Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Υπόθεση 24χρονης: Ισόβια κάθειρξη αν προκύψει ομαδικός βιασμός

Για την ώρα, ένας είναι ο κατηγορούμενος για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης, ωστόσο δεν αποκλείεται να απαγγελθούν κατηγορίες και σε άλλα άτομα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των δικαστικών και αστυνομικών αρχών για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης κοπέλας σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς.

Μετά από καταγγελία που έκανε η νεαρή μετά το περιστατικό, συνελήφθη ένας 27χρονος που κατηγορείται για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας χωρίς τη συναίνεση του θύματος (Άρθρο 336, παράγραφος 4 του Ποινικού Κώδικα). Μετά την απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Αν ο κατηγορούμενος φτάσει στο εδώλιο με αυτή την κατηγορία, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 10 έτη.

Ωστόσο, μετά τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την υπόθεση και την τελευταία κατάθεση της 24χρονης την περασμένη Παρασκευή, η παθούσα φέρεται να κατονόμασε και δεύτερο άτομο ενώ ήδη από την πρώτη της κατάθεση κάνει αναφορά και για την ύπαρξη τρίτου ατόμου, τον οποίο δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων οι οποίες αναμένεται να ρίξουν φως στην υπόθεση και πιο συγκεκριμένα για την καταγγελία της 24χρονης ότι ναρκώθηκε πριν βιαστεί.

Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, το κατηγορητήριο για την υπόθεση αναμένεται να αναβαθμιστεί φέρνοντας τον κατηγορούμενο αντιμέτωπο ακόμα και με την κατηγορία του βιασμού (Άρθρο 336, παράγραφος 1 του Ποινικού Κώδικα), που τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το ενδεχόμενο ομαδικού βιασμού της 24χρονης, όπως άλλωστε η ίδια έχει καταγγείλλει, τότε ο 27χρονος κατηγορούμενος αλλά και σε όσοι ακόμα βρεθούν επίσης κατηγορούμενοι, θα αντιμετωπίσουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ποινή προβλέπεται κατόπιν αυστηροποίησης της παραγράφου 3 του Άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα. Συγκεκριμένα, αν η πράξη του βιασμού έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού ή είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος ή αν ο παθών είναι ανήλικος, επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη. Πριν την αναθεώρηση προβλεπόταν είτε ισόβια κάθειρξη είτε πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.