Skip to main content

THESS: Η εταιρεία της Θεσσαλονίκης-φύλακας άγγελος των βιοϊατρικών συσκευών

Δημιουργεί υπολογιστικά μοντέλα για την ασφάλεια συσκευών, όπως βηματοδότες και κοχλιακά εμφυτεύματα, σε ένα περιβάλλον ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

Βάζει στο ερευνητικό της μικροσκόπιο μια σειρά βιοϊατρικών εφαρμογών, θέλοντας να διαπιστώσει πόσο ασφαλείς είναι σε συγκεκριμένες συνθήκες και πώς μπορούν να βελτιστοποιήσουν την απόδοσή τους. Ο υπολογιστικός ηλεκτρομαγνητισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της δραστηριότητας της εταιρείας THESS-Thessaloniki Software Solutions, η οποία αναπτύσσει εδώ και 12 χρόνια υπολογιστικά μοντέλα, για να δει πόσο ασφαλείς είναι βιοϊατρικές συσκευές, όπως οι βηματοδότες και τα κοχλιακά εμφυτεύματα, σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Για παράδειγμα στην περίπτωση ενός ασθενούς με βηματοδότη που ετοιμάζεται να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία, η THESS εξετάζει με τα μοντέλα της πόση ώρα είναι ασφαλές να μείνει στον μαγνητικό τομογράφο, ώστε να μην αναπτυχθεί επικίνδυνη θερμοκρασία στους παρακείμενους ιστούς. Το ίδιο συμβαίνει και με ένα κοχλιακό εμφύτευμα, κάποια εξαρτήματα του οποίου μπορεί να αυξήσουν σε ένα δεδομένο μαγνητικό πεδίο τη θερμοκρασία των παρακείμενων ιστών. Και σε αυτή την περίπτωση η THESS φροντίζει να προϋπολογίσει αν η θερμοκρασία αυτή βρίσκεται εντός ασφαλών ορίων.

Εταιρείες βιοϊατρικών συσκευών, όπως είναι οι βηματοδότες, τα κοχλιακά εμφυτεύματα, τα εμφυτεύματα για τις νευρικές ίνες, αλλά και εφαρμογές για τη θεραπεία του καρκίνου είναι μεταξύ των πελατών της THESS, οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπως η Ελβετία, η Γαλλία, το Ισραήλ και το Βέλγιο. «Έρχονται σε μας επιχειρήσεις που θέλουν να λάβουν για τις συσκευές τους πιστοποιήσεις από μεγάλους οργανισμούς, όπως για παράδειγμα ο αμερικανικός FDA» λέει στη Voria ο ένας εκ των τριών ιδρυτών της THESS, Γιάννης Μαρκάκης, φυσικός με μεταπτυχιακό στην ραδιοηλεκτρολογία και κατεύθυνση στις τηλεπικοινωνίες και με διδακτορικό για την εκτίμηση της ασφαλούς έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε εσωτερικούς χώρους.

Μάλιστα, αυτή την περίοδο η THESS συνεργάζεται με ισραηλινή εταιρεία που δοκιμάζει ένα πηνίο με νανοσωματίδια για τη θεραπεία του καρκίνου, ενώ πρόσφατα, δουλεύοντας σε ένα πηνίο που τοποθετείται στο κεφάλι για τη θεραπεία της επιληψίας, δημιούργησε με τα υπολογιστικά της μοντέλα έναν χάρτη για το πού μπορεί να τοποθετηθεί η συσκευή, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική με εξατομικευμένο αποτύπωμα. Άλλωστε, στόχος της υπολογιστικής δράσης της THESS είναι, σύμφωνα με τον Γιάννη Μαρκάκη, η δημιουργία εξατομικευμένων θεραπευτικών πλάνων για τους ασθενείς.
Παράλληλα, αυτό το διάστημα η εταιρεία αναπτύσσει ένα λογισμικό για την αποτίμηση του κύκλου ζωής έργων οδοποιίας, για το πόσο οικολογικά είναι δηλαδή και με ποια υλικά μπορούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Δώδεκα χρόνια πρωτοπορίας

Η THESS ήταν η απόρροια ενός ερευνητικού έργου που έφερε κοντά τον Γιάννη Μαρκάκη με τον Ελβετό καθηγητή Βιομηχανίας, Niels Kuster, ηλεκτρολόγο μηχανικό με μακρά δράση στη δημιουργία spinoff για την αξιοποίηση ερευνητικών έργων, και με τον καθηγητή Φυσικής του ΑΠΘ, Θεόδωρο Σαμαρά, με ερευνητική δράση στα υπολογιστικά μοντέλα στο βιοϊατρικό πεδίο και τις τηλεπικοινωνίες, όπως επίσης και στις τεχνολογικές εφαρμογές και την ασφάλεια των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και της ακτινοβολίας. Θέλοντας να βγάλουν στην αγορά την ερευνητική τους δουλειά δημιούργησαν το 2011 τη THESS, της οποίας μάλιστα το όνομα ήταν ιδέα του Ελβετού εταίρου. Πολύτιμος βοηθός στην πορεία της εταιρείας ήταν, σύμφωνα με τον Γιάννη Μαρκάκη, και η συμβουλευτική PLANO2.

«Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε κι ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε φύγει στο εξωτερικό, επιλέξαμε να μείνουμε στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο ενός προσωπικού στοιχήματος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε εδώ και να προσφέρουμε και ευκαιρίες σε παιδιά που διαφορετικά θα έφευγαν» λέει στη Voria ο Γιάννης Μαρκάκης, σημειώνοντας πως την τελευταία διετία η εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά έντονης ανάπτυξης, έχοντας περάσει ως ζωντανός οργανισμός όλες τις παιδικές ασθένειες.