Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 5.000 μερίδες φαγητού και φρούτα για άπορους (φωτο+vid)

Χιλιάδες μαγειρεμένες μερίδες από ανακτημένα, χωρίς εμπορική αξία, τρόφιμα και τρεις τόνοι φρούτων για άτομα ευπαθών ομάδων στο άγαλμα Βενιζέλου

Σε πλατεία αλληλεγγύης, χαράς και κοινωνικού μηνύματος μετατράπηκε το πρωί της Παρασκευής ο περιβάλλων χώρος στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Με σύνθημα Save the Food #2, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) σε συνεργασία με φορείς, κοινωνικά παντοπωλεία δήμων και συλλογικότητες έστησαν πάγκους στο κεντρικό σημείο της πόλης, μοιράζοντας φαγητό και φρούτα σε ευπαθή άτομα και περαστικούς.



Με 5.000 μαγειρεμένες μερίδες από ανακτημένα, χωρίς εμπορική αξία, τρόφιμα και τρεις τόνους φρούτων, οι διοργανωτές ευελπιστούν να περάσουν το μήνυμα της «διάσωσης» των τροφίμων, σε μία εποχή που όλο και περισσότερα φαγητά καταλήγουν δυστυχώς στα σκουπίδια.



«Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα που υλοποιούμε εδώ και οκτώ μήνες για τη διάσωση της τροφής», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΑΘ, Δημήτρης Χαμπίδης.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «η ΕΕ εκτιμά ότι χάνονται περίπου 140 δις ευρώ από τα τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν και πετιούνται», επισημαίνοντας παράλληλα τη διττή σημασία της δράσης τόσο για τα χρόνια της οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι λαοί όσο και για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχει.



Ο πρόεδρος της ΚΑΘ απηύθυνε μάλιστα έκκληση για συμμετοχή σε φορείς και πολίτες της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επεκταθεί το πρόγραμμα, καθώς, όπως υπογράμμισε, «η ΚΑΘ δεν μπορεί από μόνη της να το σηκώσει».



Σύμφωνα με τον κ. Χαμπίδη, στους οκτώ μήνες της δράσης, έμποροι της αγοράς προμήθευσαν την ΚΑΘ με 130 τόνους φρούτων και λαχανικών, εκ των οποίων - έπειτα από διαλογή - οι 90 τόνοι κρίθηκαν ανακτήσιμοι. Τα τρόφιμα αυτά μοιράστηκαν από δίκτυο 50 συνεργατών της Κεντρικής Αγοράς σε 10.000 συμπολίτες. Επόμενος στόχος της ΚΑΘ για το 2019 είναι να συγκεντρωθούν από τους εμπόρους πάνω από 500 τόνοι τροφίμων, από τους οποίους οι 300 να είναι ανακτήσιμοι και να μπορούν να εξασφαλιστούν «εκατομμύρια μερίδες» για ευπαθείς ομάδες.

Στη δράση παρευρέθηκε μάλιστα και η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία δεν παρέλειψε να δοκιμάσει τα μαγειρεμένα φαγητά της ΚΑΘ.