Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 57 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΤΟ 2019

Συνολικά 55 θανατηφόρα τροχαία σημειώθηκαν το 2019 στη Θεσσαλονίκη, κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι - Αναλυτικά τα στοιχεία της Τροχαίας.

Βαρύς ήταν ο φόρος αίματος στην άσφαλτο για ακόμη μία χρονιά στη Θεσσαλονίκη όπως δείχνουν τα επίσημα στατιστικά για τα τροχαία δυστυχήματα 2019. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης το 2019 έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο 57 άνθρωποι, ενώ συνολικά σημειώθηκαν 55 θανατηφόρα τροχαία.

Σε 39 ανέρχονται οι βαριά τραυματίες και σε 1.778 οι ελαφρά, ενώ σημειώθηκαν 32 σοβαρά ατυχήματα και 1.415 ελαφρά.

Η υπερβολική ταχύτητα κατέχει και πάλι την αρνητική πρωτιά, καθώς το περασμένο έτος βεβαιώθηκαν συνολικά 17.382 παραβάσεις. Αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός για παραβάσεις μη χρήσης κράνους που ανέρχεται σε 1.945, ενώ ακολουθούν οι παραβάσεις κίνησης στο αντίθετο ρεύμα που έφτασαν τις 682 και οι παραβάσεις για μη χρήση ζώνης, με τους αστυνομικούς να βεβαιώνουν συνολικά 670.

Με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την εξάλειψη των συνθηκών που επιτείνουν τις συνέπειές τους, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης υιοθέτησε διάφορες μορφές τροχονομικής αστυνόμευσης, μεταξύ των οποίων και οι συστηματικοί αστυνομικοί έλεγχοι, η σύσταση μικτών συνεργείων ελέγχου, αλλά και οι τροχονομικοί  έλεγχοι με τη μορφή εξορμήσεων.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν πληρώματα περιπολικών και δικυκλιστές της Διεύθυνσης Τροχαίας, αστυνομικοί-μέλη της ΟΕΠΤΑ και ρυθμιστές τροχονόμοι, οι οποίοι με υπευθυνότητα και συναίσθηση καθήκοντος, επιλήφθηκαν σε θέματα τροχονομικής φύσης.

Αξιοσημείωτη επίσης, είναι η προσφορά των χειριστών γερανοφόρων οχημάτων που σε 24ωρη βάση δίνουν άμεση λύση σε εγκλωβισμένα οχήματα όπως αστικά λεωφορεία, αναπηρικά αμαξίδια, οχήματα που οδηγούνται από άτομα με αναπηρία κ.λπ..

Σε ό,τι αφορά στη δραστηριότητα της Διεύθυνσης Τροχαίας, κατά το προηγούμενο έτος, αναφέρονται ενδεικτικά τα ακόλουθα:

Συγκροτήθηκαν συνεργεία ελέγχου μέθης και διαπιστώθηκαν 2.126 παραβάσεις για μέθη. Σε 21 περιπτώσεις μάλιστα εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

Συγκροτήθηκαν 515 συνεργεία ελέγχου σταθμεύσεων, βεβαιώθηκαν 36.329 παραβάσεις, ενώ σε 4.642 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων.

Συγκροτήθηκαν 811 συνεργεία ελέγχου ταχύτητας, βεβαιώθηκαν 17.382 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα

Πραγματοποιούνται καθημερινά έλεγχοι σε φορτηγά – λεωφορεία από συνεργείο εξειδικευμένων ελέγχων, με αποτέλεσμα να βεβαιωθούν 32.233 παραβάσεις

Επιπρόσθετα, έλαβαν χώρα ειδικότερες δράσεις για τον έλεγχο συγκεκριμένης μορφής οδικής συμπεριφοράς –παραβατικότητας. Έτσι λοιπόν:

Πραγματοποιήθηκαν γενικές εξορμήσεις, κατά τις οποίες συγκροτήθηκαν 70 συνεργεία τροχονομικού ελέγχου, συμμετείχαν 288 αστυνομικοί, ελέγχθηκαν 3.587 αυτοκίνητα και βεβαιώθηκαν 1.607 παραβάσεις.

Πραγματοποιήθηκαν ειδικές εξορμήσεις (σε περιοχές με συγκεκριμένου είδους παραβατικότητα), κατά τις οποίες συγκροτήθηκαν συνεργεία αυξημένης στελέχωσης, με τη συμμετοχή και άλλων Διευθύνσεων και βεβαιώθηκαν 2.390 παραβάσεις, με ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα στον τομέα της αποτροπής τέλεσης παρόμοιων παραβάσεων.

Εφαρμόστηκε σχέδιο εκκένωσης πεζοδρομίων από δίκυκλα και παράνομα σταθμευμένα οχήματα.

Πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι για φορτηγά που φέρουν μηχανισμούς αλλοίωσης-παραποίησης δεδομένων ταχογράφου. Εντοπίσθηκαν συνολικά 153 οχήματα και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές σε βάρος των οδηγών τους και των ιδιοκτητριών εταιρειών.

Πέραν όμως της εφαρμογής διατάξεων του Κ.Ο.Κ., η Διεύθυνση Τροχαίας προχώρησε και σε άλλες δράσεις όπως η διανομή εντύπων και ενημερωτικών φυλλαδίων, αλλά και η ενημέρωση του κοινού μέσα από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Πιο συγκεκριμένα:

1.  Στον τομέα της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών:

Διανεμήθηκαν 36.000 ενημερωτικά φυλλάδια, με συμβουλές προς τους μαθητές για την ασφαλή μετακίνηση τους από και προς τα σχολεία.

Πραγματοποιήθηκαν μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σε σχολεία, τα οποία παρακολούθησαν 21.571 μαθητές και σε πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, τα οποία παρακολούθησαν 1.000 μαθητές.

Βεβαιώθηκαν 1.027 παραβάσεις σε λεωφορεία μεταφοράς μαθητών (σχολικά-τουριστικά).

2.  Πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε κεντρικές πλατείες και σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος για την ενημέρωση πολιτών σχετικά με την απρόσκοπτη κίνηση πεζών, μητέρων με παιδιά, ΑΜΕΑ κι επισκεπτών της πόλης.  

3. Διανεμήθηκαν 32.000 έντυπα με ευχές και οδηγίες προς τους οδηγούς.  

4. Αξιωματικοί της Τροχαίας συμμετείχαν σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές δίνοντας χρήσιμες συμβουλές προς τους οδηγούς.
5. Με σχετικό έγγραφο προς τις Α' βάθμιες και Β' βάθμιες Δ/νσεις Εκπαίδευσης του Νομού μας, αλλά και αναλόγου περιεχομένου Δελτίο Τύπου, ζητήθηκε από τα σχολεία που διοργανώνουν σχολικές εκδρομές, εφόσον το επιθυμούν, να ζητούν τον έλεγχο από πλευράς τροχαίας του οδηγού και του οχήματος με το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η εκδρομή, πριν την αναχώρηση, με σκοπό την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

6. Εκδόθηκαν Δελτία Τύπου και Ανακοινώσεις σχετικά με οδηγίες για ασφαλή οδήγηση, θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και ενημέρωση για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων ή διαφόρων αγώνων και δράσεων.

7. Έγινε μελέτη και ανάλυση των τροχαίων ατυχημάτων των τελευταίων ετών και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από αυτή, οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν κυρίως στα σημεία όπου παρατηρήθηκε συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων.

8. Έγινε ευρεία χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων με συμβατικές πινακίδες, καθώς και των φορητών φωτογραφικών συσκευών καταγραφής ταχύτητας των οχημάτων (RADAR).

9. Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές διαλέξεις του προσωπικού της Τροχαίας για την έρευνα του τροχαίου ατυχήματος, κόπωση και υπνηλία, κανονισμό λειτουργίας των ΤΑΞΙ, έλεγχος συσκευών ταχογράφων, και συμπεριφορά Τροχονόμων, από εξειδικευμένο προσωπικό, Καθηγητές και Αξιωματικούς, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας των τροχονόμων.

10. Στις περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων, υπήρξε στενή συνεργασία των Υπηρεσιών μας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Νομαρχία για  αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

11. Δόθηκαν κατευθύνσεις για διενέργεια εντατικών ελέγχων, ιδιαίτερα των επικίνδυνων παραβάσεων, που οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα, καθώς και αυτών που επιτείνουν τις συνέπειες αυτού, με αποτέλεσμα να βεβαιωθούν  οι ακόλουθες παραβάσεις:

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

ΕΙΔΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2019

Υπερβολική ταχύτητα

17.382

Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

546

Μη χρήση κράνους

1.945

Μη χρήση ζώνης

670

Παραβίαση προτεραιότητας

61

Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

682

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

ΕΤΟΣ 2019

Θανατηφόρα ατυχήματα

55

Σοβαρά ατυχήματα

32

Ελαφρά ατυχήματα

1.415

Νεκροί

57

Βαριά τραυματίες

39

Ελαφρά τραυματίες

1.778Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης με το σύνολο του προσωπικού της,  έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, θα συνεχίσει την προσπάθεια τόσο για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων όσο και για την αφύπνιση της κυκλοφοριακής συνείδησης των πολιτών, καταλήγει η ανακοίνωση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