Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Open House: Περισσότερα από χίλια άτομα επισκέφθηκαν την Αγορά Μοδιάνο

Οι πολίτες έμπαιναν ανά δύο γκρουπ των 35 ατόμων και η ξενάγηση στην ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο είχε διάρκεια 15 λεπτά.

Εκατοντάδες πολίτες επισκέφθηκαν σήμερα την ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, που άνοιξε για το κοινό στο πλαίσιο του Open House. Από τις 10:00 έως τις 16:00 περισσότερα από χίλια άτομα ξεναγήθηκαν στην Αγορά Μοδιάνο, όπου είχαν την ευκαιρία να τραβήξουν φωτογραφίες του νέου χώρου. Οι πολίτες έμπαιναν ανά δύο γκρουπ των 35 ατόμων και η ξενάγηση είχε διάρκεια 15 λεπτά.

Η Αγορά Μοδιάνο θα αρχίσει να λειτουργεί στις 5 Δεκεμβρίου. Η Αγορά Μοδιάνο ή στοά Μοδιάνο, επίσημα Κεντρική Αγορά Τροφίμων είναι η πρώτη σκεπαστή αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που κτίστηκε το 1925 σε σχέδια των Ελί Μοδιάνο και J. Oliphant, στην περιοχή της πυρίκαυστης ζώνης, η οποία καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 1917. Πριν από την πυρκαγιά στο χώρο όπου κτίστηκε βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά.

Η κατασκευή της Αγοράς αποπερατώθηκε το 1925 κι εγκαινιάστηκε το 1930. Ήταν από τα πρώτα κτήρια που κατασκευάστηκαν στη Θεσσαλονίκη με οπλισμένο σκυρόδεμα και διέθετε πάνω από 140 μαγαζιά.

Το κτήριο της Αγοράς Μοδιάνο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο το 1983 από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1995 από το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς «είναι χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά». Το μοναδικό αυτό μνημείο της νεότερης ιστορίας της Θεσσαλονίκης άρχισε τα τελευταία χρόνια να παρακμάζει. Τα καταστήματα τροφίμων άρχισαν σταδιακά να κλείνουν, ακολούθησε η ερήμωση και η φθορά, σε βαθμό που το 2017 να χαρακτηρισθεί το κτήριο δομικά επικίνδυνο. Η Αγορά Μοδιάνο πέρασε στα χέρια του Ομίλου Fais, τον Ιούλιο του 2017, με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ. Έκλεισε το 2019 προκειμένου να γίνουν οι εργασίες ανάπλασης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.

Στην ανακαινισμένη αγορά θα λειτουργήσουν 75 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας. Τα καταστήματα διαθέτουν ομοιόμορφες πινακίδες και τον φωτισμό επιμελήθηκε η Ελευθερία Ντεκώ. Από τα παλαιά καταστήματα θα λειτουργήσει μόνο ένα κρεοπωλείο.

To Open House είναι ένας διεθνής αρχιτεκτονικός θεσμός που ξεκίνησε το 1992 στο Λονδίνο ως ένα διήμερο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων που πραγματοποιούνται μία φορά το χρόνο. Στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται από το 2012 από την ΑΜΚΕ Open House Greece ως μία δράση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που βασίζεται στον εθελοντισμό, τις χορηγίες και τις δωρεές. Στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων που πραγματοποιούνται από χτες μετέχουν 66 κτήρια.