλώντας τεράστιες δυσκολίες στους αλλοδαπούς επισκέπτες – οδηγούς οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Σε επικοινωνία του με τη Voria.gr ο Δημήτρης Δαγκλής, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα δημοτικής αστυνομίας είπε πως ο δήμος έχει έρθει ήδη σε επαφή με την εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης προκειμένου να λυθεί το θέμα αυτό.

“Είναι κάτι το οποίο το έχουμε εντοπίσει από την πρώτη στιγμή. Διαπιστώσαμε ότι η ενημέρωση για τους αλλοδαπούς οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη με τα αυτοκίνητά τους είναι ελλιπέστατη γι' αυτό το λόγο ήδη από το τέλος της περασμένης χρονιάς υπήρξε μια πρώτη κρούση προς την εταιρεία ώστε να βρούμε λύση στο πρόβλημα”, σημειώνει ο κ. Δαγκλής. Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο μετά το δημοσίευμα της Voria.gr υπήρξε νέα συζήτηση με την εταιρεία όπου συμφωνήθηκαν ορισμένα πράγματα τα οποία θα υλοποιηθούν μέσα στον Φεβρουάριο.

Αυτοκόλλητα και νέες πινακίδες

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε σε όλες τις υπάρχουσες πινακίδες να τοποθετηθούν κάποια αυτοκόλλητα στα οποία θα αναγράφονται και στην αγγλική γλώσσα οι ίδιες πληροφορίες οι οποίες περιέχονται στα ελληνικά. Στην παρατήρησή μας ότι τα αυτοκόλλητα ενδέχεται να φθαρούν με τον καιρό ή, ακόμη και να αφαιρεθούν από επιτήδειους ο κ. Δαγκλής σημείωσε πως “θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να είναι ανθεκτικά και λειτουργικά”.

Πέρα από τα αυτοκόλλητα, σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, θα τοποθετηθούν επιπλέον ειδικές ξεχωριστές πληροφοριακές πινακίδες οι οποίες θα είναι μόνον στην αγγλική, σε σημεία μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος τα οποία προσελκύουν πολλούς ξένους επισκέπτες. “Έχουμε εντοπίσει ποια είναι αυτά τα σημεία, όπως για παράδειγμα ο ναός του Αγίου Δημητρίου, η περιοχή πέριξ του Λευκού Πύργου, το τουρκικό προξενείο κ.ο.κ. και στα σημεία αυτά θα τοποθετηθούν αυτές οι ειδικές ξενόγλωσσες πινακίδες”, εξηγεί ο κ. Δαγκλής. Τονίζει, παράλληλα, ότι αυτές θα επιβαρύνουν οικονομικά την εταιρεία παρότι στην αρχική σύμβαση την οποία είχε υπογράψει με την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν προβλεπόταν η υποχρέωση τοποθέτησης και ξενόγλωσσων πινακίδων.

Ο αντικαπνιστικός και τα τραπεζάκια έξω

Ο κ. Δαγκλής ρωτήθηκε και για τον βαθμό συμμόρφωσης των Θεσσαλονικέων στον αντικαπνιστικό νόμο καθώς και για τη διαρκή εξάπλωση των υπαίθριων τραπεζοκαθισμάτων, ορισμένες φορές σε βάρος των πεζοδρομίων. Εξήγησε πως η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να κρατά τα πρωτεία ως προς αυτό “τα ποσοστά παραβατικότητας είναι μονοψήφια, αυτό συνεχίζεται, όπως συνεχίζονται και οι έλεγχοι που κάνουμε με τη δημοτική αστυνομία οι οποίοι γίνονται στο σύνολο του δήμου προκειμένου να μην δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού”.

Όσον αφορά τις ειδικές ημιυπαίθριες κατασκευές των καταστημάτων σημείωσε ότι πριν από λίγες ημέρες υπήρξε συνάντηση εδώ στη Θεσσαλονίκη με τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελο Μπίνη ο οποίος ενημέρωσε πως επίκειται η έκδοση ειδικής εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα. “Μόλις την παραλάβουμε θα δούμε τι ακριβώς προβλέπεται ως προς τη δυνατότητα να επιτρέπεται το κάπνισμα σε αυτές τις κατασκευές. Αλλά σε ό,τι αφορά την κατάληψη των πεζοδρομίων, οι έλεγχοι συνεχίζονται κανονικά και η παραβατικότητα στο ζήτημα αυτό δεν είναι μεγάλη. Όπου όμως, διαπιστώνεται, γίνονται οι αναγκαίες συστάσεις και εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές”.