Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χαμόγελα ικανοποίησης στους εμπόρους - Τι ψωνίζουν οι καταναλωτές

Αν και ανήσυχοι για το τι μέλλει γενέσθαι οι έμποροι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την καταναλωτική κίνηση – Τι ψωνίζουν οι Θεσσαλονικείς

Λυτρωτικό φαίνεται να είναι το άνοιγμα της αγοράς για την πλειονότητα των εμπόρων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την κίνηση ικανοποιητική.

Οι Θεσσαλονικείς, από την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της αγοράς, πραγματοποιούν με αρκετή ζέση τα ψώνια τους, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως έξω από καταστήματα πολυεθνικών αλυσίδων να σχηματίζονται ουρές, με τις απαραίτητες, όμως, αποστάσεις.

Κατά κύριο λόγο οι Θεσσαλονικείς επιλέγουν να αγοράσουν ρούχα, παπούτσια και αθλητικά είδη, με τις εκπτώσεις να αποτελούν ένα επιπλέον πρόκριμα για τους καταναλωτές που είχαν να μπουν σε φυσικό κατάστημα από τις αρχές Νοεμβρίου, οπότε και επιβλήθηκε το δεύτερο lockdown.

«Η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα διασώσει έστω και μερικώς το τζίρο και θα προφυλάξει κάποια μαγαζιά από τα λουκέτα. Είμαστε απόλυτα συνεπείς με τα υγειονομικά πρωτόκολλα καθώς θέλουμε να έχουμε συνέχεια και να αποφύγουμε ένα νέο κλείσιμο, που θα ήταν καταστροφικό για το λιανεμπόριο» τονίζει έμπορος ενδυμάτων που δηλώνει πως η κίνηση των πρώτων ημερών δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στον εμπορικό κόσμο.

Όπως λένε οι έμποροι, ο κόσμος είχε να βγει καιρό στην αγορά και έστω με τους περιορισμούς, που είναι απαραίτητοι, βρίσκει στα ψώνια έναν τρόπο εκτόνωσης, ή απλά κάνει τις απαραίτητες αγορές. Δεν είναι λίγοι και οι καταναλωτές που έχοντας ψωνίσει διαδικτυακά το προηγούμενο διάστημα κάποια είδη, βγαίνουν στην αγορά προκειμένου να τα αλλάξουν.

Ο τζίρος που αναμένουν οι έμποροι από την επαναλειτουργία των καταστημάτων κατά την περίοδο των εκπτώσεων (θα διαρκέσουν έως 27 Φεβρουαρίου), αν όλα πάνε καλά, είναι της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ, στο 50% δηλαδή του τζίρου που πραγματοποιούν υπό κανονικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο, ο εν λόγω τζίρος δεν αρκεί για να καλύψει τις πολύ μεγάλες απώλειες που υπέστη από το παρατεταμένο lockdown.


Προβληματισμός για το επόμενο διάστημα

Αν και οι καταναλωτές τηρούν τα μέτρα και οι καταστημάταρχες είναι απολύτως προσεκτικοί με τον αριθμό των ατόμων που μπαίνουν στις επιχειρήσεις τους (βάσει των τμ) εντούτοις, μεσούντος του χειμώνα, με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού να είναι περισσότερο μεταδοτικό, οι εικόνες προβληματίζουν τους λοιμοξιολώγους, αλλά και τους απλούς πολίτες που κινούνται στο κέντρο. Πέρα από τις ουρές που σχηματίζονται έξω από κάποια καταστήματα, η κινητικότητα, ευρύτερα, τουλάχιστον στην καρδιά της Θεσσαλονίκης μοιάζει άκρως αυξημένη από τα πεζοδρόμια μέχρι τους δρόμους στους οποίους καταγράφεται μποτιλιάρισμα για κάποιες ώρες.

Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι, πως, παρά την όποια ευφορία έχει δημουργηθεί, από το μυαλό των εμπόρων δεν φαίνεται να φεύγει το ενδεχόμενο ενός νέου σκληρού lockdown, το οποίο μάλιστα δεν απέκλεισε, ερωτηθείς για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σε περίπτωση που αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα. «Καταλαβαίνουμε παρά πολύ την επιδημιολογική πίεση, κι αυτό δημιουργεί και πολύ μεγάλη δημοσιονομική πίεση συν το μεγάλο κόστος για την υποστήριξη των κλεισμένων δραστηριοτήτων» σημείωσε ο υπουργός.

Ενδεικτική της ανησυχίας είναι και η δήλωση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας Αθηνάς Λινού, η οποία τόνισε πως «δεν βασίστηκε σε επαρκή αριθμό τεστ η απόφαση για άνοιγμα της αγοράς», ενώ προέβλεψε αναζωπύρωση της επιδημίας στα μέσα Φεβρουαρίου.