Skip to main content

Σε απόγνωση τα γυμναστήρια στη Θεσσαλονίκη - Ζητούν κούρεμα στα ενοίκια

Βαρόμετρο για την πορεία των γυμναστηρίων τα ποσοστά των εμβολιασμένων - H υποχρέωση για rapid test των μη εμβολιασμένων τους ωθεί εκτός γυμναστηρίων

Μείωση μισθώματος ζητά σχεδόν το 99% των ιδιοκτητών γυμναστηρίων στη Θεσσαλονίκη, ενώ 9 στους 10 δεν έχουν πληρώσει το ενοίκιο του Αυγούστου. Μάλιστα έχουν ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία την επιδότηση των ενοικίων Αυγούστου και Σεπτεμβρίου κατά 100% όπως είχε γίνει με τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει απάντηση.

Η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα γυμναστήρια της πόλης αποτυπώνεται και από το γεγονός πως λειτουργούν με περίπου το ένα τρίτο των δυνατοτήτων τους καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που είτε δεν είναι εμβολιασμένοι και δεν επιθυμούν να μπουν στη διαδικασία του rapid test, για οικονομικούς κυρίως λόγους, είτε είναι εμβολιασμένοι, αλλά ταλαντεύονται  για την επιστροφή τους στους χώρους άθλησης.

Ο κλάδος των γυμναστηρίων είναι από εκείνους που επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία. Σήμερα οι ιδιοκτήτες τους βλέπουν πως δύσκολα θα ορθοποδήσουν καθώς κατά το άνοιγμα τους, έπρεπε να επωμιστούν, το βάρος των προπληρωμένων συνδρομών, προκειμένου να είναι τυπικοί προς τους πελάτες τους, ενώ κάποιοι αναγκάστηκαν ακόμη και να δανειστούν για να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους. Κατά συνέπεια, τα έσοδα που μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων ήταν περιορισμένα.

Σήμερα η πλειονότητα των γυμναστηρίων λειτουργούν ως μεικτοί χώροι για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ωστόσο όπως λέει στη Voria.gr ο γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοπαρανίδης, εφόσον αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων τότε οι χώροι θα γίνουν αμιγώς για εμβολιασμένους.

«Μέχρι στιγμής το τοπίο είναι θολό. Πιστεύω πως ο Οκτώβριος θα είναι το βαρόμετρο για το πως θα διαμορφωθούν τα ποσοστά των εμβολιασμένων. Για παράδειγμα στο δικό μου γυμναστήριο περίπου το 9% των πελατών είναι ανεμβολίαστοι. Οι εμβολιασμένοι που έρχονται δείχνουν να το χαίρονται που σκανάρουμε τα πιστοποιητικά τους. Δυστυχώς μέχρι σήμερα τα προνόμια όσων έχουν εμβολιαστεί δεν φαίνονται» αναφέρει ο κ. Κοπαρανίδης υπογραμμίζοντας πως τα μεγάλα γυμναστήρια που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και έχουν κατά κύριο λόγο  πελάτες φοιτητές και άτομα νεαρής ηλικίας αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν rapid test για να γυμναστούν.

Τίθεται κατά συνέπεια θέμα επιβίωσης για αρκετά γυμναστήρια τα οποία αν οδηγηθούν σε λουκέτο θα αφήσουν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους.

Τι ισχύει από τις 13 Σεπτεμβρίου για τα γυμναστήρια

Σύμφωνα με αυτά, πρόσβαση σε γυμναστήρια, έχουν οι εμβολιασμένοι και οι έχοντες νοσήσει εντός εξαμήνου ενώ οι αθλούμενοι που είναι ανεμβολίαστοι υποχρεούνται σε ένα PCR ή rapid test μία φορά την εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται ο έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Οι άνω υποχρεώσεις όπως αναφέρεται σε σχετικό ΦΕΚ περιλαμβάνουν ανηλίκους από 12 ετών και άνω. Οι ανήλικοι από 5 έως 11 ετών δύναται να προσκομίζουν εναλλακτικά δήλωση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) τελευταίου 24ωρου στην οποία προβαίνει είτε οποιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου.