Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 137.000 αντιγριπικά εμβόλια στη φαρέτρα των φαρμακοποιών

Στη φετινή παραγγελία που έγινε μέσω του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ) Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια

Με 137.000 αντιγριπικά εμβόλια ενισχύεται η φαρέτρα των φαρμακοποιών για την περίοδο 2019-2020. Ήδη βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων, ενώ στη φετινή παραγγελία που έγινε μέσω του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ) Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια, που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2019-2020) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009. Όσον αφορά το κόστος του, η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ, ενώ χορηγείται δωρεάν με ιατρική συνταγή στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Επισήμως ο αντιγριπικός εμβολιασμός άρχισε την 1η Οκτωβρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως και τα μέσα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.

«Εκτιμούμε ότι οι παραγγελθείσες ποσότητες επαρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Οι πολίτες, κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας, δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης και προσθέτει: «πέρυσι το ποσοστό των πολιτών που εμβολιάστηκε ήταν μεν ικανοποιητικό, ωστόσο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα».

Η εποχική γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα, καθώς και το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από 40%-60%. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που εμβολιασθέντα άτομα νοσήσουν, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειοψηφία η ανάγκη για νοσηλεία.

«Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας εμπράκτως τη σημασία του εμβολιασμού, προχωρεί εντός του Οκτωβρίου σε ενημερωτική δράση στην πλατεία Αριστοτέλους με τη διανομή έντυπου υλικού για τους εμβολιασμούς», καταλήγει η ενημέρωση.