Skip to main content

Thess INTEC: Έτοιμο τέλος του 2023 το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης

Το Τεχνολογικό Πάρκο είναι εφάμιλλο με την επένδυση του Ελληνικού στην Αθήνα, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας – Θράκης.

Στο τέλος του 2023 θα είναι έτοιμο το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, Thess Intec, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης που έγινε μετά την επίσημη παραχώρηση των 761 στρεμμάτων όπου θα στεγαστεί το πάρκο από το ΤΑΙΠΕΔ στο ελληνικό δημόσιο.

Όπως ανέφερε στη συνέντευξη ο Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης μέχρι την άνοιξη του 2022 θα έχουν τελειώσει όλα όσα έχουν σχέση με το χωρικό σχέδιο και το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου θα αρχίσουν να μπαίνουν οι μπουλντόζες.

«Για εμάς στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, στη Βόρεια Ελλάδα, το Τεχνολογικό Πάρκο είναι εφάμιλλο με την επένδυση του Ελληνικού στην Αθήνα. Τόσο μεγάλη σημασία του δίνουμε», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου ο οποίος ανέφερε πως η σημασία του δεν έγκεται μόνο στις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και επικείμενη αναβάθμιση της περιοχής αλλά και στην ανάσχεση του brain drain.

Ο κ. Καράογλου τόνισε πως μετά την ομόφωνη ψήφιση της τροπολογίας του υφυπουργείου του αναφορικά με τη λειτουργία του Τεχνολογικού Πάρκου, το επόμενο βήμα είναι η σύσταση της εταιρείας που θα αναλάβει την ίδρυση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του πάρκου, της ΕΑΝΕΠ (Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου).

Πώς θα λειτουργήσει

Αναφορικά με τη λειτουργία του πάρκου, ο κ. Ευθυμιάδης είπε πως δόθηκε έμφαση σε mega projects τα οποία κινούνται γύρω από έξι θεματικές και βασίζονται σε τομείς που η Ελλάδα έχει ήδη κάνει βήματα, όπως ο τομέας της νανοτεχνολογίας, των προηγμένων υλικών, της τεχνητής νοημοσύνης, των logistics, της καθαρής ενέργειας και των εφαρμογών γύρω από τη μετακίνηση του μέλλοντος. Σε κάθε ένα από τα πρότζεκ αυτά θα συμμετέχει ένας συγκεκριμένος αριθμός εταιρειών, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων.

«Αυτό είναι μια μεγάλη πρωτοτυπία, δεν υπάρχει αλλού στην Ευρώπη», τόνισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι το σημαντικό είναι πως οι διαφορετικές ομάδες θα συστεγάζονται με αποτέλεσμα τη ανταλλαγή ιδεών και τη συνεργασία. Οι στόχοι του κάθε megaproject είναι ήδη προδιαγεγραμμένοι και υπάρχει ήδη πρόβλεψη για το τελικό προϊόν που θα δημιουργηθεί.

Όπως ανέφερε ο κ.Ευθυμιάδης, έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας ήδη με 67 εταιρείες.



Χρηματοδότηση

Κρίσιμο ζήτημα για τη δημιουργία του Πάρκου θα είναι η χρηματοδότησή του από τον ιδιωτικό τομέα. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου, έχουν γίνει πολλές επαφές με ιδιωτικά κεφάλαια από διάφορες χώρες, όπως Ισραήλ, ΗΠΑ και Ολλανδία που δείχνουν ενδιαφέρον για το πρότζεκτ ενώ παράλληλα υπάρχουν και κοινοτικές επιχορηγήσεις που μπορούν να καλύψουν κάποια ποσά.

«Μας κυνηγάνε αντί να τους κυνηγάμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυμιάδης αναφερόμενος στην προσέλκυση επενδυτών. Παρότι παραδέχθηκε πως το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, επισήμανε πως υπάρχουν επενδυτές όχι μόνο για την πρώτη, αλλά και για τη δεύτερη, την τρίτη και την τέραρτη φάση του προγράμματος. Η πρώτη φάση του έργου κοστολογείται στα 58 εκατ.ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στην τροπολογία που ψηφίστηκε αναφέρεται ότι θα μπορούν να δίνονται κάποια κίνητρα προκειμένου να προσελκυστούν εταιρείες, ωστόσο κατά τη συνέντευξη τύπου σε αντίστοιχη ερώτηση, δεν διευκρινίστηκαν τα κίνητρα αυτά.

Η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου

Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη, η εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα έχει έναν εσωτερικό κανονισμό με αυστηρά κριτήρια εισόδου και εξόδου των εταιρειών στο πάρκο, με βάση κάποιες συνισταμένες όπως την τεχνολογία κάθε εταιρείας, το πόσα διδακτορικά χρειάζεται, πόσους φοιτητές μπορεί να απασχολήσει και πώς θα τους αξιοποιήσει.

Αναφορικά με τη σύσταση, το 58% της εταιρείας θα είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, ο ΣΒΕ και ο ΣΕΒΕ ενώ το υπόλοιπο 42% θα καλύπτεται από τον δημόσιο τομέα μέσω της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, του ΑΠΘ, του δήμου Θερμαϊκού, της ΠΚΜ και άλλων φορέων. Η εταιρεία θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουλίου.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, η ΑΖΚ θα αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται πως το πάρκο θα λειτουργεί σωστά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί.