Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Ακίνητα: Εκτοξεύτηκε έως και 35% το κόστος της ανακαίνισης

Πόσο αυξήθηκε το κόστος των οικοδομικών υλικών, ποιες οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις τους - Τι λένε εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου

Μια φράση ανακυκλώνεται το τελευταίο διάστημα στις συζητήσεις εκπροσώπων του κατασκευαστικού κλάδου που μόνο ανησυχία και μετάθεση σχεδίων πυροδοτεί.

«Όσοι αποφασίσουν να ξεκινήσουν τώρα την κατασκευή ενός κτηρίου δεν γνωρίζουν πόσο τελικά θα τους κοστίσει» λένε χαρακτηριστικά την ώρα που οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν εκτοξευτεί, τουλάχιστον κατά 30%, οι καθυστερήσεις στην παράδοση κάποιων συγκεκριμένων υλικών αυξάνονται, ενώ ακόμη και μια ανακαίνιση επιτάσσει το χέρι να μπει όσο το δυνατόν... πιο βαθιά στην τσέπη, με το κόστος της να έχει εκτοξευτεί κατά 35%.

Την ίδια ώρα, ακόμη και με καπέλο 300 ευρώ το τμ σε σχέση με πέρυσι, πωλούνται νεόδμητα ακίνητα που αποπερατώθηκαν πρόσφατα με τους κατασκευαστές να αποδίδουν την ανατίμηση στην έκρηξη των τιμών των οικοδομικών υλικών που καταγράφεται. Όπως λέει στη Voria.gr εκπρόσωπος κατασκευαστικής εταιρείας, η τιμή του οικοδομικού σιδήρου έχει εκτιναχθεί κατά 80%, αγγίζοντας τα 1.100 ευρώ τον τόνο. Και σαν να μην έφτανε αυτό τα αποθέματά του μειώνονται συνεχώς, την ώρα μάλιστα που αποτελεί ένα από τα πλέον κρίσιμα υλικά στην κατασκευή ενός κτηρίου.

Και όλα αυτά ενώ οι καθυστερήσεις σε κάποια προϊόντα όπως τα κουφώματα αλουμινίου καλά κρατούν. Είναι χαρακτηριστικό πως τα κουφώματα αλουμινίου χρειάζονται δυο με τρεις μήνες από την ημέρα παραγγελίας για να φτάσουν στον τελικό αποδέκτη τους. Αλλά και στα πλακάκια δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν ελλείψεις και καθυστερήσεις στην παράδοση, καθώς ένα από τα συστατικά που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους προέρχεται από την Ουκρανία.

Εκείνο, δε, που προβληματίζει τους ανθρώπους του κλάδου είναι πως οι συνεχείς ανατιμήσεις, που δεν γνωρίζουν μέχρι ποτέ θα συνεχιστούν, αποτελούν βόμβα στα «θεμέλια» κάθε έργου. Όπως επισημαίνουν, δεδομένου πως «μπορεί με άλλη τιμή να παραγγείλεις οικοδομικά υλικά σήμερα και με άλλη τιμή να κληθείς να τα παραλάβεις» κάποιοι παγώνουν τα projects που είχαν δρομολογήσει να υλοποιήσουν.

Ενδεικτικό της ρευστότητας που επικρατεί είναι πως ενώ μέχρι πρόσφατα οι συμβάσεις προμήθειας υλικών, με κλειδωμένη τιμή, είχαν τρίμηνη διάρκεια, πλέον έχουν περιοριστεί στις 20 ημέρες. 

Κοινή πεποίθηση των ανθρώπων του κατασκευαστικού κλάδου είναι πως η αγορά ακινήτων διάγει περίοδο έντονης αβεβαιότητας, με τις όποιες προβλέψεις να έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αν, όπως, λένε δεν μπει άμεσα ένα τέλος στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο τότε οι παρενέργειες στο real estate δεν αποκλείεται να είναι έντονες και δύσκολα αναστρέψιμες.

Στα ύψη το κόστος της ανακαίνισης

Η ανακαίνιση έχει μπει, τα τελευταία χρόνια, για τα καλά στη ζωή πολλών Θεσσαλονικέων που αποφάσισαν να αποκτήσουν παλιές κατοικίες και να προχωρήσουν σε μια σειρά εργασιών προκειμένου να τις διαμορφώσουν όπως αυτοί επιθυμούν, είτε για να τις νοικιάσουν με βραχυχρόνια ή μακροχρόνια μίσθωση είτε για να κατοικήσουν σε αυτές. Όπως λένε επιχειρηματίες που ασχολούνται με τις ανακαινίσεις, οι τιμές αυτών ανάλογα με την περίπτωση έχουν εκτιναχθεί έως και 35% λόγω της εκτόξευσης των οικοδομικών υλικών. Είναι χαρακτηριστικό πως μια ανακαίνιση (με υλικά μέσης κατηγορίας) κυμαίνεται πλέον απο 400 έως 420 ευρώ το τμ ενώ μέχρι πρότινος το μέσο κόστος ήταν μεταξύ 300 έως 350 ευρώ το τμ.

Πώς γίνεται η μετακύλιση του κόστους
 
Όπως λένε κατασκευαστές και ανακαινιστές, το υψηλό πλέον κόστος δεν μπορεί να αφομοιωθεί απο τον επιχειρηματία. Κατά συνέπεια μετακυλίεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους προς τους τελικούς αποδέκτες των ακινήτων. Πιο συγκεκριμένα μέσω:

-Αύξησης των τιμών πώλησης σε ακίνητα που έχουν αποπερατωθεί πρόσφατα ή έχουν μείνει απούλητα ενώ ολοκληρώθηκαν πριν την έναρξη του ράλι του οικοδομικού κόστους. 
-Επιλογής οικονομικότερων υλικών (πλακάκια, είδη υγιεινής κλπ) στο ακίνητο, με στόχο τον μετριασμό του αυξημένου κόστους. 
-Συμπίεσης του περιθωρίου κέρδους, αν υπάρχει η δυνατότητα και η διάθεση.