Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 13 μέρες καραντίνας και τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν (πίνακας)

Οι πρώτες θετικές ενδείξεις από τους αυστηρούς περιορισμούς είναι ήδη ορατές - Η αντοχή των νοσοκομείων το κρίσιμο για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Στη 13η μέρα της καραντίνας βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη, προπορευόμενη κατά μια εβδομάδα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και οι πρώτες θετικές ενδείξεις από τους αυστηρούς περιορισμούς είναι ήδη ορατές. Τουλάχιστον όσον αφορά την πορεία της νόσου στην κοινότητα.

Η πρώτη θετική ένδειξη, η οποία αποτελεί συγχρόνως προάγγελο όσων αναμένουμε και ευχόμαστε να δούμε μέσα στην προσεχή εβδομάδα, αφορά τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου εξαημέρου η πορεία της πανδημίας παραμένει μεν σε υψηλά επίπεδα, αλλά φαίνεται πλέον να σταθεροποιείται. Αυτό προκύπτει από σύγκριση των στοιχείων όσον αφορά τα κρούσματα, στο διάστημα των 24 τελευταίων ημερών που επεξεργάστηκε η Voria.gr. Δηλαδή, περίπου δύο εβδομάδες πριν από την καραντίνα και άλλες δύο υπό το καθεστώς των περιορισμών οι οποίοι μάλιστα από προχθές, έγιναν ακόμη πιο ασφυκτικοί μετά τις 9 το βράδυ.

Πριν από την καραντίνα

Υπενθυμίζεται ότι το κακό για τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου όταν κατέγραψε για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (125). Την περίοδο που ακολούθησε και ειδικότερα το διάστημα από τις 22 έως τις 27 Οκτωβρίου στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης διαγνώστηκαν 1.158 κρούσματα, σε σύνολο πανελλαδικά 5.341 (μέσο ποσοστό 21,7%) με το μέσο όρο των κρουσμάτων ανά ημέρα στην περιοχή να ανέρχεται στα 193 (βλ. σχετικό τον πίνακα παρακάτω).

Το επόμενο εξαήμερο, από την 28η Οκτωβρίου έως και την 2α Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν από την επιβολή της καθολικής καραντίνας στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, διαγνώστηκαν συνολικά 2.697 κρούσματα, κατά 1.539 δηλαδή περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο εξαήμερο, ποσοστό αύξησης 132,9%! Ανάλογη εκτίναξη υπήρξε και στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων ο οποίος από τα 193 έφτασε στα 449,5. Την ίδια ώρα ο πανελλαδικός αριθμός κρουσμάτων για το ίδιο διάστημα ανήλθε σε 9.334 με το μερίδιο της Θεσσαλονίκης να εκτοξεύεται στο 28,9%, σε σχέση με το 21,7% του προηγούμενου εξαημέρου.

Η περίοδος της καραντίνας

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων συνεχίστηκε και την πρώτη εβδομάδα της καραντίνας καθώς στο διάστημα από 3 έως 8 Νοεμβρίου διαγνώστηκαν στην περιοχή συνολικά 4.006 κρούσματα, δηλαδή 1.309 περισσότερα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξαήμερο, αυξημένα κατά 48,5%. Αντίστοιχη ήταν και η αύξηση στο μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων ο οποίος έφτασε στα 667,67 από 449,5. Την ίδια περίοδο πανελλαδικά καταγράφηκαν 14.697 κρούσματα με το ποσοστό της Θεσσαλονίκης να υποχωρεί ελαφρώς στο 27,2% από το 28,9%. Δηλαδή, ήδη από την πρώτη εβδομάδα της καραντίνας η πορεία της νόσου στην κοινότητα συνέχισε μεν να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο με σημαντικά μικρότερο ρυθμό αύξησης σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα.  

Πολύ μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων κατά το τελευταίο εξαήμερο, από τις 9 έως και χθες 14 Νοεμβρίου. Στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν 4.160 κρούσματα, δηλαδή μόλις 154 περισσότερα σε σχέση με το πρώτο εξαήμερο της καραντίνας, ποσοστό αύξησης 3,85%. Ανάλογα μικρή ήταν η άνοδος και του μέσου όρου ημερήσιων κρουσμάτων στα 693,3 από 667,67. Υποχώρηση σημειώθηκε ως προς το μερίδιο της Θεσσαλονίκης σε σχέση με το συνολικό πανελλαδικό αριθμό κρουσμάτων. Αυτό το τελευταίο εξαήμερο καταγράφηκαν πανελλαδικά 15.815 κρούσματα εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη αντιστοιχούσε το 26,3% έναντι 27,2% του αμέσως προηγούμενου διαστήματος.

Το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από τα ανωτέρω είναι ότι η περιοχή της Θεσσαλονίκης συνεχίζει μεν να κινείται σε υψηλά επίπεδα ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει εισέλθει σε περίοδο σταθεροποίησης, αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν “επιπέδωση της καμπύλης”. Εάν η πορεία αυτή συνεχιστεί, που είναι και το πιθανότερο, τότε από την προσεχή εβδομάδα θα πρέπει να αναμένεται σημαντική μείωση και ως προς τον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων.

Η θετική αυτή πορεία αναμένεται να αποτυπωθεί και στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, τα οποία παρακολουθεί η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, με δειγματοληψίες στα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Οκτωβρίου η αύξηση ήταν της τάξης του 290%, ενώ λίγες ημέρες μετά, στις 21 Οκτωβρίου η αύξηση της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού εκτοξεύτηκε κατά 500%.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Το κακό νέο είναι ότι για να περάσει αυτή η αναμενόμενη υποχώρηση του επιδημιολογικού φορτίου στο σύστημα υγείας το οποίο δέχεται αφόρητη πίεση, θα πρέπει να παρέλθει τουλάχιστον ένα δεκαήμερο ίσως και δεκαπενθήμερο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι λοιμωξιολόγοι. Συνεπώς, το κρίσιμο για τις επόμενες δύο εβδομάδες για τη Θεσσαλονίκη, είναι η αντοχή των νοσοκομείων.