Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Καλαφάτης: Στόχος μας η μείωση αντικοινωνικών συμπεριφορών στα σχολεία

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για τη Σχολική Διαμεσολάβηση από τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας - Θράκης.

Ως μια διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική αντιμετώπισης φαινομένων ενδοσχολικού εκφοβισμού χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, τη σχολική διαμεσολάβηση, λίγο αφότου έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ του υπουργείου και αρμόδιων φορέων από την εκπαίδευση για την πρωτοβουλία αυτή.

Ο υφυπουργός υπέγραψε σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας για τη Σχολική Διαμεσολάβηση με το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης του Δικηγορικού Συλλόγου, τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καλαφάτης αναφερόμενος στη σημασία της σχολικής διαμεσολάβησης δήλωσε πως αυτή αναγνωρίζεται διεθνώς ως η καλύτερη πρακτική αντιμετώπισης φαινομένων ενδοσχολικού εκφοβισμού. Ο υφυπουργός εξήγησε ότι με τη λογική αυτή ένας μαθητής αναλαμβάνει τον ρόλο του διαμεσολαβητή για να επιλύσει ειρηνικά οποιαδήποτε διάφορα προκύπτει. «Με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του σκοπεύουμε στη μείωση των αντικοινωνικών συμπεριφορών στο σχολείο», τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως βασικός σκοπός της πρακτικής αυτής είναι η απελευθέρωση των δασκάλων και των καθηγητών από τον ρόλο του αστυνόμου. «Κυρίως σκοπεύουμε οι μαθητές να μάθουν να επιλύουν τις διαφορές τους σε συνεργασία. Πρώτο βήμα είναι η εκπαίδευση των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών», υπογράμμισε.



Από την πλευρά της η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ζωή Βαζούρα, τόνισε ότι η διαμεσολάβηση ως θεσμός πολλές φορές έχει τηρηθεί άτυπα στις σχολικές μονάδες. «Στόχος αυτού του μνημονίου είναι οργανωμένα να μάθουν τα παιδιά να ακούν και να έχουν ενσυναίσθηση». Στο μεταξύ, δήλωσε ότι σε σχολεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στη Θέρμη έχει δημιουργηθεί άτυπα ένα δίκτυο διαμεσολάβησης μετά από ορισμένα περιστατικά ενδοσχολικής βίας.



Τέλος, η Μαρούσα Πρωτοπαπαδάκη από την πλευρά του ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης του Δικηγορικού Συλλόγου χαιρέτισε την υπογραφή του μνημονίου και αναφέρθηκε στη σημασία του. «Η διαμεσολάβηση δεν είναι μια εναλλακτική μέθοδος επίλυσης διαφορών. Είναι μία κουλτούρα που οδηγεί στην ειρήνευση των σχέσεων», τόνισε η ίδια.

«Μέσα από αυτήν τα παιδιά καταλαβαίνουν τις ανάγκες και να ακούει την άλλη πλευρά. Τη διαδικασία αυτή την έχει ανάγκη η κοινωνία μας», κατέληξε η ίδια.

Ο υφυπουργός δήλωσε πως σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει τις εργασίες της η ομάδα εργασίας για τη σχολική διαμεσολάβηση.