Skip to main content

Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη: 3.200 τα ενεργά κρούσματα - Σταθερά υψηλό το ιικό φορτίο

Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημείωσε πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια σταθερότητα στο επιδημιολογικό φορτίο που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Περισσότερα από 3.200 είναι τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Διάβαστε: Λίγο κάτω από 500 τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη - 94 στις Σέρρες

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε, επίσης, πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια σταθερότητα στο επιδημιολογικό φορτίο που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

H καθηγήτρια τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα έχει αυξηθεί κατά 28% τις δυο τελευταίες εβδομάδες ενώ το ποσοστό θετικότητας είναι στο 1,35% την τελευταία εβδομάδα, με υψηλό αριθμό τεστ. 

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη βόρεια Ελλάδα και λέγοντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Όπως σημείωσε, είναι αυξημένος ο αριθμός νέων κρουσμάτων σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Σημαντική αύξηση σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία, ενώ υπάρχει αύξηση και σε Αρκαδία, Αχαΐα Αιτωλοακαρνανία. Γενικά σταθερή χαρακτήρισε την πορεία στην Αττική, με επιβάρυνση στη Δυτική Αττική.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε επίσης πως αυξήθηκαν κατά 30% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια έφτασε στο 1,6.

«Έχουμε αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στηΒόρεια Ελλάδα. Έχουμε σημαντική αύξηση νοσηλειών και θανάτων σε Ξάνθη και Δράμα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι πως δεν παρατηρήθηκε αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στη Βόρεια Ελλάδα», είπε η καθηγήτρια.

«Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από Covid», τόνισε.

Την κατάσταση στις ΜΕΘ στην τρίτη και τέταρτη ΥΠΕ παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και όπως είπε υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι, με την πλειονότητα να είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης, σε κοινούς θαλάμους με μεγάλη υποστήριξη οξυγόνου οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.

Aπό την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ανέφερε πως οι νοησλευόμενοι σε μονάδες στη Δυτκή Μακεδονία και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι 70 από τους 73 νοσηλεύομενους σε ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, από τους 22 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες με υψηλή ροή οξυγόυνου, οι 18 είναι ανεμβολίαστοι».

«Τα κρούσματα είναι πολλά, οι εισαγωγές είναι πολλές, το σύστημα είναι πεπερασμένο, δεν μπορούμε να αυξήσουμε τα νοσοκομεία», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και αφού παρουσίασε τις εικόνες εξάντλησης των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού μετά από τέτοια μακροχρόνια μάχη, σημείωσε ότι με αυτά τα ποσοστά αρρώστων «δεν μπορεί να δοθεί καλή φροντίδα».

Νωρίτερα είχε επισημάνει η μεγάλη μάζα στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ασθενείς και παρουσίασε μια σειρά από πίνακες που καταδεικνύουν με απόλυτη σαφήνεια το πρόβλημα στην 3η και στην 4η ΥΠΕ.

Όπως είπε, υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι, με την πλειονότητα να είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης, σε κοινούς θαλάμους με μεγάλη υποστήριξη οξυγόνου οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι. 

 

Στα σχόλιά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως «μειώθηκαν οριακά οι νέες διαγνώσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Η επιδημία εξακολουθεί να βρίσκεται σε συρρίκνωση, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα έδειξε σταθεροποίηση. Στην Ευρώπη, τα μεγέθη παρουσίασαν αύξηση την τελευταία εβδομάδα. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 38 είχαν επιδείνωση. Στην Ελλάδα, είχαμε αύξηση - 17% - στις διαγνώσεις για τρίτη διαδοχική εβδομάδα. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σχετικά αυξημένη, με προοπτικές επιδείνωσης».