Skip to main content

«Θεσσαλονίκη υπεύθυνα» η δημοτική παράταξη του Νίκου Ταχιάου

Ποιοι είναι οι πρώτοι δημοτικοί του σύμβουλοι. Τι είπε για Μπουτάρη, Νοτοπούλου, Καϊλή, Ψωμιάδη και Παπαγεωργόπουλο. Οι προτεραιότητές του.

Με ξεκάθαρο αντιΣΥΡΙΖΑϊκό πρόσημο και έμφαση στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε σήμερα η υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Λέξη – κλειδί η ευθύνη, αφού άλλωστε και ο τίτλος της παράταξής του είναι «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», ενώ έθεσε ως ορόσημο για την αλλαγή της εικόνας της πόλης τα Χριστούγεννα του 2019.

Ο κ. Ταχιάος μάλιστα δεν απέφυγε να παρουσιάσει και τους πρώτους δημοτικούς συμβούλους, που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιό του και έδωσαν το παρών στην παρουσίαση του λογότυπου, του ονόματος και των πρώτων θέσεων της παράταξης. Όλοι τους νυν δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης των «Εντάξει» του Σταύρου Καλαφάτη: Σωσώ Αδαμίδου – Γκιουλέκα, Σωκράτης Δημητριάδης, Στέφανος Γωγάκος και Νίκος Ζεϊμπέκης.

Ο κ. Ταχιάος είπε πάντως ότι δεν πρόκειται να περιοριστεί στη «γαλάζια» παράταξη του δημοτικού συμβουλίου, αλλά είναι πιθανό και με δημοτικούς συμβούλους άλλων παρατάξεων να συμπράξει εφόσον υπάρχει η κατάλληλη χημεία. «Ασχέτως που είμαι ΝΔ, το ψηφοδέλτιο θα είναι ευρύτερο κι όχι αμιγώς νεοδημοκρατικό. Στη βάση μιας συμφωνίας αρχών θα συνεργαστώ ευρύτερα».

Διευκρίνισε όμως ότι δε θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν πρόκειται να διοικήσω συνεργαζόμενος με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ να συνυπάρξω με λαϊκιστικές απόψεις. Είναι αδύνατο να συμφωνήσω και να συνεργαστώ με κόμματα λαϊκιστικού χαρακτήρα».

Όσο για τους συνυποψηφίους του από την κεντροδεξιά τόνισε ότι δεν είναι αυτοί η πρώτη αγωνία του: «Δεν είναι πρώτη αγωνία αν θα υπάρξει άλλος που είναι υποψήφιος δήμαρχος από τον ίδιο χώρο. Θα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα εν καιρώ. Προτεραιότητά μου αυτή τη στιγμή είναι η συγκρότηση της δημοτικής μου ομάδας».

Ο κ. Ταχιάος διευκρίνισε ότι από σήμερα για τον ίδιο ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία, με ευθύνη και μετριοπάθεια. Προτεραιότητά του είναι η καθημερινότητα στην πόλη. «Να καθαρίσει η πόλη. Δεν είναι δυνατό να συνεχίσουμε με αυτές τις συνθήκες. Ο δήμος δεν αντιμετωπίζει τις ευθύνες του και δεν μεταφέρεται και η απαιτούμενη αίσθηση ευθύνης στους πολίτες. Σήμερα το πρωί στη μέση της η λεωφόρος Νίκης ήταν γεμάτη μπάζα. Υπάρχει ευθύνη για την κατάσταση και στο δήμο και στους πολίτες. Μόνο ο ένας ή μόνο ο άλλος δεν αρκούν. Πρώτος πρέπει να δείξει ευθύνη ο δήμος και μετά οι πολίτες. Δεν μπορεί ο δήμαρχος να είναι υπεράνω και να μην ασχολείται επισταμένως με τα θέματα της καθημερινότητας», τόνισε ο κ. Ταχιάος.

Ερωτηθείς για τις πρώτες 100 μέρες ενδεχόμενης δημαρχίας του απάντησε ότι πρώτη μέριμνα και φροντίδα για την πόλη του δημάρχου και της ομάδας του είναι τα άμεσα ζητήματα καθημερινότητας (καθαριότητα, ευταξία και κινητοποίηση των πολιτών). «Η παρουσία του δήμου πρέπει να είναι παντού. Η πόλη τα Χριστούγεννα του 2019 πρέπει να έχει άλλη εικόνα. Αυτό είναι το ορόσημο», υπογράμμισε.

Το σκουλαρίκι και τα τατουάζ

Αναφερόμενος στη διοίκηση και τον Γιάννη Μπουτάρη, ο κ. Ταχιάος είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν είμαι σταρ. Δε θα με δείτε να φοράω σκουλαρίκι ή να κάνω tattoo. Εγώ πουλάω το brand name Θεσσαλονίκη, όχι Ταχιάος. Οι 'φωτεινές εξαιρέσεις' δεν έχουν μέλλον και βάθος».

Είπε πάντως ότι συμφωνεί με την εξωστρέφεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης, τον κοσμοπολίτικο αέρα και αύρα που έφερε ο κ. Μπουτάρης στην πόλη. «Μου ταιριάζει κι εμένα. Το απέδειξα ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού στο παρελθόν. Ο μύθος της μίζερης και σκοτεινής Θεσσαλονίκης όμως είναι απολύτως ανυπόστατος. Το 1996 θυμίζω ήρθε στη Θεσσαλονίκη ο διάσημος φωτογράφος Helmut Newton. Στη θητεία μου στο υπουργείο Εξωτερικών είχα την αρμοδιότητα της οικονομικής διπλωματίας».

