Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 15 καινοτόμα έργα σε δύο χρόνια έτρεξε το hub της Cisco παρά την πανδημία

Το κέντρο διοργάνωσε συνολικά 150 συνέδρια και εκδηλώσεις, εκπαίδευσε 200 άτομα σε συνολικά 1.200 ώρες και έτρεξε 15 καινοτόμα έργα

Τον απολογισμό των προγραμμάτων και των δράσεων που ανέπτυξε στα δύο χρόνια από τη λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε στο σταντ της Cisco στην έκθεση Beyond, η οποία φιλοξενείται στη ΔΕΘ.

Το κέντρο διοργάνωσε συνολικά 150 συνέδρια και εκδηλώσεις, εκπαίδευσε 200 άτομα σε συνολικά 1.200 ώρες, ενώ έτρεξε 15 καινοτόμα έργα. Και όλα αυτά, όπως είπαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, παρότι παρέμεινε κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω πανδημίας. «Σκοπός μας ήταν να καταφέρουμε να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία, την τεχνολογία και τα δρώμενα του ψηφιακού μετασχηματισμού στο κοινό. Έναν χρόνο μετά τα εγκαίνια έχουμε καταφέρει πάρα πολλά. Δεν περιμέναμε τέτοια ανταπόκριση», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco, Αντώνης Τσιμπούκης, ο οποίος προανήγγειλε τη δημιουργία αντίστοιχου Κέντρου Καινοτομίας στη Σύρο, με στόχο να διερευνηθεί πώς μπορεί να γίνει τεχνολογικά έξυπνη και ελκυστική η νησιωτική χώρα.

Τα έργα και τις επόμενες δράσεις του κέντρου παρουσίασε ο διευθυντής του κέντρου, Νίκος Λαμπρογεώργος, ο οποίος τόνισε πως η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από όλους τους φορείς, όπως διαφαίνεται και από τα 17 μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν. Ο ίδιος τόνισε πως το κέντρο δεν είναι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά όλης της Ελλάδας και των Βαλκανίων, σημειώνοντας πως τα δύο χρόνια της λειτουργίας του προσέλκυσε περισσότερους από 5.000 επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Λαμπρογεώργος έκανε στις εκπαιδευτικές εκδρομές που θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα κατόπιν συμφωνίας με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Για τον σκοπό αυτό στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου υπογράφηκαν και μνημόνια συνεργασίας με το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας – Live without Bulling, την οργάνωση Kids save lives, με στόχο τα παιδιά να μαθαίνουν να προστατεύονται από το cyber bulling, αλλά και να κάνουν μαθήματα καρδιακής αναζωογόνησης. Μεταξύ των επόμενων δράσεων που ξεχωρίζουν είναι η συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης για την ψηφιακή χαρτογράφηση διαδρομών, ποδηλάτων, αναπηρικών αμαξιδίων και μπαστουνιών τυφλών.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ανέφερε πως από την Ελλάδα έλειπε η παρουσία πολυεθνικών παικτών, αλλά, όταν δημιουργήθηκε η «ευεργετική συναστρία», όπως την αποκάλεσε, απελευθερώθηκε τεράστιο δυναμικό με τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο. Ο υπουργός εστίασε στις πολλαπλές επενδύσεις στα data centers και τόνισε πως το ζητούμενο είναι τι είδους προγράμματα σχεδιάζονται είναι το θέμα στην εποχή της αλματώδους τεχνολογικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, σχολιάζοντας το γεγονός ότι το κέντρο δεν έχει προσλήψεις, τόνισε πως η αξία δεν είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά η ανάπτυξη δεξιοτήτων που είναι αναγκαίες για όλους, για να είναι ανταγωνιστικός στην εργασία του στο παγκόσμιο περιβάλλον. Το θέμα, όπως είπε, είναι πόσες θέσεις διατηρούνται και πόσες δεξιότητες επιτρέπουν στους νέους να βρουν εργασία.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, έκανε μία αναδρομή στο ιστορικό της δημιουργίας του κέντρου στον χώρο των πρώην Σφαγείων, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός του έργου του «μας βρίσκει εξαιρετικά δικαιωμένους». «Βάλαμε τα θεμέλια, ώστε να έχουμε την ψηφιακή γνώση, τον ψηφιακό αλφαβητισμό και να βελτιώσουμε ανταγωνιστικότητα της πόλης», είπε, σημειώνοντας πως το κέντρο ανέδειξε τη Θεσσαλονίκη και ως επενδυτικό προορισμό.

Γιορτή για τη Cisco, για τη Θεσσαλονίκη και για τον επιστημονικό κόσμο της πόλης χαρακτήρισε το κέντρο ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης. Ο ίδιος είπε ότι το κέντρο ενίσχυσε την εξωστρέφεια της πόλης, έδωσε τη δυνατότητα σε νέους να ενισχύσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και τόνισε πως επενδύσεις σαν αυτήν πάνε τον κόσμο πιο ψηλά, πιο γρήγορα. Χαιρετισμό απηύθυνε και η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, η οποία έκανε λόγο για καινοτόμο αποτέλεσμα και τόνισε πως το στοίχημα για όλους είναι πώς θα κάνουμε reskilling, δηλαδή συνεχή αναβάθμιση των δεξιοτήτων.