Skip to main content

Θεσσαλονίκη - 86η ΔΕΘ: Κονδύλια 943 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Βασικοί άξονες του προγράμματος είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημοσίου τομέα, η ενίσχυση της συνδεσιμότητας και η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων

Κονδύλια συνολικού ύψους 943 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» 2021-2027, το οποίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στην 86η ΔΕΘ, ενώ σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του προγράμματος, Μανώλη Γιαμπουρά, τα έργα είναι σε μεγάλο βαθμό ώριμα και θα μπορούν μέσα σε δύο μήνες να ξεκινήσουν.

Βασικοί άξονες του προγράμματος είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημοσίου τομέα (513 εκ. ευρώ), η ενίσχυση της συνδεσιμότητας με ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων (303 εκατ. ευρώ) και ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων (113 εκατ. ευρώ).

Ως πράξεις στρατηγικής σημασίας έχουν χαρακτηριστεί ο εκσυγχρονισμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η ψηφιακή αναβάθμιση του ΣτΕ (αθροιστικά 15 εκατ. ευρώ), το νέο TAXIS ( 35 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και επιπλέον πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης), η δεύτερη φάση του Ultra Fast Broadband ( 120 εκατ. ευρώ) και ο Ψηφιακός Συμπαραστάτης στα ΚΕΠ (15 εκατ. ευρώ)

Ακόμη, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, 85 εκατ. ευρώ για εφαρμογές και εργαλεία για τη δημόσια διοίκηση και χρηματοδότηση όλων των δήμων για πράξεις ψηφιακού μετασχηματισμού, 45 εκατ. ευρώ για reskilling και upskilling υπαλλήλων της γενικής κυβέρνησης, καθώς και ασύρματη πρόσβαση με wi-fi υψηλής ταχύτητας τεχνολογίας σε 1. 600 σημεία.

Την εκτίμηση ότι με το νέο ΕΣΠΑ θα μπουν οι βάσεις που θα στηρίξουν το ψηφιακό κράτος και θα εξελίξουν τις κοσμογονικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί, διατύπωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι οι πόροι προγράμματος Ψηφιακός Μετασχηματισμός με βάση τον τωρινό σχεδιασμό, είναι στη σωστή βάση, ωστόσο το ΕΣΠΑ έχει μηχανισμούς αναθεώρησης και ανακατανομής κονδυλίων, και αν χρειιαστεί, μπορούν να αυξηθούν.

Η πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει οριζόντιο χαρακτήρα και αγγίζει κάθε πτυχή της δημόσιας διοίκησης, επισήμανε από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠ, Δημήτρης Σκάλκος. Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα των επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Στην βασική κατευθυντήρια γραμμή της κυβέρνησης να επενδύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, εντάσσεται και το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλο.

Εξάλλου, επισήμανε ότι το πρόγραμμα “ Ψηφιακός Μετασχηματισμός”, σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δεν περιλαμβάνει κλασικές δράσεις πληροφορικής, αλλά έργα βασισμένα στις αναδυόμενες τεχνολογίες, την έξυπνη εξειδίκευση, την τεχνητή νοημοσύνη και το Internet of Things.

O εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κύπρος Κυπριανού, ο οποίος μίλησε μέσω διαδικτύου, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συγκλίνει διαρκώς στις ψηφιακές υποδομές και πλέον έχει αρχίσει στον κύκλο των διαρθρωτικών ταμείων να θεωρείται παράδειγμα προς μίμηση. Πρόσθεσε δε, ότι σίγουρα μπορούν να γίνουν περισσότερα ειδικά στην εμπορική χρήση ψηφιακών τεχνολογιών.