Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Ακίνητα: 7 + 1 μυστικά για να βρείτε τη χρυσή ευκαιρία

Η στοχευμένη αναζήτηση αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα την ώρα που οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται - Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Ο θυμόσοφος λαός λέει πως η γη ποτέ δεν χάνει την αξία της, την ώρα που η απόκτηση  ενός ακινήτου αποτελεί όνειρο σχεδόν κάθε Έλληνα, αλλά και επενδυτικό καταφύγιο που πολλοί το προτιμούν σε περιόδους κρίσεων αναζητώντας ευκαιρίες.

Μπορεί την περίοδο των μνημονίων η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης να μπήκε στον πάγο, όμως κατόρθωσε να επανακάμψει και πλέον σε αρκετές περιπτώσεις τρέχει με… χίλια με τις τιμές να αυξάνονται συνεχώς.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτιμήσεων που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και ανακοινώνονται από την Τράπεζα της Ελλάδας το 2021, για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) κατέγραψαν αύξηση κατά 7,1% (4,5% το 2020).

Οι τιμές των «νέων» διαμερισμάτων το 2021 αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 7,4%, ελαφρά ενισχυμένο έναντι των «παλαιών» διαμερισμάτων (6,9%). Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, οι υψηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης στις τιμές διαμερισμάτων καταγράφηκαν στην Αθήνα (9,1%) και στη Θεσσαλονίκη (6,9%), ενώ χαμηλότεροι ήταν οι ρυθμοί αύξησης στις άλλες μεγάλες πόλεις και στις λοιπές ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας (5,4% και 4,6% αντίστοιχα).

Αναζητώντας την…ευκαιρία

Οι ζητήσεις για αγορά ακινήτων, αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια εντείνονται  συνεχώς στη Θεσσαλονίκη και προέρχονται από όλους, τόσο από τους έχοντες που επιθυμούν να επενδύσουν, όσο και από εκείνους που έχουν κάποιες αποταμιεύσεις και θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι.

Όλοι τους καταλήγουν όμως στον ίδιο παρανομαστή, αναζητούν την ευκαιρία. Πώς, τελικά, θα την πετύχουν; Η Voria.gr, παρουσιάζει έναν μικρό οδηγό για μια πιο εύκολη και επιτυχημένη αναζήτησή με 7 +1 συμβουλές.

1. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της αναζήτησης ακινήτου, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο αν ο ενδιαφερόμενος αναζητά ακίνητο για επένδυση ή για να λύσει τη στεγαστική του ανάγκη. Ανάλογα με την ανάγκη του ενδιαφερόμενου, καθορίζονται και οι  προτεραιότητες όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του ακινήτου.

2. Αν η αναζήτησή γίνεται μέσω αγγελιών ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσέξει  την ημερομηνία που έγινε η καταχώρηση του ακινήτου. Η ημερομηνία καταχώρησης της αγγελίας αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην αναζήτηση κατοικίας διότι αποδεικνύει πόσο καιρό το ακίνητο διατίθεται στην αγορά προς πώληση. Ενδεχομένως αν η ημερομηνία της αγγελίας είναι παλιά (έχουν μεσολαβήσει μήνες και δεν έχει ανανεωθεί) το ακίνητο να έχει πωληθεί.

3. Όταν επιχειρείται η σύγκριση των ζητούμενων τιμών πώλησης ακινήτων στη περιοχή που ενδιαφέρει τον εν δυνάμει αγοραστή, θα πρέπει η σύγκριση να αφορά   τιμές όμοιων χαρακτηριστικών ακινήτων τόσο ως προς το έτος κατασκευής, όσο και ως προς την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Μπορεί ένα ακίνητο κατασκευής του 1975-1980 να χρήζει πλήρη ανακαίνιση οδηγώντας σε ένα υψηλό κόστος, ενώ παρόμοιο ακίνητο του ιδίου έτους κατασκευής, μπορεί να είναι σε πολύ καλή κατάσταση και με ελάχιστες παρεμβάσεις – αναβαθμίσεις να είναι της αρεσκείας του αγοραστή.

4. Όταν στις αγγελίες ακινήτων αναφέρεται ότι το ακίνητο είναι ανακαινισμένο, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να ρωτήσει για το είδος της ανακαίνισης. Ένα διαμέρισμα άνω των 20-25 ετών πολλές φορές χρειάζεται κάποιες βασικές παρεμβάσεις στα υδραυλικά και ηλεκτρολογικά, ενώ βασικό παράγοντα της ανακαίνισης αποτελούν τα εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου και τα διπλά τζάμια για την απώλεια ενέργειας.

5.Είναι σημαντικό σε μια περιοχή που σύντομα θα αποκτήσει υποσταθμό του μετρό, ο ενδιαφερόμενος να κινηθεί σε απόσταση ακτίνας έως 1χλμ. από τον υποσταθμό. Τα ακίνητα που βρίσκονται σε μικρή εγγύτητα από τους σταθμούς του μέτρο, είναι και τα ακίνητα που θα καταγράψουν την μεγαλύτερη υπεραξία από τη λειτουργία του μετρό στη Θεσσαλονίκη.

6. Απαραίτητη είναι μια καλή έρευνα όσον αφορά τις τιμές μίσθωσης του ακινήτου που ο ενδιαφέροντος επιθυμεί να αγοράσει… και παράλληλα να δει αν αγοράζει το ακίνητο με δανεισμό, αν η μηνιαία δόση του δανείου για 25 έτη είναι μικρότερη κατά 25%-30% σε σχέση με το μηνιαίο μίσθωμα. Αν ισχύει αυτή η απλή μαθηματική άσκηση, μπορεί να το αγοράσει και σίγουρα δεν θα πιεστεί να το εξοφλήσει.

7. Δεν υπάρχει εποχή του χρόνου που οι τιμές να παίρνουν την κατιούσα. Ωστόσο Ιανουάριο και Φεβρουάριο, η ζήτηση είναι μικρότερη. Υπάρχει σε αυτούς τους μήνες ένα κενό, που έχει ως συνέπεια τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ακινήτων. Κι αυτό διότι συνήθως οι πολίτες αναζητούν κατοικίες τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνιο, Ιούλιο, ώστε αν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση, μέχρι τον Σεπτέμβρη, που ξεκινούν τα σχολεία να έχουν προχωρήσει στην μετεγκατάσταση. Επίσης, αποφεύγονται οι μετακομίσεις τους χειμερινούς μήνες.

Αναμφίβολα αν αναζητήσετε κάποιο ακίνητο χωρίς μεσίτη, θα κερδίσετε την προμήθεια. Ωστόσο καλό είναι να ζητήσετε τη γνώμη ενός πιστοποιημένου εκτιμητή, συμβούλου real estate. Το έμπειρο μάτι του, σίγουρα θα «πιάσει» τις ατέλειες, ή τις λεπτομέρειες που μπορεί να επιχειρήσει να σας κρύψει ο πωλητής.