Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 65 τα κρούσματα στις φυλακές Διαβατών που χωρίστηκαν σε τρεις ζώνες

Όλοι οι εργαζόμενοι και κρατούμενοι με κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί, ενώ έγιναν 150 τεστ - Οι φυλακές χωρίστηκαν σε τρεις ζώνες και απολυμάνθηκαν

Στις φυλακές των Διαβατών καταγράφονται 65 κρούσματα κορωνοϊού με τα έξι να είναι σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τα 58 να είναι σε κρατούμενους μέσα στη φυλακή ενώ παράλληλα θετικός βρέθηκε κρατούμενος που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» για αμυγδαλίτιδα και παρέμεινε εκεί, όπως προκύπτει από τα στοιχεια της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Παράλληλα στην ανακοίνωση τονίζεται πως όλοι οι εργαζόμενοι και κρατούμενοι με κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί, ενώ έγιναν 150 δειγματοληπτικά τεστ, κυρίως σε κρατούμενους που είχαν έρθει σε επαφή με τα πρώτα κρούσματα.

Η ΓΓ παραθέτει το χρονικό των κρουσμάτων στις φυλακές Διαβατών, σημειώνοντας πως, πρώτα, στις 20 Οκτωβρίου διαπιστώθηκε θετικός στον κορωνοϊό ένας σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών ενώ στις 23 Οκτωβρίου βεβαιώθηκαν δύο ακόμη κρούσματα, και πάλι σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Στις 27 Οκτωβρίου βρέθηκε ένας ακόμη υπάλληλος θετικός, ομοίως και στις 31 Οκτωβρίου. Στις 6 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από το νοσοκομείο «Γεννηματάς» σε όλους τους υπαλλήλους και διαπιστώνεται το έκτο κρούσμα.

Στις 28 Οκτωβρίου κρατούμενος παρουσίασε πυρετό και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου, επέστρεψε στη φυλακή και τέθηκε σε καραντίνα. Μία ημέρα μετά το τεστ βγήκε  θετικό και άμεσα απομονώθηκαν οι επαφές του ενώ στις 4 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 3 βεβαιωμένα  κρούσματα και την επόμενη ημέρα, 5 Νοεμβρίου ο αριθμός τους έφτασε τα 15. Στις 6 Νοεμβρίου μετέβη στο σωφρονιστικό κατάστημα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να πραγματοποιήσει μαζικά τεστ. Στις 9 Νοεμβρίου βγήκαν θετικά άλλα 4 τεστ σε κρατούμενους.

Όπως τονίζεται στην ενημέρωση, η κινητοποίηση στο κατάστημα κράτησης Διαβατών ήταν άμεση και οι φυλακές χωρίστηκαν την Παρασκευή το βράδυ σε τρεις ζώνες, μετά την ανακατανομή των κρατούμενων κι αφού διενεργήθηκαν απολυμάνσεις και τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Παράλληλα, αναφερόμενη στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η Γραμματεία επισημαίνει ότι «η πανδημία και ειδικά η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Απαιτείται σύνεση, διάλογος και κυρίως κατάθεση σοβαρών προτάσεων κι όχι κραυγών».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΓΓΑΠ αναφέρει:

«Με αφορμή τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής αναφέρει αναλυτικά τα γεγονότα και τονίζει πως μετά την επιβεβαίωση των κρουσμάτων η κινητοποίηση στο κατάστημα κράτησης Διαβατών ήταν άμεση και οι φυλακές χωρίστηκαν την Παρασκευή το βράδυ σε τρεις ζώνες, μετά την ανακατανομή των κρατούμενων κι αφού διενεργήθηκαν απολυμάνσεις και τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Στον πρώτο χώρο διαμένουν οι κρατούμενοι που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό, στον δεύτερο βρίσκονται όσοι βγήκαν αρνητικοί στα τεστ και στον τρίτο χώρο όσοι δεν έχουν ελεγχθεί αλλά δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα. Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διενήργησε ελέγχους σε όλο το κατάστημα κράτησης, οι θερμομετρήσεις και απολυμάνσεις είναι καθημερινές, έχει μοιραστεί άμεσα υγειονομικό υλικό (γάντια, μάσκες) και γίνονται συνεχώς τεστ και ιχνηλάτηση των επαφών των θετικών κρουσμάτων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τη διεύθυνση και τους εργαζόμενους για την υλοποίηση οποιουδήποτε αιτήματος ενώ τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου θα βρεθεί στις δικαστικές φυλακές Διαβατών η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου. Από την πρώτη στιγμή, τόσο στις φυλακές Διαβατών, όσο και σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας έχουν ληφθεί αυστηρά, αλλά αναγκαία, μέτρα. Το σύνολο των εργαζόμενων, με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό εφαρμόζουν τις οδηγίες ενώ όλοι οι κρατούμενοι είναι απολύτως συνεργάσιμοι».

Τέλος, αναφορικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα κρούσματα κορωνοϊού, η Γενική Γραμματεία τονίζει ότι «η πανδημία και ειδικά η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Απαιτείται σύνεση, διάλογος και κυρίως κατάθεση σοβαρών προτάσεων κι όχι κραυγών».