Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Συνέδριο ΚΕΔΕ: Οι προκλήσεις και οι αναγκαίες τολμηρές αλλαγές στους δήμους

Το «στίγμα» των εργασιών του Συνεδρίου που έχει στο επίκεντρο τον μετασχηματισμό της αυτοδιοίκησης και πραγματοποιείται και πάλι με φυσική παρουσία

Παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργού Μάκη Βορίδη και του αναπληρωτή υπουργού Στέλιου Πέτσα, άνοιξε σήμερα στη Θεσσαλονίκη τις εργασίες του το ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια με φυσική παρουσία στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, με αυστηρά μέτρα προστασίας για τη διασπορά του κορωνοϊού.

«Μου φαίνεται σαν ψέμα ότι είμαστε πάλι εδώ στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος ζήτησε από τους παρόντες να τηρούν τα μέτρα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έδωσε το στίγμα των εργασιών του τριήμερου συνεδρίου, που έχει στο επίκεντρο τον μετασχηματισμό της αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως «θέτουμε τον πήχη των προσδοκιών μας ψηλά και με ευκαιρία το συνέδριο κάνουμε ως αυτοδιοίκηση ένα δυναμικό ξεκίνημα. Ο κόσμος αλλάζει κι εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να παρακολουθούμε από τη θέση του θεατή. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε τολμηρές αλλαγές που θα μας λύσουν τα χέρια και θα είμαστε πιο χρήσιμοι στους πολίτες».

Για τις προκλήσεις της αυτοδιοίκησης μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέροντας ενδεικτικά τη διοικητική μεταρρύθμιση, το μητροπολιτικό μοντέλο διοίκησης στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μετατροπή των πόλεων σε έξυπνες πόλεις, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, την προσαρμογή στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη, τη βέλτιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και την αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη.

Ο δήμαρχος ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη είναι ορατή στον διεθνή επενδυτικό χάρτη και πρόσθεσε πως «μπορούμε να φέρουμε στην περιοχή περισσότερα ξένα κεφάλαια, προς όφελος της οικονομίας και της απασχόλησης. Αυτό όμως δεν πρέπει να είναι ούτε παροδικό, ούτε μεμονωμένο». Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ανέφερε πως στο κέντρο όλων των προσπαθειών είναι ο άνθρωπος και πρόσθεσε πως κλειδί για κάθε επιτυχία είναι η συνεργασία.

Στην ατζέντα του συνεδρίου αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και θα προτείνει τεκμηριωμένες λύσεις με βασικό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. «Από τις απαντήσεις υπουργείου και κυβέρνησης θα φανεί και το αύριο της αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας», τόνισε και πρόσθεσε πως η πολιτεία αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται μία μοναδική ευκαιρία να γράψει ιστορία.  Ο κ. Καϊτεζίδης σημείωσε πως η πανδημία του κορωνοϊού έφερε δραματικές ανακατατάξεις, όμως οι δήμοι κατόρθωσαν να μείνουν όρθιοι και να κρατήσουν όρθιες και τις κοινωνίες. Κι αυτό, όπως είπε, έδειξε ξεκάθαρα ότι η αυτοδιοίκηση και θέλει και μπορεί να αντιμετωπίζει τις κρίσης, αρκεί να έχει αρμοδιότητες και αυτοτέλεια, γι' αυτό και πρέπει να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει με εκσυγχρονισμό τους θεσμικού πλαισίου, ώστε να συγκλίνει στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Για μεταβατική περίοδο μεγάλων απαιτήσεων και αυξημένων δυνατοτήτων έκανε λόγο ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η μετεξέλιξή της σε φορέα επίλυσης ζητημάτων μέσα από τη θεσμική ενίσχυσή της, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη. «Ο στόχος είναι κοινός. Αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε από κοινού», είπε χαρακτηριστικά.

Διαδικτυακά απηύθυνε τον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε πως είναι καιρός να πάμε στην εποχή της περιφερειακής διακυβέρνησης. «Πρέπει να φέρουμε αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης», είπε, τονίζοντας πως μέσα από την ενίσχυση των περιφερειών και των δήμων θα ενισχυθεί η ζωή των πολιτών.