Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 41 έργα της Συλλογής της Alpha Bank στο MOMus

Τα έργα της έκθεσης με τίτλο «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική Τέχνη από το 1960 έως σήμερα» εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η νεοελληνική τέχνη, όπως εξελίχθηκε τις τελευταίες έξι δεκαετίες ξεδιπλώνεται μέσα από 41 σημαντικά έργα ζωγραφικής και χαρακτικής της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank από την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου και έως τις 3 Φεβρουαρίου 2019 στον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης(MOMus) στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι. Μάλιστα, στην έκθεση με τίτλο «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική Τέχνη από το 1960 έως σήμερα» παρουσιάζονται έργα που έχουν αποκτηθεί τα τελευταία 12 χρόνια και για πρώτη φορά εκτίθενται στο κοινό.  

Όπως τόνισε η ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης της τράπεζας και επιμελήτρια της έκθεσης Ειρήνη Οράτη, η έκθεση έρχεται ως συνέχεια της παλαιότερης έκθεσης με τίτλο «Η Συλλογή της Alpha Bank, Ελληνική τέχνη από το 1920 έως σήμερα», που φιλοξενήθηκε το 2006 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ο χώρος του MΟΜus στην Αποθήκη Β1 έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιαστούν δύσκολα έργα από τη Συλλογή της τράπεζας που αποτελείται από 5.500 έργα νεοελληνικής τέχνης.

Έτσι, όπως αναφέρθηκε κατά τη ξενάγηση δημοσιογράφων στην έκθεση από την Ειρήνη Οράτη και τον Γιάννη Μπόλη, ιστορικό Τέχνης και επιμελητή του MOMus, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν μεταξύ άλλων το έργο του Γιάννη Κουνέλλη «Χωρίς τίτλο» που δεν εκτίθεται στο δίκτυο της τράπεζας, όπως και το έργο του Θανάση Τότσικα «Χωρίς τίτλο», που βρίσκεται στο κατάστημα της Alpha Bank στη Λάρισα.

Γιάννης Κουνέλλης - Χωρίς τίτλο

Κοντά στα παραπάνω έργα και σημαντικές δημιουργίες από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς και συγκεκριμένα τους: Νίκος Αλεξίου, Δημήτρης Αληθεινός, Στήβεν Αντωνάκος, Μιχάλης Αρφαράς, Γιάννης Γαΐτης, Απόστολος Γεωργίου, Μαρία Γιαννακάκη, Νέλα Γκολάντα, Γιώργος Γκολφίνος, Ειρήνη Γκόνου, Μαρία Ζιάκα, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Θόδωρος, Βλάσης Κανιάρης, Χρίστος Καράς, Μαριγώ Κάσση, Νίκος Κεσσανλής, Κώστας Κουλεντιανός,  Γιώργος Λαζόγκας, Γιώργος Λάππας, Τάσος Μαντζαβίνος, Ιάσων Μολφέσης, Γιάννης Μπουτέας, Παύλος, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου, Δημήτρης Περδικίδης, Γιώργος Ρόρρης, Χρύσα Ρωμανού, Λουκάς Σαμαράς, Βασίλης Σκυλάκος, Θεόδωρος Στάμος, Άσπα Στασινοπούλου, Τάκης, Κώστας Τσόκλης, Γιώργος Χαδούλης, Μανώλης Χάρος, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank δημιουργήθηκε από τις Συλλογές των Τραπεζών Πίστεως, Ιονικής, Εμπορικής και Citibank, οι οποίες ενοποιήθηκαν σταδιακά από το 2000 έως το 2014. Έργα της Συλλογής βρίσκονται σε μεγάλα καταστήματα, στα γραφεία της διοίκησης της τράπεζας και σε χώρους κοινού, ενώ εκτίθεται σε περιοδική βάση δύο φορές τον χρόνο σε μία πόλη και ένα νησί της Ελλάδας. Έργα της Συλλογής βρίσκονται μέσω χρησιδανείων και σε Μουσεία της Ελλάδας. Η Alpha Bank συνεχίζει να αγοράζει έργα τέχνης αν και οι ρυθμοί έχουν πέσει εξαιτίας της κρίσης.

Εικαστική σύνθεση του Μόραλη επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Όπως ανακοίνωσε η Ειρήνη Οράτη, η τεράστια κεραμική εικαστική σύνθεση των Μόραλη-Βερναδάκη που κοσμούσε το κατάστημα της Citibank στην Τσιμισκή στην παρούσα φάση συντηρείται. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης θα γίνει δωρεά σε δημόσιο χώρο στη Θεσσαλονίκη, καθώς η Alpha Bank επιθυμεί το έργο να μείνει στην πόλη.