Skip to main content

Θεσσαλονίκη-Κατάθεση σοκ για τον γυναικολόγο: Μου είπε να βγάλω όλα μου τα ρούχα

Γυναικολόγος, μέλος ΔΕΠ του πρώην ΤΕΙ Σίνδου, κατηγορείται ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά τις φοιτήτριές του κατά τη διάρκεια γυναικολογικής εξέτασης.

Για κατάχρηση σε γενετήσια πράξη κατά συρροή κατηγορείται γυναικολόγος, μέλος ΔΕΠ του τμήματος μαιευτικής του πρώην ΤΕΙ Σίνδου που πλέον υπάγεται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Απόφοιτες της σχολής καταγγέλλουν πως ως καθηγητής τους τις παρότρυνε να επισκεφτούν το γραφείο του για δωρεάν εξετάσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων τις παρενοχλούσε σεξουαλικά.

Με δάκρυα και συγκλονιστικές περιγραφές, οι απόφοιτες κατέθεσαν σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τις εμπειρίες τους που χρονολογούν περίπου από το 2015 και έπειτα. Όπως είπαν, ο κατηγορούμενος έλεγε πως οι εξετάσεις θα είναι δωρεάν για τις σπουδάστριες καθώς «είναι μελλοντικές συναδέλφισσες».

Οι φοιτήτριες έσπασαν τη σιωπή τους το φθινόπωρο του 2018 όταν δέχτηκαν ένα τηλεφώνημα από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας και κλήθηκαν να καταθέσουν με αφορμή μία ανώνυμη καταγγελία που κατηγορούσε τον συγκεκριμένο γιατρό για πράξεις ασέλγειας.

«Στην επιστήμη δεν χωράνε οι ταμπέλες άνδρας, γυναίκα, καθηγητής. Είχε πεθάνει ο δικός μου γιατρός και πήγα. Μαζί μου στο ιατρείο μπήκε και μια μαία από την οποία ο γιατρός ζήτησε να βγει. Μου είπε να βγάλω όλα μου τα ρούχα, ωστόσο δεν μου έδωσε ρόμπα. Όταν βγήκα από το παραβάν ένιωσα ευάλωτη. Μου είπε να ηρεμήσω γιατί θα κάναμε μάθημα και ότι κάνει τη δουλειά του. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ένιωσα ότι έκανε πράγματα που δεν περιλαμβάνονται σε μια τυπική εξέταση ενώ δεν χρησιμοποιούσε γάντια», είπε μια από τις πρώην φοιτήτριές του με τρεμάμενη φωνή. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως η ψηλάφηση μαστών, την οποία ο ίδιος φέρεται να ζήτησε, παρέπεμπε σε θώπευση και όχι εξέταση, τονίζοντας πως ο ίδιος φαινόταν να το απολαμβάνει. «Δεν ήθελα να πιστέψω ότι μου συνέβη. Εμφάνισα άγχος και άρχισα συνεδρίες με ψυχίατρο», είπε η ίδια.

Αντίστοιχες ήταν και οι καταθέσεις άλλων αποφοίτων της σχολής που περιέγραψαν τις εμπειρίες τους στο ιατρείο του κατηγορούμενου. Ερωτώμενες γιατί δεν κατήγγειλαν νωρίτερα τα όσα καταθέτουν πως έζησαν, οι περισσότερες από αυτές αποκρίθηκαν πως φοβήθηκαν θεωρώντας πως θα αποτελούσε καταπέλτη στην απόκτηση του πτυχίου τους, καθώς είναι ένας άνδρας με εξουσία.

«Φοβόμουν ότι θα με πουν τρελή και ότι το προκάλεσα εγώ», σημείωσε άλλη μάρτυρας.

«Ο γυναικολόγος που κανονικά έπρεπε να μας διδάσκει πως να φερόμαστε με αξιοπρέπεια στις γυναίκες, έκανε αυτά τα πράγματα», είπε μία από τις απόφοιτες.

Ο ίδιος αρνήθηκε δια των δικηγόρων του τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται, ενώ σημειώνεται πως πρώην σπουδάστριες κατέθεσαν πως δεν αντολήφθηκαν κάτι περίεργο κατά την εξέταση.

Το δικαστήριο διέκοψε και η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί τον επόμενο μήνα με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων καθώς και την απολογία του κατηγορούμενου.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της δίκης συμφοιτήτριες των μαρτύρων αλλά και σύλλογοι συγκεντρώθηκαν στο Μέγαρο ως ένδειξη αλληλεγγύης, ενώ έντονες ήταν οι αποδοκιμασίες σε βάρος του γυναικολόγου κατά την έξοδό του από την αίθουσα.