Skip to main content

Παζάρια στην αγορά της Θεσσαλονίκης - Μετακομίζουν για χαμηλότερα μισθώματα

Φωτιά φαίνεται να έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις για μειώσεις ενοικίων - Αλλάζει το εμπορικό τοπίο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Ιδιότυπα και συχνά σκληρά παζάρια έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών επαγγελματικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια των πρώτων να πετύχουν μειώσεις μισθωμάτων και αυτό γιατί παρά την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων τους η κατάσταση εξακολουθεί  να είναι δύσκολη και ρευστή.

Αιτία των διαπραγματεύσεων που σε κάποιες περιπτώσεις ωθεί εμπόρους να μετακομίζουν από τα καταστήματα που νοίκιαζαν μέχρι πρότινος προς νέους επαγγελματικούς χώρους για να πετύχουν χαμηλότερα μισθώματα, είναι πως ο Ιούνιος αποτελεί, όπως ανακοίνωσε προ ημερών το υπουργείο Οικονομικών, τον τελευταίο μήνα της κρατικής συνδρομής.

Πλέον η αγορά φαίνεται να εστιάζει είτε στις εθελοντικές μειώσεις ενοικίων από την πλευρά των ιδιοκτητών, που είναι δύσκολο να επιτευχθούν, καθώς όλοι αναγνωρίζουν πως και αυτοί δέχτηκαν πλήγμα στα εισοδήματα τους καθώς κλήθηκαν να συμμετέχουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τις επιχειρήσεις που ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού, είτε στις διαπραγματεύσεις που θα έχουν αίσιο τέλος προς όφελος του ενοικιαστή.

«Η αγορά είναι κατεστραμμένη, ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 70 - 80% σε σχέση με το 2019, που ήταν μια χρονιά που τα βγάλαμε πέρα οριακά. Όλοι -λίγο πολύ- οι έμποροι ζητούν μειώσεις μισθωμάτων, αφού η κυβέρνηση μας αφήνει ακάλυπτους, ωστόσο για να είμαστε ειλικρινείς οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων έχασαν, χωρίς λόγο, μέρος των εισοδημάτων τους, πόσο εύκολο είναι λοιπόν να δεχτούν μια  μείωση ενοικίου;» αναρωτιέται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

Ο ίδιος τονίζει πως είναι σχεδόν καταστροφικό να μετακομίσει κάποιος έμπορος από το κατάστημα που δραστηριοποιούνταν για χρόνια σε κάποιο άλλο, ωστόσο κάποιοι ήδη το κάνουν για να επιτύχουν χαμηλότερα μισθώματα, επιλέγοντας μικρότερα καταστήματα που μπορεί να ήταν στα αζήτητα επί μακρόν.

«Ρισκάρουν, αλλά εξωθούνται σε αυτή τη λύση. Κάποιοι ιδιοκτήτες λένε "αν θέλεις να φύγεις φύγε". Τι διαφορετικό να κάνει κάποιος που δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα;» σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης υπογραμμίζοντας πως κάποιοι επιχειρηματίες μετακινούνται από την Εγνατία, ή από τη Βενιζέλου σε άλλους παρακείμενους δρόμους, τάση που εκτιμά πως το επόμενο διάστημα θα κορυφωθεί. Σαφώς πιο δύσκολη είναι η κατάσταση σε συνοικιακές αγορές.

Τι ισχύει για τα μισθώματα του Ιουνίου

Με την ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πλήρη απαλλαγή ενοικίου για τον τρέχοντα μήνα, για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα. Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει τον Ιούνιο για το λιανεμπόριο, για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον εν λόγω μήνα, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.