Skip to main content

Θεσσαλονίκη - ΜέΡΑ25: Διεργασίες και κινητικότητα για βουλευτικές και δημοτικές εκλογές

Οι κομματικές οργανώσεις του ΜέΡΑ25 στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε εγρήγορση και συνεχή προετοιμασία - Η εικόνα για βουλευτικές και δημοτικές

Τις πρώτες του κινήσεις με φόντο τις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη διενεργεί το ΜέΡΑ25.

Οι κομματικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε εγρήγορη και συνεχή προετοιμασία καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και οι εκλογές σε κάθε βαθμίδα διοίκησης πλησιάζουν.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται πολιτικές εξορμήσεις σε πανεπιστήμια, χώρους εργασίας και σε μέρη όπου μπορεί να διακινηθούν οι ιδέες του κόμματος στο οποίοι ηγείται ο Γιάνης Βαρουφάκης. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και επαφές του ΜέΡΑ25 με διάφορες συλλογικότητες και σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς της πόλης με σκοπό την πολυεπίπεδη πολιτική σύμπραξη, που είναι κάτι που προκρίνει το κόμμα σε όλο το πολιτικό του πλαίσιο, από τον συνδικαλιστικό τομέα, το τοπικό επίπεδο έως και το κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

Στις βουλευτικές εκλογές για το κόμμα της αριστεράς στην περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι ελαφρώς πιο σύνθετα. Όπως σημειώνουν στελέχη του ΜέΡΑ25, η οργάνωση του κόμματος είναι σαφώς πιο συγκροτημένη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ως εκ τούτου, η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει με «πιο στιβαρούς όρους» ώστε να αποφευχθούν διαρροές όπως της βουλευτού Κωνσταντίνας Αδάμου που είχε εκλεγεί στη Β' Θεσσαλονίκης και αποχώρησε, προσχωρώντας αργότερα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και ανάλογα με ενδεχόμενες συμπράξεις στο κεντρικό πολιτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης, που επέλεξε την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης στις πρώτες εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος σε αυτήν την περιφερειακή ενότητα. Τη θέση, φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει κλειδώσει ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης, όπου συχνά πραγματοποιεί πολιτικές επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την καλύτερη δυνατή οργάνωση του ΜέΡΑ25 στην πόλη μαζί με τα τοπικά στελέχη και τις οργανώσεις του κόμματος.

Τα πράγματα για τις δημοτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 8 Οκτωβρίου του 2023 είναι πιο ξεκάθαρα για το ΜέΡΑ25 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η στήριξη στο δημοτικό σχήμα του δήμου Θεσσαλονίκης «Πόλη Ανάποδα» που περιλαμβάνει ένα ευρύ μέρος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς είναι δεδομένη, καθώς μέλη του κόμματος συμμετέχουν στην παράταξη που πραγματοποιεί εξωστρεφείς δράσεις στον χώρο που κινείται. Ανάλογες συνθήκες καταγράφονται και για τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, όπου το ΜέΡΑ25 έχει επιλέξει να στηρίξει το σχήμα «Πόλη Αλλιώς» που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την «Πόλη Ανάποδα» και είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές δύο δημοτικούς συμβούλους.

Παράλληλα στελέχη του κόμματος υπογραμμίζουν στη Voria.gr ότι είναι θετικοί για συμπράξεις και συμπορεύσεις με δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και σε άλλους δήμους της Θεσσαλονίκης. Διεργασίες για μία τέτοια δημιουργία παράταξης πραγματοποιούνται στον δήμο Καλαμαριάς, καθώς είναι γεγονός ότι η παραδοσιακά αριστερόστροφη Καλαμαριά δεν έχει δημοτική παράταξη από την «άλλη» αριστερά, εκτός δηλαδή ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμαχία. Παράλληλα άλλες δημοτικές παρατάξεις με τις οποίες θα μπορούσε να γίνει μία ανάλογη σύμπραξη, σε περίπτωση συμφωνίας των μελών και των οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συμμετέχουν και «τρέχουν» τις παρατάξεις αυτές, είναι αυτή της «Ανυπακοής» στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, όπως και το «Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής» στον δήμο Θέρμης. Οι δύο τελευταίες είχαν εκλέξει έναν δημοτικό σύμβουλο στις τελευταίες εκλογές.