Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Εμπορικά ακίνητα: Έρχεται πτώση τιμών έως 25% στα τέλη του έτους

Από τι θα εξαρτηθεί η μείωση των τιμών στην αγορά ακινήτων και δη των καταστημάτων - Το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλάζει τις ισορροπίες

Βαρόμετρο για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων και δη των καταστημάτων ακόμη και στους δημοφιλέστερους εμπορικούς δρόμους αποτελεί η εξέλιξη του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την πορεία των εμβολιασμών που λόγω του καλοκαιριού έχει εξασθενήσει η ένταση τους.

Γνώστες της αγοράς ακινήτων της Θεσσαλονίκης τονίζουν πως οι επιπτώσεις της πανδημίας στο real estate είχαν διαφορετική ένταση ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου, την τοποθεσία του, το μέγεθος του, την παλαιότητα και τα άλλα χαρακτηριστικά του. Όμοια, οι εξελίξεις στην αγορά των ακινήτων θα διαφοροποιηθούν το επόμενο διάστημα και ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου (οικιστικό, επαγγελματικό κ.λπ.).

Πρωταγωνιστές στις εξελίξεις αναμένεται να είναι τα καταστήματα τόσο στη δημοφιλή οδό Τσιμισκή, όσο και σε σημαντικούς εμπορικούς δρόμους, μεταξύ άλλων η Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Εύοσμο, όσο και ο πεζόδρομος της Καλαμαριάς.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς ακινήτων δεν αποκλείεται μέχρι τα τέλη του έτους να υπάρξουν μειώσεις τιμών από 15% έως και 25% δημιουργώντας νέα δεδομένα για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες καταγράφουν το ενδιαφέρον τόσο από νέους παίκτες που θέλουν να εισέλθουν στην αγορά της Θεσσαλονίκης, όσο και από περιπτώσεις επενδυτών που θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους σε αυτή, ή να μετακινηθούν σε άλλους εμπορικότερους δρόμους, μέχρι το τέλος του χρόνου, και εφόσον η πορεία του κορωνοϊού, δεν αποτελέσει τροχοπέδη, θα υπάρξουν σημαντικές ανακατατάξεις.

Ρυθμιστής των εξελίξεων το e- εμπόριο

Την ίδια ώρα, το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί ρυθμιστή των εξελίξεων καθώς όπως λένε γνώστες του retail, στις περιπτώσεις που επιχειρήσεις έχουν παρουσία στη Θεσσαλονίκη και δυναμικό ηλεκτρονικό κομμάτι πωλήσεων, δεν αποκλείεται να αναζητήσουν μικρότερους χώρους με χαμηλότερα ενοίκια, ενώ όσοι αναζητούν τώρα το χώρο για να τοποθετηθούν στην πόλη και διαθέτουν σημαντικό μερίδιο ηλεκτρονικών πωλήσεων επί του συνόλου αυτών, θα βγουν στο κυνήγι χαμηλών μισθωμάτων για καταστήματα που δεν θα εκτείνονται σε πολλά τετραγωνικά μέτρα.

Το ζητούμενο για τους εκπροσώπους της αγοράς ακινήτων είναι να ισορροπήσει η ζήτηση με την προσφορά ειδικά σε περιπτώσεις όπως η οδός Τσιμσική, η οποία αποτελεί τον πλέον αγαπημένο εμπορικό δρόμο επενδυτών και καταναλωτών. Είναι ενδεικτικό πως καταστήματα που μένουν ελεύθερα επί του συγκεκριμένου δρόμου μισθώνονται άμεσα. Ωστόσο πλέον δεν λείπουν οι περιπτώσεις σημαντικών διαπραγματεύσεων προκειμένου να μειωθούν τα αρχικά αιτούμενα ενοίκια έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η μίσθωση.

Επιπρόσθετα, κρίσιμοι παράγοντες για την εν δυνάμει πτώση των τιμών αποτελούν η πορεία του λιανεμπορίου, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι πωλήσεις πολλών καταστημάτων έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, ως απόρροια του κορωνοϊού, αλλά και τα μέτρα μείωσης των ενοικίων που επιβλήθηκαν από την πολιτεία για επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές στη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγήσει σε αναδιαπραγμάτευση των μισθώσεων με στόχο τη συρρίκνωση των ενοικίων.