Skip to main content

Ακίνητα: Έκρηξη ζήτησης και τιμών φέρνουν τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη

Ποιες περιοχές θα αναζωογονηθούν, πού θα φτάσουν οι τιμές σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε έργα υποδομών. Τι λένε εκπρόσωποι του real estate

Οι ριζικές αλλαγές που υπόσχονται τα εν εξελίξει έργα υποδομών που συντελούνται στη Θεσσαλονίκη, αυτό το διάστημα, αλλά και αυτά που βρίσκονται στον προθάλαμο της έναρξης δημιουργούν προοπτικές για μια πόλη με νέες προοπτικές, ενώ παράλληλα γεννούν ευφορία και για το real estate γύρω από τις περιοχές όπου πραγματοποιούνται.

Ποιες είναι λοιπόν οι υποδομές που αναμένεται να φέρουν αναζωογόνηση ή ενίσχυση της αγοράς ακινήτων της Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια έχει ξαναβρεί το βηματισμό της με ιδιαίτερες αξιώσεις σε αρκετές περιπτώσεις;

«Η λειτουργία του μετρό αναμένεται να αλλάξει την ανθρωπογεωγραφία σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε στάσεις του μέτρο. Οι τιμές των ακινήτων, σε αυτές τις περιοχές θα τσιμπήσουν τουλάχιστον κατά 10 έως 20% φέρνοντας χαμόγελα στους ιδιοκτήτες τους» σημειώνει μιλώντας στη Voria.gr o συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος.

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της πολύχρονης παραμονής των λαμαρινών και των εν εξελίξει έργων για την κατασκευή του μετρό αρκετές από τις οικοδομές που βρίσκονται πλησίον αυτών είχαν απαξιωθεί. Ωστόσο τα ακίνητα που έμεναν και μένουν στα αζήτητα είναι κάποια καταστήματα που αποκλεισμένα από τις λαμαρίνες …έχασαν την αξία τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην οδό Δελφών, που για αρκετά χρόνια ταλαιπωρήθηκε από τα έργα και πρόσφατα αφαιρέθηκαν οι λαμαρίνες, τα ξενοίκιαστα καταστήματα, που δείχνουν να ρημάζουν στο χρόνο, είναι δεκάδες. Υπάρχουν οικοδομικά τετράγωνα που έχουν δυο - τρία σε λειτουργία καταστήματα και τα υπόλοιπα είναι κλειστά.

«Η ζήτηση για τα συγκεκριμένα καταστήματα θα επανέλθει. Το ενδιαφέρον θα αναζωπυρωθεί» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργάκος.

Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε πρόσφατα σε συνέδριο για το real estate, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ο CEO της εταιρείας Cerved Property Services, Δημήτρης Ανδρίτσος. Κατά τον κ. Ανδρίτσο, σημαντική είναι η ζήτηση για εμπορικά καταστήματα σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Θεσσαλονίκης, ενόψει της ολοκλήρωσης του μετρό το 2023. «Πολύ αυξημένη είναι η ζήτηση από πιο μικρούς επενδυτές, που θέλουν να τοποθετηθούν με επενδύσεις της τάξης των 500.000 ευρώ έως 3 εκατ. κοντά στον άξονα του μετρό. Ουσιαστικά αγοράζουν την προοπτική που δημιουργείται» σημείωσε ο κ. Ανδρίτσος υπογραμμίζοντας ότι η αγορά της Θεσσαλονίκης είναι δελεαστική και αυτό, γιατί, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, η πόλη «έχει θετικό "story"» καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη μεγάλα έργα υποδομών και σημαντικές αναπλάσεις, που προϊδεάζουν θετικά για την προοπτική της στο μέλλον.

Το flyover φέρνει ζήτηση σε περιοχές με μικρή κινητικότητα

Λύση στο κυκλοφοριακό χάος της Θεσσαλονίκης αναμένεται να δώσει ο νέος υπερσύγχρονος flyover αυτοκινητόδρομος, δημιουργώντας παράλληλα αναθέρμανση για περιοχές που υπήρχε μικρή έως μηδαμινή ζήτηση.

«Περιοχές όπως το Ρετζίκι, η Ραιδεστός, το Φίλυρο, το Ρύσιο, που είχαν περιορισμένη ζήτηση λόγω της απόστασης τους από τη Θεσσαλονίκη θα επανέλθουν δυναμικά» σχολιάζει ο κ. Γεωργάκος.

Η ζήτηση για γραφειακούς χώρους ανατολικά και δυτικά αυξάνεται

Την ίδια ώρα τα έργα υποδομών που συντελούνται με γοργούς ρυθμούς στο λιμάνι της πόλης δημιουργούν μια κινητικότητα, η οποία συνεχώς θα αυξάνεται για την ενοικίαση, αλλά και κατασκευή σύγχρονων γραφειακών χωρών. Το γεγονός που το λιμάνι της πόλης δεν είναι αποκομμένο από το κέντρο της δημιουργεί περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης και ζήτησης για ακίνητα από επιχειρήσεις που επιθυμούν να τοποθετηθούν στην εν λόγω περιοχή.

Σήμερα οι γραφειακοί χώροι ανάλογα με την εγγύτητα τους στην αρχή του λιμανιού, στο κέντρο της πόλης, με τις παροχές που προσφέρουν, και την παλαιότητα τους ή μη νοικιάζονται από 3 έως 8 ευρώ το τμ. Οι τιμές δεν αποκλείεται όταν πρόκειται για σύγχρονα γραφεία με υψηλές προδιαγραφές να εκτοξευτούν στην επόμενη διετία - τριετία στα 10 έως 20 ευρώ το τμ.

Σε αντίστοιχα επίπεδα αναμένεται να σκαρφαλώσουν οι τιμές στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, που σήμερα οι γραφειακοί χώροι νοικιάζονται από 5 έως 10 ευρώ το τμ. Η ζήτηση για γραφειακούς χώρους, οικόπεδα για τη δημουργία πάρκινγκ, αλλά και για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος συνεχώς αυξάνεται και έχει άμεση σχέση με τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου Μακεδονία, που αποκτά ολοένα και περισσότερες πτήσεις, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να ενταχθούν και υπερατλαντικές πτήσεις.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ αλλάζει ριζικά την εικόνα του κέντρου της Θεσσαλονίκης

Η ΔΕΘ, ούσα συνδεδεμένη με τη Θεσσαλονίκη, καθώς βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης, αλλάζει και περνάει σε μία νέα εποχή με την ανάπλαση της η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να συμβάλει στην αναβάθμιση του επιπέδου ζωής, καθώς πέραν των έργων που θα μετατρέψουν την Έκθεση σε ένα υπερσύγχρονο εκθεσιακό κέντρο θα διαθέτει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, και ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου. Την ίδια ώρα εκτιμάται πως θα δώσει επιπλέον ώθηση σε ακίνητα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τη ΔΕΘ.

Ώθηση στην αγορά ακίνητων θα δώσουν και η πολυσυζητημένη ενοποίηση, ανάπλαση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα αλλά και το νέο γήπεδο του Άρη στην Πυλαία.