Skip to main content

1.000 νυχτερινά μαγαζιά δεν θα ανοίξουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Πονοκέφαλος για τους επιχειρηματίες το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 12.00 - Φόβοι για συναθροίσεις στις πλατείες.

Τουλάχιστον 1.000 νυχτερινά μαγαζιά, στο νομό Θεσσαλονίκης, δεν αναμένεται να ανοίξουν σήμερα το βράδυ μετά την κυβερνητική νέα δέσμη μέτρων για την αναχαίτιση της πορείας του κορωνοϊού στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 7 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Η πλειονότητα των εν λόγω νυχτερινών κατασημάτων ανοίγουν τις 11.00  το βράδυ και λειτουργούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, τα καταστήματα αυτά απασχολούν περί τα 5.000 άτομα, τα οποία θα πρέπει να βγουν σε αναστολή.

Σύμφωνα μάλιστα με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που εκδόθηκε νωρίτερα επιχειρήσεις και εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις επισιτισμού είχαν βγει εκτός των αναστολών τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα έντονο πονοκέφαλο δημιουργεί η κυβερνητική απόφαση και σε άλλες 1.000 επιχειρήσεις καφέ – μπαρ, που κατά κύριο λόγο δουλεύαν με ποτό, κατά κύριο λόγο, το βράδυ με συνέπεια να δέχονται ένα ακόμη πλήγμα στον ήδη πενιχρό τζίρο τους.   

 Συνολικά στον νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν 6.000 επιχειρήσεις εστίασης καφέ μπαρ με την πλειονότητα αυτών (περί τις 4.000) να  είναι εστιατόρια αλλα και καφέ, take away και καφενεία.

Η κατάσταση μοιάζει εξοντωτική για τον κλάδο της εστίασης με τους τζίρους να είναι ανάλογα με το είδος της επιχείρησης και την περιοχή μειωμένοι κατά 50 έως 80%. Όπως λένε εκπρόσωποι του χώρου «η εστίαση είναι αυτή που μπαίνει πρώτη στο στόχαστρο των κυβερνητικών αποφάσεων».

Για κάποιους εκπροσώπους του κλάδου η απόφαση ήταν άδικη καθώς όπως λένε «η πλειοψηφία των καταστηματαρχών τήρησε πιστά της οδηγίες που τους δόθηκαν»

Την ίδια ώρα λόγω της κακής πορείας των εσόδων του προηγούμενου διαστήματος εκφράζονται φόβοι πως δεν αποκλείεται επιχειρήσεις που έκλεισαν για το Δεκαπενταύγουστο να μην ξανανοίξουν. «Από την επόμενη εβδομάδα θα φανεί πόσες επιχειρήσεις του χώρου μας  έβαλαν λουκέτο» αναφέρει χαρακτηρστικά ο κ. Επιτροπίδης.

Φόβοι για να συναθροίσεις στα πάρκα

Την ώρα που που οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν την νέα κατάσταση πραγμάτων μουδιασμένοι, εκφράζονται φόβοι πως τα νέα μέτρα θα ωθήσουν νέους και όχι μόνον που έχουν την ψευδαίσθηση πως είτε είναι άτρωτοι, είτε πως ο κορωνοϊός δεν … υπάρχει, να αρχίσουν να συνθροίζονται σε κοντινές πλατείες και άλλους υπαίθριους χώρους για να απολαύσουν το ποτό της «οργής» ή της «ξεγνοιασιάς» παρά τις οδηγίες των ειδικών για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η ανησυχία εντείνεται καθώς η άναρχη συνάθροιση σε πλατείες και πάρκα δεν δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν έλεγχοι.  

«Την άνοιξη και δεν τους πτοούσε τίποτε. Φανταστείτε τώρα με τον καλό καιρό τι έχει να γίνει» σχολιάζει ο κ. Επιτροπίδης.