Skip to main content

Νοσοκομειακοί γιατροί: Στα όριά του το ΑΧΕΠΑ, μεταφορά ασθενών σε άλλες κλινικές

Γεμίζουν οι κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης – Οι νοσοκομειακοί γιατροί προβλέπουν σοβαρά προβλήματα με τα τακτικά χειρουργεία.

της Φωτεινής Στεφανοπούλου

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας και νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Το νοσοκομείο, που αποτελεί κέντρο αναφοράς για τον κορωνοϊό, αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει τις μονάδες εντατικής θεραπείας, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι ασθενείς να διακομίζονται σε ΜΕΘ άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης, ήδη ένας ασθενής χρειάστηκε να μεταφερθεί σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, ενώ θέμα χρόνου χαρακτήρισε τη διακομιδή ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές.

«Η κατάστασή μας είναι δύσκολη. Μετά την τελευταία γενική εφημερία που έγινε, οι κλίνες εντατικής θεραπείας και νοσηλείας των ασθενών με COVID είναι σε οριακά επίπεδα. Ήδη η κλινική μας ήταν καλυμένη και προ ημερών καταλάβαμε άλλες δύο κλινικές, όπου νοσηλεύονται οι θετικοί ασθενείς με συμπτώματα της νόσου και σε ό,τι αφορά τις εντατικές μονάδες υπάρχει κορεσμός. Το νοσοκομείο αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τη μονάδα ΜΕΘΜΕ που υπήρχε με 10 κρεβάτια και να τη διαθέσει πλέον για νοσηλεία ασθενών COVID θετικών και επομένως αυτή τη στιγμή οι κλίνες του νοσοκομείου για τακτικά περιστατικά, τα οποία είναι αρνητικά σε COVID είναι ελαχιστότατες. Αυτό σημαίνει αναστολή τακτικών λειτουργιών ή διακομιδή ασθενών που αντιμετωπίζονται για κάποιο επείγον χειρουργικό τους πρόβλημα σε ιδιωτικές μονάδες εντατικής θεραπείας», ανέφερε ο κ. Σιούλης.

Ο πρόεδρος επισήμανε πως δεν είναι σε γνώση του να έχει γίνει διακομιδή σε ιδιωτική κλινική, ωστόσο πρόσθεσε πως γνωρίζει ότι υπάρχει αυτή η εντολή και είναι θέμα χρόνου να χρειαστεί να εφαρμοστεί. Τόνισε δε ότι οι επιπλέον 42 κλίνες ΜΕΘ που ανακοινώθηκε ότι θα αποδοθούν σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική είναι εκ των ενώντων, δηλαδή είναι υφιστάμενες που μετατρέπονται για τις ανάγκες της πανδημίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν άλλα περιστατικά που χρειάζονται διασωλήνωση.

Εκ των ενώντων ήταν, όπως είπε, και οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν, για τις οποίες ανέφερε ότι ήταν μετακινήσεις ειδικευομένων γιατρών από άλλα τμήματα του νοσοκομείου ή από άλλα νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

«Η κυβέρνηση επί έξι μήνες δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Προβλέπαμε όλοι και αφού και ο κύριος πρωθυπουργός στηρίζεται στις προβλέψεις των επιστημόνων, ξέραμε ότι έρχεται το δεύτερο επιδημικό κύμα. Ωσστόσο, δεν λήφθηκαν καθόλου μέτρα», τόνισε.

Ο κ. Σιούλης αναφέρθηκε και στα κρούσματα που παρουσιάστηκαν σε εργασζόμενους του νοσομείου, τα οποία απέδωσε και στην κόπωση. «Πριν από λίγες μέρες είχαμε αυτά τα σοβαρά κρύσματα που αφορούν ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και διοικητικούς. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Επέρχεται κόπωση, υπάρχει αδυναμία να ανταποκριθούμε σε όλες τις ανάγκες, μοιραία θα γίνουν και λάθη, επομένως θα υπάρξει και αυτή η μεταδοτικότητα μέσα στο χώρο του νοσοκομείου», ανέφερε και υπογράμμισε ότι «η πολιτεία πέρα από τα χειροκροτήματα που γίναν πριν από τόσους μήνες να φτάσει στην πράξη να εγκρίνει την άμεση πρόσληψη γιατρών για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ».