Skip to main content

Θεσμοί προς κυβέρνηση: Υλοποιείστε τις μεταρρυθμίσεις τώρα

Σε κάθε ευκαιρία οι εκπρόσωποι των θεσμών επανέρχονται στο συγκεκριμένο ζήτημα, προσθέτοντας μάλιστα και ένα νέο «τυράκι» κάθε φορά

Nα υλοποιήσουν με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις που απομένει να γίνουν και να κλείσουν την τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους, ζητούν επισταμένως από την ελληνική κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Σε κάθε ευκαιρία επανέρχονται στο συγκεκριμένο ζήτημα, προσθέτοντας μάλιστα και ένα νέο «τυράκι» κάθε φορά. Για παράδειγμα, τώρα έχει προστεθεί ο στόχος που «λέει» να βελτιωθεί η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Πρόκειται για μια σημαντική παράμετρο καθώς από αυτή εξαρτάται και η επιτυχία των επόμενων «καθαρών» εκδόσεων του ελληνικού δημοσίου.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξειδικεύσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους βάσει της συμφωνίας του Eurogroup, αν και επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί συγκεκριμένη και οριστική απόφαση. Γεγονός αποτελεί πάντως ότι θα πρέπει σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, να αποσαφηνίσουν τη μορφή της στήριξης της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Κάτι το οποίο, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν έχει γίνει.

Είναι ωστόσο δεδομένο ότι αυτές οι ενέργειες θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα και θα προσελκύσουν ξένες άμεσες επενδύσεις, διευκολύνοντας την επιστροφή στη χρηματοπιστωτική κανονικότητα μετά από επτά χρόνια.

Κοινή είναι η αίσθηση ότι η ύπαρξη πιο ευέλικτων οικονομικών δομών, σε συνδυασμό με υγιείς θεσμούς και θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη, θα καταστήσει την οικονομία ανθεκτικότερη στις μελλοντικές διαταραχές που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείονται.