Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 100 έργα σε οκτώ δήμους που αλλάζουν την εικόνα της πόλης

Με εξαιρετικούς ρυθμούς η υλοποίηση του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Με εξαιρετικούς ρυθμούς υλοποιείται το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε οχτώ δήμους της Θεσσαλονίκης. Ο απολογισμός του προγράμματος είναι θετικός και παρά το γεγονός ότι ακόμη οι πληρωμές έχουν μείνει πίσω, εντούτοις είναι εμφανές πως το πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία μέχρι την ολοκλήρωσή του, το 2023.

Τα στοιχεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης καταδεικνύουν ότι ο σωστός προγραμματισμός ήταν το θεμέλιο για να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα, το οποίο φιλοδοξεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη, μέσα από δεκάδες έργα, συνολικού προϋπολογισμού 84,3 εκ. ευρώ (και επιπλέον ιδιωτική συμμετοχή 11,2 εκ. ευρώ).

Οι οχτώ δήμοι που συμμετέχουν είναι: Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Κορδελιού – Ευόσμου, Καλαμαριάς και Πυλαίας – Χορτιάτη.

Είναι λογικό οι πληρωμές να είναι σε χαμηλό επίπεδο, καθώς ουσιαστικά το πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται μόλις πριν από ενάμιση - δυο χρόνια και έπρεπε να γίνει τόσο η προετοιμασία, όσο και να εκδοθούν οι προσκλήσεις, να αξιολογηθούν οι προτάσεις των έργων, που υπέβαλαν οι δήμοι, να ενταχθούν έργα και να αρχίσουν να υλοποιούνται, όπως γίνεται πλέον και στη συνέχεια να πληρωθούν.

Μέχρι σήμερα πάντως εντάχθηκαν 102 έργα, τα οποία διασφάλισαν χρηματοδότηση και άρχισαν να υλοποιούνται.

Τα 102 έργα

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανά δήμο, φορέα και δικαιούχο, τα έργα που εντάχθηκαν είναι τα εξής:

-Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης: 12

-Δήμος Δέλτα: 2

-Δήμος Θεσσαλονίκης: 19

-Δήμος Καλαμαριάς: 14

-Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: 5

-Δήμος Νεάπολης – Συκεών: 7

-Δήμος Παύλου Μελά: 9

-Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη: 8

-Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 5

-Διάφοροι άλλοι φορείς: 21

Οι τέσσερις άξονες του προγράμματος, με τα στοιχεία υλοποίησής τους είναι:

1.Θεσσαλονίκη ανταγωνιστική και καινοτόμα: Προϋπολογισμός 26,2 εκ. ευρώ. Περιλαμβάνει έργα και δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, προσέλκυση επενδύσεων, πιστοποίηση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, ενισχύσεις τουριστικών επιχειρήσεων και υποστήριξη της αυταπασχόλησης και της επιχειρηματικής δημιουργίας σε τομείς της βιομηχανίας και του τουρισμού. Ο συγκεκριμένος άξονας ενεργοποιήθηκε νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη, έχει εξειδικευτεί σε ποσοστό 90% και εντάχθηκαν τέσσερα έργα, που αντιστοιχούν στο 50% του προϋπολογισμού. Και τα τέσσερα έργα αφορούν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων σε εργαζόμενους και άνεργους.

2.Θεσσαλονίκη συνεκτική: Προϋπολογισμός 13,1 εκ. ευρώ. Περιλαμβάνει έργα και δράσεις κατάρτισης και επαγγελματικής ένταξης ευπαθών ομάδων, δομές στήριξής τους, στήριξη της κοινωνικής οικονομίας, βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικές υπηρεσίες, ενίσχυση του εθελοντισμού και βελτιώσεις σε σχολεία για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες. Ο άξονας ενεργοποιήθηκε με μικρές αποκλίσεις από την αρχική πρόβλεψη και έχει ήδη εξειδικευτεί το 98,7%, με τις προσκλήσεις να υπερκαλύπτουν τον προϋπολογισμό (έφτασαν στο 109,7%), όπως και οι εντάξεις των έργων, που είναι στο 106,9%. Εντάχθηκαν ήδη 21 έργα για την ανακούφιση των άμεσων συνεπειών της κρίσης και την ενσωμάτωση μειονεκτουσών ομάδων, για την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και την παροχή υψηλής ποιότητας κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά και την ισότιμη πρόσβαση στο σχολείο.

3.Θεσσαλονίκη πράσινη και ανθεκτική: Προϋπολογισμός 50,2 εκ. ευρώ. Περιλαμβάνει έργα και δράσεις αντιπλημμυρικής προστασίας, προστασίας, διαχείρισης και αξιοποίησης του παράκτιου μετώπου, συστημάτων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αποκατάστασης ελεύθερων χώρων για την ενίσχυση του αστικού πρασίνου, δημιουργίας χώρων μητροπολιτικού πρασίνου, αναβάθμισης πυρήνων πρασίνου και πράσινων διαδρόμων, δημιουργίας πράσινων δωματίων και κάθετων κήπων, ενίσχυσης περιβαλλοντικού εθελοντισμού, προώθησης πολυτροπικών μεταφορών, δημιουργίας ποδηλατοδρόμων και έξυπνων συστημάτων διαχείρισης της κινητικότητας. Ο άξονας ενεργοποιήθηκε σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη. Είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς απορροφά το 79,1% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος. Έχει εξειδικευτεί ήδη στο 100%, ενώ οι προσκλήσεις έφτασαν στο 166,8% της αρχικής δημόσιας δαπάνης και οι εντάξεις έφτασαν σε ποσοστό 95,3% του προϋπολογισμού. Εντάχθηκαν ήδη 57 έργα για τη βελτίωση της προσαρμοστικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και μικροκλίματος και την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

4.Θεσσαλονίκη αποτελεσματική: Προϋπολογισμός 6 εκ. ευρώ. Περιλαμβάνει έργα και δράσεις διαλειτουργικότητας πληροφοριακών συστημάτων των δήμων, ψηφιοποίησης και ανάδειξης του ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού αποτυπώματος, συστημάτων ενίσχυσης της δημόσιας διακυβέρνησης και ενίσχυσης των δικτύων παρακολούθησης και των παρατηρητηρίων αστικών προκλήσεων. Ο άξονας ενεργοποιήθηκε με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη, ωστόσο έχει εξειδικευτεί σε ποσοστό 100%, οι προσκλήσεις έφτασαν στο 114,3% και οι εντάξεις έργων στο 99,9%. Εντάχθηκαν ήδη 20 έργα για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης και τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης των τοπικών λειτουργιών, καθώς και την ενδυνάμωση της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων υπηρεσιών.