Ερωτηθείς από τη Voria.gr αν θα συναντηθεί με τον δήμαρχο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Μπουτάρη να συνομιλήσει με όλους τους υποψήφιους δημάρχους, ο κ. Ταχιάος απάντησε: «Θα αναλάβω εγώ την πρωτοβουλία να συναντηθώ μαζί του, γιατί οφείλω να συζητήσω με τον δήμαρχο της πόλης. Αύριο θα είμαστε... τυχαία στην ίδια εκδήλωση. Θα μιλήσουμε όλοι με όλους».

Ο κ. Ταχιάος σημείωσε ότι είδε αρχικά θετικά τη διοίκηση Μπουτάρη κι ακόμη και σήμερα θέλει να κρατήσει μόνο τα θετικά στοιχεία της. «Διαφωνώ κατηγορηματικά σε πολλά ζητήματα, όπως στη στάση του για το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην παραλία, για τις εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 2012, για την επιθετική στάση του απέναντι σε όσους διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρέπει όμως από κάπου να πιάσουμε το νήμα. Και θα το πιάσουμε από τα θετικά για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την πόλη. Δεν πάμε να κατεδαφίσουμε το δήμο. Ο Μπουτάρης δημοσκοπικά είναι πολύ χαμηλά, αλλά δεν πρόκειται να καβαλήσω το κύμα και να πάω απέναντί του για να κερδίσω ψήφους. Και την εκστρατεία μου θα την κάνω με ευθύνη», δήλωσε.

Συμφωνία των Πρεσπών

Για τη συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε ότι είναι κάθετα αντίθετος: «Είναι ένα ζήτημα πακέτο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλο τρόπο. Διαφωνώ ριζικά με την εκχώρηση μακεδονικής ταυτότητας και μακεδονικής γλώσσας. Είναι ένα πακέτο αυτή η συμφωνία που πρέπει να απορριφθεί. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα ως εθνική γραμμή. Όποιος κι αν το έκανε στο παρελθόν θα κατέληγε σε συμφωνία. Δεν το έκανε κανένας. Δεν έκαναν οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς τίποτα το ευφυές»,

Η Νοτοπούλου, η Καϊλή, ο Ψωμιάδης κι ο Παπαγεωργόπουλος

Ο κ. Ταχιάος είπε ότι οι υποψηφιότητες της Κατερίνας Νοτοπούλου και της Εύας Καϊλή (εφόσον υπάρξει) είναι επικοινωνιακές, ενώ επανέλαβε ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Για την κ. Νοτοπούλου: «Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαι νέος, αλλά ισχυρίζομαι ότι θα φέρω κάτι νέο. Επί οχτώ χρόνια ο δήμος κινήθηκε στο star system. Εγώ έχω λύσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Δεν είμαι εκδοχή του life style. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μιλήσουμε για την πόλη. Δεν την ξέρω. Την είδα μόνο μια φορά και δεν έβγαλα κάποιο συμπέρασμα. Είναι ένα νέο πρόσωπο και πρέπει να την ακούσουμε».

Για την κ. Καϊλή: «Η επικοινωνία είναι το μόνο που δεν φοβήθηκα. Είναι επικοινωνιακές υποψηφιότητες και της κ. Νοτοπούλου και της κ. Καϊλή. Όμως λέω: Ελάτε να μιλήσουμε για την πόλη».

Για τον κ. Ψωμιάδη: «Δεν μπορώ να συνυπάρξω μαζί του στο ίδιο ψηφοδέλτιο».

Για τον κ. Παπαγεωργόπουλο, του οποίου ήταν αντιδήμαρχος είπε: «Ο κ. Παπαγεωργόπουλος με βρήκε στο δήμο. Ήμουν αντιδήμαρχος του Ντίνου Κοσμόπουλου. Είχαμε μια έντιμη συνεργασία, δρομολογήσαμε μεγάλα έργα, όπως η νέα παραλία, που φέρουν τη σφραγίδα μας. Δεν ταυτίζομαι όμως μαζί του, διότι έφυγα το 2006. Για την ακρίβεια δε θέλω να ταυτιστώ με καμιά περίοδο. Θέλω να ξεκινήσω κάτι καινούργιο στο δήμο».

Ερωτηθείς για τη δήλωση που είχε κάνει στο παρελθόν εναντίον της ΝΔ, όταν είχε αποχωρήσει από το κόμμα συντασσόμενος με την Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Ταχιάος σημείωσε: «Δε μετανιώνω. Πρέπει να ληφθεί υπόψη το momentum και σε τι αναφερόταν η δήλωσή μου. Δεν είναι θέμα του σήμερα και μετά τις εκλογές του 2012 το θέμα δεν υφίσταται. Ο κ. Σαμαράς ήταν ένας πάρα πολύ καλός πρωθυπουργός. Δεν ήμουν όμως μαζί του στις εσωκομματικές εκλογές, αφού η αρχική τοποθέτηση του κόμματος στο χώρο που επέλεξε δεν με εξέφραζε. Αυτό στην πορεία άλλαξε. Η ΝΔ πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια. Άλλη ήταν η ΝΔ πριν το 2012 κι άλλη μετά το 2012. Είμαι αντιΣΥΡΙΖΑ. Όμως αυτό δεν αφορά σε αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε αυτούς που διοικούν τον ΣΥΡΙΖΑ».