Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 20 χρόνια Βοτανικού Κήπου μαζί με το πρώτο άναμμα δέντρου στη Σταυρούπολη

Ταυτόχρονα γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια του Βοτανικού Κήπου με πρώτο άναμμα δέντρου και τη συναυλία με τους εξαιρετικούς Blues Wire.

Διπλή γιορτή σημειώθηκε Άνω Ηλιούπολη του δήμου Παύλου Μελά καθώς την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου διοργανώθηκε γιορτή για τα 20 χρόνια του Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης ταυτόχρονα με την έναρξη των φετινών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που περιελάμβανε το πρώτο άναμμα δέντρου και τη συναυλία με τους εξαιρετικούς Blues Wire.

Η επετειακή εκδήλωση ξεκίνησε στον κατάμεστο από κόσμο Βοτανικό, με την απονομή τιμητικών πλακετών από τον δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, στα δύο πρώην υπηρεσιακά στελέχη που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τον κήπο - τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, τη Γεωπόνο Αθηνά Χατζηαθανασιάδου και τον Αρχιτέκτονα Γιάννη Μήρτσιο, ενώ ο Δήμαρχος ευχαρίστησε δημόσια τον Δήμαρχο Σταυρούπολης Σπύρο Μπαρούτα που επί θητείας του από το 1996, ξεκίνησε η δημιουργία του Βοτανικού και τον εγκαινίασε ο ίδιος το καλοκαίρι του 2002.

Αναφερόμενος στον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης, ο δήμαρχος τόνισε ότι είναι «ένα ζωντανό εργαστήρι που μας συνδέει με τη μητέρα φύση και στον μοναδικό του χώρο καλούμαστε να συνομιλήσουμε με την ίδια τη φύση, να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά και τους ενήλικες να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας σχεδόν όλες τις αισθήσεις τους και μέσα σε αυτόν τον θησαυρό υπερτοπικού ενδιαφέροντος του Δήμου Παύλου Μελά, να αποκτήσουν νόημα και αξία λέξεις και έννοιες όπως περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, αειφόρος ανάπτυξη, φυτική βιοποικιλότητα, οικοσύστημα. Ένα πρότυπο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που μέσω της ξενάγησης επιτελείται ένα σπουδαίο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, για τους φοιτητές της σχολής Γεωπονίας του ΑΠΘ και τους μεταπτυχιακούς της Αρχιτεκτονικής Τοπίου, καθώς και για άλλες ομάδες, περιβαλλοντικές, τρίτης ηλικίας, Άτομα με ειδικές ανάγκες».

Στον χαιρετισμό του έκανε μνεία για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των προκατόχων του στη πρόοδο της πόλης με σπουδαία έργα, σημειώνοντας τα εξής:

«Αγαπάμε, νοιαζόμαστε, φροντίζουμε και προσέχουμε τον Βοτανικό Κήπο σαν τα μάτια μας γιατί είναι μια νίκη της κοινωνίας των πολιτών και των εκπροσώπων της, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αιρετών και του υπηρεσιακού μηχανισμού, του επιστημονικού προσωπικού, που συνέλαβαν μια μοναδική ιδέα, εμπνεόμενοι από τη φύση και μεταμόρφωσαν ένα ρέμα σε έναν παράδεισο, όπου κανείς μπορεί να εμπνευστεί, να ηρεμήσει, κυρίως όμως να εκπαιδευτεί με ξενάγηση, θεωρητική εκπαίδευση και βιωματικά εργαστήρια. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε επιλέξει αυτό το σπουδαίο έργο να επιτελείται χωρίς θόρυβο, γιατί στην εκπαίδευση αναζητάς την ουσία.

Αισθάνομαι ευλογημένος που όλα αυτά τα χρόνια στο τιμόνι του Δήμου Παύλου Μελά, μου δόθηκε πολλές φορές η ευκαιρία να μνημονεύσω τους προκατόχους μου Δημάρχους Σταυρούπολης και Παύλου Μελά, Χρήστο Τσακίρη, Σπύρο Μπαρούτα, Διαμαντή Παπαδόπουλο, Σάββα Σερασίδη που όλοι τους δημιούργησαν και άφησαν το αποτύπωμά τους, με τα έργα τους, κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, όπως ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης.

Σας ευχαριστώ που τόσα χρόνια αγκαλιάσατε και σεβαστήκατε τον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης κάτι που μας συγκινεί και μας γεμίζει με αισιοδοξία. Τα σπουδαία «πράσινα» έργα έχουν συνέχεια στον τόπο μας και τους τελευταίους μήνες, στη θέση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, γεννιέται και διαμορφώνεται ένας πρότυπος δημόσιος χώρος 340 στρεμμάτων, το Μητροπολιτικό Πάρκο, μια λύση κυριολεκτικά εμπνευσμένη από τη φύση που θα αναβαθμίσει το αστικό μας περιβάλλον».

Το άναμμα και η συναυλία

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης έδωσε τις ευχές του και το σύνθημα και φωταγωγήθηκε ο ελαίαγνος, ένα φυσικό δέντρο σε σχήμα μπάλας που δεσπόζει στην καρδιά του Βοτανικού, δίπλα στο θερμοκήπιο και το ρομαντικό κιόσκι με τα αναρριχώμενα φυτά. Το άναμμα πλαισίωσαν η Φιλαρμονική Ορχήστρα της ΔΗ.Κ.Ε. ΙΡΙΣ του Δήμου Παύλου Μελά με τον μαέστρο Άγγελο Καραπινίδη και η Ομάδα Κρουστών Turukutu του Τμήματος Πολιτισμού Δήμου Παύλου Μελά με επικεφαλής την Μαρία Μελίδου, ενώ προσφέρθηκαν χριστουγεννιάτικα εδέσματα, ζεστό κρασί, αναμνηστικά βιβλία του Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης και μικρά γλαστράκια.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους Blues Wire: Ηλία Ζάικο (κιθάρα, φωνή) Σωτήρη Ζήση (μπάσο), Νίκη Γουρζουλίδου (τύμπανα) που ενθουσίασαν το κοινό.

Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών, κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά και επισκέπτες από όλη τη Θεσσαλονίκη κατέκλυσαν τον Βοτανικό Κήπο των τεσσάρων εποχών, ενώ παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, οι Βουλευτές Δημήτρης Κούβελας και Κατερίνα Νοτοπούλου, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα - Μαρία Δερμεντζοπούλου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Γερακίνα Μπισμπινά, ο πρώην Δήμαρχος Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης, ο διοργανωτής της εκδήλωσης Αντιδήμαρχος Παντελής Νιγδέλης και ο οικοδεσπότης Αθανάσιος Λαζαρίδης, οι Αντιδήμαρχοι Χαρά Αμανατίδου, Άκης Αράπογλου, ο Πρόεδρος της ΙΡΙΣ Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, οι Εντεταλμένοι Ελένη Γεροκώστα, Κωνσταντίνος Στούπας, Δημήτρης Λαλές, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κώστας Πάντσης, Δημήτρης Αθάνατος, Κυριάκος Τσαταλμπασίδης, ο Γενικός Γραμματέας Κίμων Σαραφίδης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σταυρούπολης Χάρης Σαραφίδης, τοπικοί σύμβουλοι από όλες τις Δημοτικές Ενότητες, μέλη της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Ηλιούπολης και των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του δήμου Παύλου Μελά.

Η επετειακή εκδήλωση για τον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα και τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά.

Στην υποστήριξη της εκδήλωσης: το προσωπικό του Βοτανικού, το Τμήμα Καθημερινότητας και Άμεσης Επέμβασης, το Τμήμα Πρασίνου και το Τμήμα Καθαριότητας.