Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Καπραβέλος: Έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού έαν δεν ληφθούν μέτρα το τριήμερο

Ο διευθυντής του «Παπανικολάου» καλεί τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ιερωνύμου για τη δοξολογία του ΙΝ Αγίου Δημητρίου

«Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα του νοσοκομείου, που την εκφράζω, είναι κατηγορηματική ότι δεν έχουμε άλλες δυνατότητες. Οι αντοχές του συστήματος φτάνουν στο τέλος. Ή πρέπει όλο το νοσοκομείο να γίνει ξανά Covid ή να κάνουμε επιλογή περιστατικών», τονίζει στο iatronet.gr ο συντονιστής διευθυντής της Β' ΜΕΘ του «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, προσθέτοντας πως το δίλημμα της επιλογής είναι εφιαλτικό.

«Η στιχομυθία, αν την ακούσει κανείς, είναι: να πάρω έναν νεαρό που είναι πιο ελαφρά αλλά έχει πιθανότητες να βγει ή να πάρω έναν ηλικιωμένο που είναι πιο βαριά και έχει λιγότερες πιθανότητες να βγει. Και τα δύο είναι Παναγία βοήθα. Δεν μπορείς να επιλέξεις», επεσήμανε και συνέχισε: «Σήμερα (σ.σ. χθες, Πέμπτη) απεβίωσε μια γυναίκα 62χρονη και αμέσως βάζω στο κρεβάτι μια ασθενή λίγο πάνω από 70 ετών. Είναι εφιάλτης η επιλογή, αλλά τι να κάνεις; Πρέπει να πάρεις έναν, δεν έχεις δύο κενά».

Σήμερα στο νοσοκομείο νοσηλεύονται συνολικά 110 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 80 στα τμήματα Covid-19 και οι 30 στις δύο ΜΕΘ. Η αναλογία των βαρέων περιστατικών είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, ακόμα και από το εφιαλτικό για τη Θεσσαλονίκη δεύτερο κύμα, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020. «Μπορεί να είχαμε φτάσει ακόμα και τους 250 ασθενείς, αλλά στις ΜΕΘ ήταν οι 45. Η αναλογία ήταν καλύτερη», σημειώνει ο κ. Καπραβέλος και συνδέει το γεγονός με την καθυστέρηση στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. «Πολλοί έρχονται με μια επιφύλαξη και πολύ καθυστερημένοι, γιατί ακούν την παραπληροφόρηση που έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν ήδη μεγαλύτερες επιπλοκές και να είναι σε βαρύτερη κατάσταση», τονίζει.
Έκρηξη στις 10 Νοεμβρίου, αν δεν ληφθούν μέτρα στο τριήμερο

Λίγες ημέρες πριν από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την τριπλή γιορτή της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και της εθνικής επετείου, η αγωνία εντείνεται για συνωστισμούς που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αναζωπύρωση, με δεδομένη και την περσινή οδυνηρή εμπειρία. Ο εντατικολόγος χτυπάει καμπανάκι κινδύνου, ζητώντας έστω και την ύστατη ώρα τη λήψη μέτρων, όπως την πραγματοποίηση των παρελάσεων χωρίς κοινό και της δοξολογίας μόνο με εμβολιασμένους.

«Μιλάω και με την Περιφέρεια για το θέμα. Όταν λέω παρελάσεις χωρίς θεατές, δεν εννοώ ότι θα φάει ξύλο όποιος πάει να τη δει, αλλά αν το απαγορεύσεις, θα πάει όσο το δυνατόν λιγότερος κόσμος. Δεν πρέπει να γίνει εστία υπερμετάδοσης. Είδαμε τι έγινε στη Νάουσα. Ένας γάμος έγινε, με πέντε μολυσμένους και μόλυναν όλους τους υπόλοιπους», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, ο κ. Καπραβέλος καλεί τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

«Η Εκκλησία παίζει θετικό ρόλο, είδατε τις αστραπές και βροντές του Αρχιεπισκόπου ότι όποιος δεν θέλει, να πάει σπίτι του. Κι εδώ ο μητροπολίτης πρέπει να βγει και να πει να γίνει ο εορτασμός με όλη τη λαμπρότητα, αλλά μόνο με εμβολιασμένους. Να σεβαστεί τον αγώνα που κάνουμε, έχουμε εξαντληθεί όλοι», υπογράμμισε, για να προσθέσει: «Δεν είναι το πρόβλημά μας ούτε η εθνική εορτή -δηλαδή εμείς δεν είμαστε πατριώτες;- ούτε η θρησκευτική τελετή. Είναι η υπερσυγκέντρωση και οι εστίες υπερμετάδοσης που θα δημιουργηθούν σε συνθήκες υγρασίας και πτώσης της θερμοκρασίας. Περιμένω στις 10 Νοεμβρίου, όχι έξαρση που έχουμε σήμερα αλλά έκρηξη. Και, εντάξει, δεν μπορούμε άλλο».
Η ανακατανομή

Στις αρχές της εβδομάδας έγινε μια εσωτερική ανακατανομή των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δοθεί λύση σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς πολλοί ασθενείς βρίσκονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε τουλάχιστον τρία νοσοκομεία της πόλης. Υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, η Α' ΜΕΘ των 8 κλινών που ως τότε νοσήλευε μόνο «καθαρά» περιστατικά, μετατράπηκε σε ΜΕΘ Covid-19, με τους ασθενείς άλλων νοσημάτων που νοσηλεύονταν σε αυτή να μεταφέρονται στη μερικώς λειτουργούσα Γ' ΜΕΘ, δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», καθώς και σε άλλα νοσοκομεία.

Η κίνηση αυτή έδωσε μια προσωρινή «ανάσα» στο σύστημα υγείας της συμπρωτεύουσας, που ασφυκτιούσε. Μέσα σε λίγες ώρες, οι 8 κλίνες καλύφθηκαν, καθώς μεταφέρθηκαν σε αυτήν τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς που νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ στο ίδιο νοσοκομείο (δύο σε χειρουργεία και ένας στο τμήμα Covid-19), καθώς και διασωληνωμένοι ασθενείς από το ΑΧΕΠΑ και το Παπαγεωργίου.

Μαζί με τις 22 κλίνες της Β' ΜΕΘ, το «Γ. Παπανικολάου» έχει πλέον 30 κρεβάτια εντατικής για κορωνοϊό, που είναι πάλι στο σύνολό τους καλυμμένα, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των κλινών στα άλλα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης. Με την πανδημία σε έξαρση και την πίεση να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό, είναι άγνωστο πώς θα αντιμετωπιστεί η επόμενη κρίση.