Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Άνοιγμα αγοράς: Ουρές έξω από τις μεγάλες αλυσίδες (φωτο)

Ουρές σχηματίστηκαν έξω από καταστήματα αλυσίδων – Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι έμποροι -Οι κανόνες για καταστήματα και καταναλωτές.

Χαρακτηριστικά πρεμιέρας έχει το σημερινό άνοιγμα των καταστημάτων που παρέμεναν κλειστά επί της ουσίας, παρά το χριστουγεννιάτικο διάλειμμα με το click away, από τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη.  

Πολλοί Θεσσαλονικείς, αψηφώντας το κρύο δεν άφησαν την… ευκαιρία ανεκμετάλλευτη,δεδομένου πως είναι σε εξέλιξη και οι χειμερινές εκπτώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, και έσπευσαν στην οδό Τσιμισκή για να κάνουν τα ψώνια τους. Είναι χαρακτηριστικό πως από νωρίς το πρωί σχηματίστηκαν ουρές έξω από καταστήματα πολυεθνικών αλυσίδων με τους Θεσσαλονικείς να τηρούν τις αποστάσεις μεταξύ τους περιμένοντας υπομονετικά να έθρει η σειρά τους.



Σε κάποια καταστήματα μάλιστα υπήρχαν δύο διαφορετικές ουρές, μία για αυτούς που θέλουν να κάνουν επιστροφή προϊόντος, που είχαν αγοράσει το προηγούμενο διάστημα ηλεκτρονικά, και μία άλλη για όσους ήθελαν να ψωνίσουν.

Διαφορετική ήταν η εικόνα στα μικρά καταστήματα, τα οποία είτε είχαν στο εσωτερικό τους ένα - δύο πελάτες, είτε οι ιδιοκτήτες τους περίμεναν στωικά των εμφάνιση των πελατών.



«Για εμάς σήμερα είναι μία μικρή γιορτή, ανοίγει η αγορά με περιορισμούς που είναι απαραίτητοι, αλλά ο καταναλωτής, στο χρονικό περιθώριο των δύο ωρών που έχει στη διάθεση του, μπορεί να κάνει τα ψώνια του από όποιο κατάστημα επιθυμεί χωρίς ραντεβού» τονίζει έμπορος που δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για το επόμενο διάστημα λέγοντας πως αν όλοι είναι προσεκτικοί, επιχειρηματίες και καταναλωτές τότε η αγορά θα «κινηθεί καλά» .

«Οι εκπτώσεις είναι καλές, είχαμε καιρό να ψωνίσουμε. Ευκαιρία λοιπόν να το κάνουμε» σημείωνει καταναλώτρια υπογραμμίζοντας πως βγήκε από νωρίς το πρωί για να μην έχει κίνηση η αγορά, ωστόσο όπως λέει «μάλλον την ίδια ιδέα με εμένα είχαν και άλλοι. Πάντως προσπαθούμε να προσέχουμε για να μην υπάρχουν συνωστισμοί».  

Στόχος ο τζίρος των 2,5 δις.ευρώ  

Η αγορά καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προετοιμάστηκε για να υποδεχθεί και πάλι τους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό πως από το βράδυ της Παρασκευής, οπότε και ανοινώθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πολλά μεγάλα καταστήματα και πολυκαταστήματα έσπευδαν με μηνύματα να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τις εκπτώσεις τους, που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν και το 70%, και προπάντων πως ανοίγουν και πάλι τις πύλες τους.



Στόχος είναι η άντληση τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από τα περίπου 5 δισ. ευρώ που ήταν ο τζίρος της περυσινής εκπτωτικής περιόδου δεδομένων του περιορισμού στις μετακινήσεις και της εισόδου στα καταστήματα.

Σημειώνεται πως από σήμερα επαναλειτουργούν πλήρως το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων καθώς επίσης τα εμπορικά κέντρα (malls), εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlets). Το ωράριο λειτουργίας τους, μπορεί να ξεκινά απ’ τις 7 το πρωί και υποχρεωτικά να ολοκληρώνεται στις 8 το βράδυ, καθώς η απαγόρευση της κυκλοφορίας εξακολουθεί να είναι στις 9.



Ποιοι είναι οι κανόνες

Οι καταναλωτές έχουν χρονικό περιθώριο δύο ωρών για τα ψώνια τους απ’ τη στιγμή που θα στείλουν με SMS στο 13033 τον κωδικό 2 λαμβάνοντας την έγκριση ή θα συντάξουν το έντυπο μετακίνησης.



Η λειτουργία του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων γίνεται κανονικά, με  περιορισμό, ωστόσο,  τον αριθμό των ατόμων κατά αναλογία 1 πελάτης ανά 25 τμ. Ο αριθμός των παρευρισκόμενων υπαλλήλων των καταστημάτων δεν υπόκειται σε περιορισμό.

Άνοιξαν και τα κομμωτήρια

Μαζί με το λιανικό εμπόριο από σήμερα λειτουργούν και πάλι,  αποκλειστικά με ραντεβού, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών, κέντρα αισθητικής, διαιτολογικά κέντρα, κέντρα ευεξίας, καθώς και τα ΚΤΕΟ.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα τηλέφωνα στα κομμωτήρια πήραν φωτιά το Σάββατο με αποτέλεσμα να έχουν κλειστεί σε πολλές περιπτώσεις ραντεβού για τις δύο επόμενες εβδομάδες.

Τα ραντεβού θα πρέπει να καταγράφονται σε ημερήσια λίστα, την οποία θα συντάσσουν οι υπεύθυνοι των καταστημάτων με την έναρξη λειτουργίας τους.